15-vuotias ja nuorempi poika ryöstivät olutta – oikeuden mukaan vanhempi ryöstäjä oli vastuussa myös kaverin puukkouhkauksista

7:11
Ministeriö pilotoi kunnissa mallia, jolla puututaan nuorten väkivaltakierteeseen.

15-vuotias poika ryösti alle 15-vuotiaan rikostoverinsa kanssa olutta ja sai siitä ehdollisen ehdollisen tuomion.

Rikos tapahtui Raaseporissa marraskuussa 2019. 15-vuotias lapsi ja hänen tätä nuorempi kaverinsa olivat pysäyttäneet pyörillä liikkuneen kaksikon ja vaatineet heiltä olutta.

Vaatimusta tehosti alle 15-vuotias poika ottamalla esiin Mora-puukon ja painamalla sen toisen pojan selkää vasten. Osapuolet tunsivat toisensa koulusta.

Kun toinen pyöräilijöistä kieltäytyi luovuttamasta oluitaan, uhkasi alle 15-vuotias häntä väkivallalla ja löi kaksi kertaa vatsaan. Tämän jälkeen 15-vuotias poika jatkoi tekoa lyömällä ja yrittämällä lyödä uhria kasvoihin.

Kielsivät kertomasta poliisille

Väkivallan seurauksena uhrit luovuttivat pojille ostamistaan oluista kymmenen tölkkiä. Pojat ilmoittivat uhreilleen, että he eivät saa kertoa asiasta poliisille ja jatkoivat väkivallalla uhkaamista.

Pelko aiheutti uhreista toiselle stressiä, joka helpotti hänen muutettuaan pois paikkakunnalta.

15-vuotias poika myönsi perusmuotoisen ryöstön ja pahoinpitelyn, mutta kiisti muuten syytteet. Hän kiisti, että hänen syykseen voisi laskea nuoremmat tekijän veitsellä uhkailut, sillä veitsen esiintulo oli hänelle yllätys.

Rikosoikeudellisesti vastuuton oli aktiivisin rikoksentekijä

Oikeus katsoi, että alle 15-vuotias poika oli tapahtumia voimakkaammin eteenpäin vienyt henkilö ja aggressiivisimmin toiminut osapuoli. Se ei kuitenkaan ollut sitä meiltä, ettei 15-vuotias poika ollut rikoskumppani puukon käytön osalta.

– [Pojan] on katsottava omalta osaltaan hyväksyneen puukon käytön, koska hän ei ole se esille tulon jälkeen vetäytynyt toiminnasta tai muutoin selvästi irtisanoutunut siitä. [Poika] ei tehnyt mitään, mikä olisi osoittanut hänen katsoneen, että kanssatekijä olisi ryhtynyt puukon esille ottamisen myötä tekemään jotakin sellaista, johon [poika] ei ollut ollut valmis osallistumaan, tuomiossa todetaan.

Oikeus toteaa, että pesäeron tekemisen sen sijaan poika oli jatkanut rikoksen tekoa ja väkivaltaa puukon esille ottamisen jälkeen.

Hetken mielijohteesta isot seuraukset

Tekoon oli oikeuden mukaan ilmeisesti ryhdytty hetken mielijohteesta, mutta koska siinä käytettiin puukkoa ja uhattiin tappamisella piti oikeus ryöstö törkeänä.

Vuonna 2004 syntynyt poika tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen, minkä lisäksi hän määrättiin valvontaan.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille 10 euroa viedyistä oluista ja 2500 euroa henkisestä kärsimyksestä. Toiselle uhreista hänet määrättiin korvaamaan 200 euroa kivusta ja särystä ja 500 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja