Mainos

14-vuotias Helmi on lähettänyt jo viisitoista työhakemusta – ”Palkalla ei ole niinkään väliä”

Helsinkiläiset 14-vuotias Helmi Peräkylä ja 16-vuotias Aku Staff ovat juuri nyt keskellä kuuminta kesätöiden hakurumbaa. Vaikka paikka löytyisikin, nuoret ovat sitä mieltä, että kesällä täytyy saada myös lomailla.

– Olen hakenut tähän mennessä isoihin ruokakauppaketjuihin, joihinkin yksityisiin yrityksiin, lastenleireille ja kuntoyrityksiin. Harrastan sirkusta, joten liikuntaan liittyvät paikat kiinnostavat, Peräkylä kertoo.

Staffin listalla ovat taasen olleet muun muassa kaupat sekä järjestöt, joilla on feissareita. Staff kertoo lähettäneensä tähän mennessä noin kymmenen hakemusta, Peräkylä noin viisitoista.

– Joistain on vastauksia jo tullut. Osa on sanonut, että olen liian nuori. Yhdestä paikasta tarjottiin palkatonta harjoittelujaksoa ja toisesta sanottiin, että pääsisin syksyllä kiireapulaiseksi, Peräkylä toteaa.

Avoimet työpaikat ovat löytyneet pääasiassa työnhakusivustoilta. Sen lisäksi Peräkylä on hyödyntänyt tuttaviensa verkostoja ja lähettänyt muutamaan paikkaan avoimen hakemuksen.

Kumpikaan nuorista ei ole heittänyt kirvestä kaivoon, vaikka toistaiseksi hakemukset eivät ole vielä tärpänneet. Jos työpaikkaa ei pian löydy, hakemusten lähettäminen saa jatkoa.

– Joissain paikoissa haku nuoremmille on vasta alkamassa. Varavaihtoehtona on myös lastenhoitoa, Peräkylä sanoo.

”Osasta paikoista ei edes vastata”

Kesätöiden haku voi olla stressaava paikka. Epävarmuus, odottelu ja hakemusten viilaaminen voivat jopa viedä yöunet. Staff toteaa, että työnhaku on ollut jopa yllättävän raskasta.

– Sitten osasta paikoista ei edes vastata. Silloin ei voi tietää, että kannattaako enää odottaa. Onneksi se tieto, että voi saada paikan, helpottaa stressiä.

Peräkylän unelmien kesätyöpaikka pitäisi sisällään liikuntaa ja lasten kanssa työskentelyä. Myös se, että pääsisi hyödyntämään omia harrastuksiaan, olisi plussaa. Esimerkiksi ohjaajana toimiminen sirkusleirillä olisi unelmien täyttymys. Staff työskentelisi taasen mieluiten paikassa, jossa olisi mielekästä työtä, kivat työkaverit ja hyvä ilmapiiri.

Työkokemusta ja edes vähän palkkaa

Tärkeintä kesätyöpaikassa on sen tuoma työkokemus.

– Tietysti omaa rahaa olisi kiva saada. Palkalla ei ole niinkään väliä. Tärkeintä olisi se, että pääsisi töihin ja saisi edes jotain palkkaa, Peräkylä toteaa.

– Ei sillä niin paljoa merkitystä ole. Mieluummin menisin tietysti sinne, mistä maksetaan enemmän, jos valinnanvaraa on. Esimerkiksi tuhannen euron kuukausipalkka kuulostaa tosi hyvältä, Staff komppaa.

Mutta entäs lomailu? Jos töitä olisi tarjolla, suostuisivatko nuoret työskentelemään läpi koko kesän?

– Kyllä kesällä pitäisi saada myös lomalla.  En haluaisi olla koko kesää töissä, Staff myöntää.

– En suostuisi työskentelemään koko kesää. Niitä töitä ehtii vielä tässä tekemään, pian 15-vuotias Peräkylä sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.