Mainos

2.6. Kerrostalopihaa kaunistamassa

Kaupunkikerrostalon asukkaat ovat kaunistaneet pihaansa usean vuoden ajan. Pitkään kiviseinään on kiinnitetty hauska valeikkuna ja -ovi, joita kehystää kaunis villiviiniköynnös. Perennapenkkiin on tuotu kasveja mökeiltä ja tuttujen omakotitalojen pihoilta kuinka on onnistuttu saamaan - ja tuloksena on oikein kaunis penkki. Istutukset on myös valaistu iltaisin.

Pihan ongelmakohta on sinänsä kauniiseen kallioseinämään ja muurinpätkään rajautuva, aamuaurinkoa lukuun ottamatta koko päivän varjossa pysyttelevä syvennys. Sen somistamisesta on puhuttu pitkään, mutta oikein hyvää ratkaisua ei ole onnistuttu keksimään. Paikalla kasvaa lisäksi todella iso, upea koivu, joka on suorastaan eräänlainen maamerkki, pihan sydän, joka luo sinne oman mikroilmastonsa - mutta onhan selvää, ettei sellaisen alla juuri muuta enää kasvakaan. Tuhkapensasta kokeiltiin ja siirrettiin pian pois, joitakin kuunliljoja on saatu jollain tavalla viihtymään.

Asukkailla ei ole syvennyksen parantamiseksi oikeastaan muita toiveita, kuin lisää elävyyttä ja toimivuutta. Budjetiksi asetettiin 800 euroa.

Polkua pitkin pajukatoksen suojaan

Alue on kooltaan noin 3 x 6 metriä. Sen parantamiseksi laadittiin suunnitelma, joka tutkittiin taloyhtiössä ja hyväksyttiin. Sen mukaisesti kallion ja muurin nurkkaan sijoitetaan pajusta tehty puolikatos. Katokselle johtaa liuskekivistä tehty käytävä, johon käytetään kivituhkaa tai sepeliä.

Koivun ympärille tehdään siisti kivituhka-alue. Pohjalle laitetaan suodatinkangas, joka estää koivun juuriston nousemisen pintaan ja monivuotisten rikkakasvien menestymistä. Lähimmäksi koivun runkoa rakennetaan puisella rajausnauhalla rajattu istutusalue, joka täytetään mullalla. Myöhemmässä vaiheessa kivituhka-alueen voi halutessakaan peittää vaikkapa rantakivillä; rajausaidakkeen puolestaan voi petsata esimerkiksi viereisen pajukatoksen sävyyn sopivaksi.

Liuskekivipolun kivien alle ei laiteta enempää kivituhkaa kuin suodatinkangastakaan: niiden väliin tulee multaa, jossa aikaa myöten tulevat luikertelemaan maanpeitekasvit.

Kasveiksi valitaan varjossa viihtyviä perennoita. Muutaman salmiakkimuotoon asetettavan betonilaatan päälle sijoitettuihin ruukkuihin istutettavat kesäkukat tuovat kokonaisuuteen lisää väriä.

Kun suunnitellaan istutuksia kerrostalon pihalle, on muistettava myös eräs hyvin tärkeä asia: niitä katsellaan paljon ylhäältä, talon ikkunoista ja parvekkeilta!

Ideoita pajusta

Pajusta tehdyt huonekalut, katokset ja somisteet sopivat puutarhaan loistavasti. Pajuesine on luonnonläheinen ja kaunis ja istuu luontevasti tyyliltään monenlaisiin suomalaisiin pihoihin.

Suuriakin pajuesineitä on helppo käsitellä, sillä materiaali on kevyttä! Määrä ja tarjonta on lisääntynyt viime vuosina niin nopeasti, että jokseenkin jokaiselle löytyy jotain mieleistä. Jos ajatuksissa on kuitenkin jotain erityistä, jota ei valmiina löydy, sen voi teettää tilauksesta pajutaitajalla tai kokeilla tekemistä itse - harjoittelua tarvitaan, mutta paju alkaa kyllä piankin taipua ja totella innokasta yrittäjää.

Kustannukset:

 • 1 kpl rautakehikkoon punottu katos, Koiramäen pajutalli, Vantaa, 340 € + rahti
 • 1,5 m2 liuskekivet, 30 € / m2, 45 € 1,5 / m3
 • Kivituhka, 35 €
 • 2 kpl puureunus, 6.90 € kpl, Prisma Sutela, Kotka
 • Suodatinkangas 15 €
 • Kasvit: 333.70 €
 • Yhteensä: 782.50 €

(Pioni 2.6.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.