19.5.2003 Tomaattikastike, tomaatti-mozzarellapizza ja lämpimät tomaatti-ruisleivät

Tuoreista tomaateista valmistettu tomaattikastike maustaa monet ruoat, se toimii kastikkeiden ja keittojen pohjana tai lisäkkeenä. Kastike säilyy noin viikon jääkaapissa ja sitä voi myös pakastaa.

n. 15 kypsää luumutomaattia
2 rkl öljyä
2 - 3 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 porkkanaa
pala palsternakkaa
(selleriä)
suolaa ja pippuria
3 dl tomaattimehua
1 rkl sitruunan mehua
2 tl sokeria
nippu tuoretta basilikaa
nippu tuoretta timjamia

1. Kalttaa tomaatit eli leikkaa tomaattiin ristikkäisviilto ja kasta kiehuvaan veteen minuutiksi. Vetäise kuoret tomaatista veitsen avulla. Leikkaa kuoritut tomaatit lohkoiksi.
2. Kuori ja leikkaa sipulit ja valkosipulit kuutioiksi. Kuori juurekset ja raasta tai pilko pieniksi.
3. Kuullota pannussa sipuleita, valkosipulia ja juureksia öljyssä noin viisi minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattilohkot, sitruunanmehu, sokeri ja tomaattimehu. Hauduta 10 minuuttia.
4. Hienonna yrtit ja lisää kastikkeeseen, hauduta vielä 15 minuuttia.

Vinkki: Lisää tomaattikastikkeeseen kinkkua saat maukkaan pastakastikkeen. Chiliä lisäämällä saat meksikolaisen dippikastikkeen. Maukas tomaattikeitto syntyy tomaattikastikkeesta ja kasvisliemestä.

Tomaatti-mozzarellapizza (2 suurta tai n. 12 pientä)

2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 dl öljyä
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
noin 5 1/2 - 6 dl vehnäjauhoja

2 dl tomaattikastiketta
150 g aurinkokuivattua tomaattia
200 g mozzarellaa
rucolaa
rouhittua mustapippuria

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Pane sekaan suola, sokeri ja öljy. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikina kiinteäksi. Peitä kulho liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.
2. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä ja jaa kahteen tai 12 osaan. Jos valmistat suuria pitsoja, kauli ne ohuiksi ja anna kohota. Pieniä pitsoja valmistaessa pyöritä taikinapalat sämpylöiksi ja anna kohota. Paina kohonneeseen taikinapalloon jauhotetulla lasinpohjalla syvennys.
3. Täytä pitsapohjat. Levitä pitsoille tomaattikastiketta ja hyvin hienoksi hienonnettuja aurinkokuivattuja tomaatteja. Viipaloi mozzarella ja levitä pitsoille.
4. Anna pitsojen kohota vielä noin 15 minuuttia ennen paistamista.
5. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla. Suuret pitsat kypsyvät noin 15 minuutissa ja pienet alle 10 minuutissa.
6. Laita kuumien pitsojen päälle rucolaa ja rouhi päälle mustapippuria.

Lämpimät tomaatti-ruisleivät

ruisleipää
tomaattikastiketta
kinkkua
basilikanlehtiä
mozzarellajuustoraastetta


Lue myös:

    Uusimmat