18.12.2002 Joulusilli ja omenasalaatti

2 kokonaista tai 4-5 fileetä kevytsuolattua Islannin silliä
2 punasipulia
2 dl glögijuomaa
1/2 dl viinietikkaa
1 rkl sokeria kokonaisia rose-, valko- ja mustapippureita
(tarjottaessa: pinnalle limen tai sitruunan kuorisuikaleita)

1. Jos käytät kokonaisia sillejä, perkaa ne ( leikkaa vatsanahka saksilla ja poista sisälmykset) ja liota sillejä tarvittaessa kylmässä vedessä 10-30 minuuttia. Fileoi sillit, poista myös kylkiruodot ja nahka ja leikkaa sillit paloiksi. Halutessasi voit jättä sillit lasimestarin sillin tapaisiksi paloiksi ruotoineen ja nahkoineen.
2. Kiehauta glögijuoma, sokeri, pippurit ja etikka. Jäähdytä liemi jääkaappiKYLMÄKSI.
3. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi ja lado ne sekä sillipalat kerroksittain purkkiin. Kaada kylmä liemi päälle. Anna maustua pari päivää ennen herkuttelua. Silli säilyy kylmässä 1-2 viikkoa. Nosta tarjolle tuotaessa sopiva määrä silliä pienelle vadille, lisää vähän lientä, sipulirenkaita ja pippureita. Pinnalle voit lisätä esim. ruohosipulia tai limen- tai sitruunan ohuita kuorisuikaleita. Sillin tarjoilualustaksi sopii sillin kylmänä pitävä pihlajanmarja- tms jääkimpale (lautasen päällä).

Energia: 0,5 MJ / 120 kcal
Prot. 7 g, hh 8 g, ra. 6 g

Nopea piparjuurisilli

Jos perheessä syödään vain vähän silliä ja valmisteluaikaa on niukasti, vot tehdä näin: osta purkillinen esim. tillisilliä. Lusikoi puolet sillipaloista siivilään ja huuhtaise ne nopeasti juoksevan veden alla. Kuivaa talouspaperilla painellen ja nosta sillit pinelle tarjoiluvadille. Sekoita kastikkeeksi 3-4 rkl kermaviiliä tai ranskankermaa, hienonnettua tilliä tai ruohosipulia ja 1-2 tl raastettua piparjuurta tai vahvaa sinappia. Kaada kastike sillipalojen päälle ja ripottele pinnalle vähän vihreää. Tarjoa purkin loppusisältö tillisillinä.

Energia: 0,8 MJ / 200 kcal
Prot. 11 g, hh 3 g, ra. 16 g

Omenasalaatti

4-5 kotimaista omenaa
1/2 dl makeutettua puolukkasurvosta
1-2 rkl raastettua piparjuurta
1. Huuhdo omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat lohkoiksi ja edelleen kolmioviipaleiksi tai kuutioi omenat.
2. Sekoita joukkoon hienoksi survaistu puolukkasurvos ja mausta makusi mukaan piparjuurella. Tarjoa joulupöydässä raikkaana salaattina sellaisenaan tai salaatipedille koottuna.

Energia: 150 kJ / 37 kcal
Prot. 0,4 g, hh 7 g, ra. 0,4 g

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat