14.6. Lohiherkkuja

Grillattua valkosipulilohta

  • 600 g lohifileetä
  • 5 valkosipulinkynttä
  • suolaa
  • seesamöljyä

Poista lohesta ruodot ja pistä veitsenkärjellä kalaan reikiä.

Leikkaa valkosipulinkynnet muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi ja tunge siivuja reikiin.

Ripottele kalan pinnalle vähän suolaa ja anna maustua puolisen tuntia.

Sivele sitten kalan pintaan ohuelti seesamöljyä ja grillaa ensin nahkapuoli, jolloin se on esille laitettaessa päällimmäisenä.

Yrtti-tomaattijugurtti

  • 2 dl maustamatonta jugurttia
  • 1 tomaatti
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • persiljaa
  • basilikaa

Leikkaa tomaatti aivan pieniksi kuutioiksi ja yrtit hakkeeksi.

Sekoita jugurtin kanssa ja värjää vielä tomaattipyreellä punertavaksi.

Valkosipulilohkoperunat

  • 6 suurta, jauhoista perunaa
  • 5 valkosipulinkynttä
  • ½ dl öljyä
  • suolaa

Pese perunat hyvin ja leikkaa lohkoiksi.

Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita öljyyn.

Sivele perunat valkosipuliöljyllä ja mausta pinnat suolalla.

Grillaa lohkoperunat kypsiksi kuorineen välillä käännellen.

Lohimunakas

  • 300 g lohifileetä
  • 200 g perunaa
  • 6 kananmunaa
  • 1 dl kermaa
  • nippu tilliä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • öljyä

Valmista munakasmassa vatkaamalla kananmunat ja kerma keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.

Poista lohesta ruodot ja leikkaa filee noin sentin siivuiksi niin, että nahka ei tule viipaleisiin mukaan vaan jää ehjänä odottamaan jatkokäyttöä.

Mausta siivut suolalla ja jätä maustumaan. Suolaa myös ylijäänyt kalan nahka.

Leikkaa huolellisesti pestyt perunat ohuiksi siivuiksi ja nosta lämpöiseen grilliin kypsymään. Kääntele aina välillä, jotta kypsyminen on tasaista eikä pinta pala.

Paista munakas kuumalla, öljytyllä pannulla käyttäen apuna lastaa.

Kun munakasmassa ei enää valu pannulle munakkaan päältä vaan pysyy kiinteänä, on omeletti valmis.

Grillaa lohisiivut kuumalla grillillä kypsiksi ja nostele munakkaan päälle. Aseta myös perunasiivuja munakkaan pinnalle.

Leikkaa runsaasti tilliä maustamaan ja koristamaan munakasta.

Rullaa kalan nahka ja grillaa se pötkönä kauniin väriseksi ja rapeaksi. Leikkaa pötköstä koristeellisia rullia.

(Reseptit: Sami Garam)

Lue myös:

    Uusimmat