14.7 Siikaa

Paistettua siikaa, valkosipulileipää ja kurkkukastiketta

  • 4 siikafileetä
  • suolaa
  • korppujauhoissa
  • voita
  • leivät
  • 1 ruisreikäleipä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • kastike
  • 2 dl jugurttia
  • 50 g kurkkua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ tl jeeraa
  • suolaa

Suolaa kalafileet kevyesti ja anna maustua tovi. Pyöräytä ne sitten korppujauhoissa ja paista voissa pannulla tai grillin parilatasolla.

Leivät

Murskaa valkosipuli mahdollisimman pieneksi hakkeeksi ja sekoita oliiviöljyn kanssa. Sivele valkosipuliöljyä ohuiden leipäviipaleiden päälle ja grillaa leivät molemmin puolin. Varo ettet polta leipiä.

Kastike

Kuori kurkku ja paloittele se niin, että se mahtuu tehosekoittimen kulhoon. Kuori valkosipulinkynsi ja pudota sekin kulhoon, samoin jeera ja hiukan suolaa. Vatkaa kunnes kurkku on aivan sileää ja lisää kastikkeeseen jugurtti. Tarjoa annos uusien perunoiden ja salaatin kanssa.

Grillattua siikaa, munakoisoa ja tsukkinia

  • 4 kokonaista siikaa
  • 1 munakoiso
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 nippu tilliä
  • 100 g voita
  • 1 sitruuna
  • karkeaa suolaa
  • uusia perunoita

Viillä siikojen nahkaan vinottaisia viiltoja ja purista niihin sitruunaa. Hiero myös suolaa kalojen pintaan. Mausta samoin myös siikojen sisäpuoli lisäten mausteiden joukkoon tillinoksia ja jätä maustumaan vartiksi. Leikkaa munakoiso ja tsukkini pitkiksi lohkoiksi ja ripottele suolaa niiden pinnalle. Nestettä alkaa herua ja vihannekset pehmenevät ja maustuvat samalla.

Sulata voi grillin lämmössä ja valele siiat, tsukkinit ja munakoisot voin kirkkaalla osalla. Grillaa niin, että aluksi lämpö on kova ja hetken grillauksen jälkeen miedompi. Halsteriritilässä grillatessa kääntäminen on helppoa, mutta ilman ritilääkin ruoka onnistuu. Valele välillä voisulalla ja sitruunamehulla. Keitä lisäkkeeksi uusia perunoita suolalla ja tillillä maustetussa vedessä. Tarjoa annos voisulan kanssa.

Reseptit: Sami Garam

Lue myös:

    Uusimmat