21-vuotias venäläissotilas astui oikeuden eteen Ukrainassa – tunnusti ampuneensa kuusikymppisen pyöräilijän

21-vuotias sotilas ensimmäinen sotarikoksesta syytetty Ukrainassa 0:43
Tältä miehen oikeudenkäynnissä näytti.

Ukrainan sodan ensimmäisessä sotarikosoikeudenkäynnissä syytettynä oleva 21-vuotias venäläissotilas tunnusti tänään syyllistyneensä rikoksiin, kertoo CNN.

Oikeudenkäyntiä lykättiin huomiseen, koska oikeussalissa Kiovassa oli liian paljon median edustajia. Oikeudessa on myös uhrin perhe todistamassa.

Miestä tullaan kuulemaan oikeudessa. Jos hänet todetaan syylliseksi oikeudessa, häntä voi odottaa elinkautinen vankeusrangaistus. 

Aseeton pyöräilijä tapettiin

Miestä syytetään aseettoman 62-vuotiaan siviilimiehen tappamisesta Sumyn alueella helmikuun lopussa. CNN:n mukaan 21-vuotias syytetty vastasi olevansa täysin syyllinen, kun häneltä kysyttiin asiasta oikeussalissa. 

BBC kertoo, että parikymppinen sotilas oli matkalla varastetussa ajoneuvossa toisten sotilaiden kanssa kohdatessaan 62-vuotiaan pyöräilijän käyttämässä puhelinta. Syyttäjän mukaan sotilas määrättiin ampumaan mies, jotta tämä ei voisi kertoa ukrainalaisjoukoille heidän sijaintiaan.

BBC:n mukaan on epäselvää, miten syytteessä oleva sotilas otettiin kiinni tai millaista näyttöä häntä vastaan on.

Ukraina syyttää Venäjän tehneen mahdollisesti tuhansia sotarikoksia esimerkiksi siviileihin kohdistetuissa iskuissa.

– Tämänpäiväinen tapaus on ensimmäinen. Mutta pian täällä tulee olemaan paljon tällaisia tapauksia, syyttäjä kommentoi BBC:n mukaan.

Kreml kiistää syytökset

Venäjän hallinto kertoi aiemmin, ettei sillä ole tietoa tapauksesta. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjän kyky tarjota apua on myös varsin rajallinen, koska maalla ei ole diplomaattista edustusta Ukrainassa.

Peskovilta kysyttiin CNN:n mukaan myös venäläisjoukkoja vastaan esitetyistä sotarikossyytöksistä. Peskovin mukaan syytöksiä ei voida hyväksyä, ja hän väitti tapausten olevan lavastettuja.

Guardianin mukaan syyttäjät ovat toimineet pikavauhtia. On äärimmäisen epätavallista, että oikeudenkäynti järjestetään, kun sota on vielä käynnissä. Ennenkuulumatonta on myös, että sotarikosoikeudenkäynti saataisiin järjestettyä vain viikkoja tapahtuneen jälkeen. Uhri ammuttiin kuoliaaksi alle kolme kuukautta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat