Mainos

Lähes 500 matkustajaa evakuoitu merihätään joutuneelta risteilijältä: "Evakuointi on keskeytetty toistaiseksi"

Norjassa merihätään joutuneen risteilijä Viking Skyn evakuointi helikopterien avulla on toistaiseksi keskeytetty, Norjan pelastuslaitokselta kerrotaan STT:lle.

Varustamo Viking Cruisesin mukaan maihin on evakuoitu helikopterien avulla 479 matkustajaa, ja laivassa on yhä 436 matkustajaa ja 458 miehistön jäsentä. Yhtiö kertoi asiasta hieman ennen puoltapäivää julkaistussa lausunnossaan.

–  Laivaa on käännetty, ja se on nyt matkalla mannerta kohti. Evakuointi on keskeytetty toistaiseksi, sillä kapteeni haluaa katsoa, kuinka vakaa alus on kääntämisen jälkeen. Emme halua evakuoida ihmisiä kääntämisen yhteydessä raskaan aallokon takia, kertoo Norjan pelastuslaitoksen tiedottaja Einar Knudsen STT:lle.

Helikoptereilla tehtävän evakuoinnin mahdollisesta jatkamisesta päätetään myöhemmin, kun laivan vakautta on testattu. Pelastuslaitoksen mukaan laivaa hinataan kohti Molden satamakaupunkia noin 6–7 solmun nopeudella, joka vastaa 11–12 kilometrin tuntinopeutta maalla.

Pelastuslaitos ei vielä ole tehnyt arviota saapumisajasta maihin. Sen mukaan risteilijä käyttää tällä hetkellä osittain omia moottoreitaan, mutta laivaa myös hinataan. Laivan neljästä moottorista kolmen kerrotaan olevan toimintakuntoisia, mutta niitä ei haluta rasittaa äärimmilleen.

Yhdeltä iltapäivällä Suomen aikaa evakuointilentoja ei ollut vielä aloitettu uudelleen.

Punainen Risti evakuoituja vastassa

Maihin tähän asti evakuoiduista ihmisistä 17 on viety sairaalahoitoon, kertoi evakuoitavien määränpäänä olleen Fraenan varakunnanjohtaja Jan Arve Dyrnes lehdistötilaisuudessa aamulla uutistoimisto TT:n mukaan. Vakavasti loukkaantuneita on hänen mukaansa kolme.

Varustamon myöhemmin ennen puoltapäivää antaman lausunnon mukaan loukkaantuneita olisi 20. Yhtiön mukaan heidät on evakuoitu hoitoon Norjassa.

Dyrnesin mukaan kaikki evakuoidut ovat äidinkielenään englantia puhuvia. Laivan matkustajat ovat pääosin brittejä, yhdysvaltalaisia, kanadalaisia, australialaisia sekä uusiseelantilaisia, aamun lehdistökonferenssissa varmistettiin.

Tanska on lähettänyt yhden helikopterin avustamaan Norjaa pelastusoperaatiossa, kertoo Norjan yleisradio NRK.

Evakuoituja vastassa Hustadsvikan evakuointikeskuksessa on Norjan Punainen risti. Järjestö kertoo Twitterissä tarjoavansa matkustajille kuivia vaatteita, peittoja ja ensiapua.

–  Näemme täällä mustelmia, luunmurtumia ja haavoja. Monet tarvitsevat käden, josta pitää kiinni ja olkapään, johon nojata, jonkun jolle puhua, järjestö kirjoittaa päivityksessään.

Varustamo: Matkustajat lennätetään kotimaihinsa

Laivan matkustajat lennätetään kotimaihinsa, ja ensimmäiset maihin jo evakuoiduista lähtevät kotimatkalle jo tämän päivän aikana. Asiasta kertoo laivan varustamo Viking Cruises lausunnossaan.

–  Ensimmäinen prioriteettimme on ollut matkustajiemme ja miehistömme turvallisuus sekä hyvinvointi. Haluamme kiittää Norjan pelastusviranomaisia heidän tuestaan ja taidoistaan hyvin haastavissa sääolosuhteissa, yhtiö sanoo lausunnossaan.

–  Haluamme myös kiittää paikallisia asukkaita, jotka ovat olleet erittäin avuliaita ja vieraanvaraisia koko prosessin ajan.

Yhtiö on perunut Viking Skyn seuraavan risteilyn, maaliskuun 27. päivänä alkavaksi suunnitellun Scandinavia & the Kiel Canalin. Risteilyn matkustajiin sekä heidän matkatoimistoihinsa on otettu yhteyttä suoraan. Varustamon mukaan muita peruutuksia ei ole tiedossa.  

Uutista päivitetty 13.30.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja