21.8.2003 Amerikan Einon täytetyt kesäkurpitsat, marjat sabayonkastikkeessa

Vieraana Eino Nurminen "Amerikan Eino " Kaliforniasta

Täytetyt kesäkurpitsat Einon tapaan

4-6 pienehköä tai 1-2 isompaa kesäkurpitsaa

Halkaise kesäkurpitsat ja koverra siemenosa pois. Ison kesäkurpitsan voit myös kuoria tai jättää lautsella kuoren syömättä.

500 g kalkkunan jauhelihaa
1 - 2 sipulia
1/2 - 1 dl riisiä, keitettynä n. 2 dl
2 munaa
1 dl kermaa
1 - 2 tl suolaa
mustapippuria
aromisuolaa
tuoretta tai kuivattua oreganoa
1/2 dl korppujauhoja

1 - 2 dl juustoraastetta
1 - 2 rkl korppujauhoja
paprikaa

1. Hienonna sipuli. Keitä riisit, jäähdytä ne juoksevassa kylmässä vedessä ja valuta hyvin.
2. Sekoita jauhelihan joukkoon hienonnettu sipuli, vähän korppujauhoja, munat, kerma ja mausteet.
3. Ripottele kesäkurpitsan puolikkaille vähän korppujauhoja ja suolaa. Jaa murekemassa kukkuraisiksi harjanteiksi kesäkurpitsojen puolikkaille. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja vähän korppujauhoja sekä väriksi paprikajauhetta.
4. Nosta uunipannulle tai -vuokaan . Halutessasi voit lisätä vuoan pohjalle vähän vettä. Kypsennä 200 asteessa 40-45 minuuttia uunin alaosassa. Jos juusto ei ole sanut tarpeeksi väriä, lisää loppuaikana lämpöä. Voit ripotella juuston myös vasta kypsymisen loppuvaiheessa. Tarjoa kesäkurpitsojen kanssa esim. maissia ja kanttarellimuhennosta.

Einon tapa keittää maissit


1 maissi / ruokailija
vettä
vähän suolaa ja sokeria

1. Nosta maissit sopivaan kattilaan. Lisää päälle kylmä vesi, sokeri ja suola.
2. Laita lämpö täysille. Kun vesi alkaa kiehua, sammuta levy ja anna maissien hautua vielä hetken aikaa ennen tarjoilua.

Marjat sabayonkastikkeen kanssa

4-6 palaa sokerikakkua tai kääretorttuviipaletta
mehua tai likööriä kostutukseen
5-8 dl marjoja (vadelmia, mustikoita, puna- tai valkoherukoita)

1 dl jälkiruokavalkoviiniä tai raikasta vaaleaa mehua
2 keltuaista
1 koko muna
3/4 dl sokeria
(tilkka likööriä)

1. Kostuta palat sokerikakkua, kääretorttua tai keksiä haluamallasi liköörillä rommilla, konjakilla, viinillä tai mehulla. Nosta palat jälkiruokakulhoon tai laakeaan lasiin (samppanja, martini tms). Täytä puoliksi marjoilla. Jätä odottaman hetkeksi.
2. Vatkaa keltuaiset, muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi teräs- tai kuumuutta kestävässä (Pyrex) lasikulhossa tai kerroskattilan haudutusosassa. Nosta vesihauteeseen eli kattilan päälle, jossa on pohjalla vettä. Vesi ei saa kiehua. Jatka vatkaamista.
3. Lisää viini tai mehu vähitellen. Vatkaa koko ajan ja jatka kunnes kastike sakenee ja on kuohkeaa.
4. Tarjoa kastike haaleana marjojen päälle lusikoituna tai vatkaa kastike kylmäksi ennen tarjoilua.


Lue myös:

    Uusimmat