120 ihmistä sairastui saastuneesta vedestä Äänekoskella – Syyttäjä: Virkamiehet päättivät kriisipalaverissa, ettei asukkaille tiedoteta ongelmista mediassa

Syyttäjä vaatii kahdelle virkamiehelle sakkoja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta Äänekosken vuoden 2016 vesikriisin hoidosta.

Syytteessä ovat ympäristötoimenjohtajana toiminut mies ja terveystarkastajana toiminut nainen, jotka eivät syyttäjän mukaan ryhtyneet riittäviin toimenpiteisiin taudin leviämisen ehkäisemiseksi. He ovat aiemmin kiistäneet rikoksen.

Epidemia kunnassa sai alkunsa, kun kaivinkone katkaisi runkovesijohdon tietyömaalla. Paine laski ja talousvesiverkostoon imeytyi jätevettä väärin rakennetusta ilmastuskaivosta. Samaan kaivoon oli asennettu vastoin ohjeita sekä talousveden että jäteveden ilmastus.

Vatsataudin oireita sai saastuneesta vedestä syyttäjän mukaan ainakin 120 ihmistä. Sairastuneilla todettiin sapovirusta, adenovirusta ja Dientamoeba fragilis- alkueläintä. THL:n mukaan alkueläin tarttuu ulosteen välityksellä ihmisestä toiseen.

Äänekoski on vajaan 20 000 asukkaan kaupunki Keski-Suomessa.

Syyttäjä: Kriisipalaverissa päätettiin, ettei asukkaille tiedoteta median kautta

Syyttäjän mukaan terveystarkastaja oli aluksi johtovastuussa tilanteesta. Hänen olisi pitänyt syyttäjän mukaan tiedottaa vedenjakelualueen käyttäjiä tiedotusvälineiden kautta ja tiedottaa lisäksi suoraan vähintäänkin terveyskeskusta ja Äänekosken kaupungin johtoa. Hän oli syyttäjän mukaan kuitenkin päättänyt kriisipalaverissa, ettei asiasta ilmoiteta tiedotusvälineille, vaan tiedotus tapahtuu ovelta ovelle tiedottamalla.

–  Tiedotus ei ole tavoittanut kattavasti alueen vedenkäyttäjiä. Tiedottamisessa olleiden puutteiden vuoksi monet alueen asukkaat eivät ole saaneet tarvittavia tietoja tilanteesta, sen merkityksestä terveydelle, korjaavista toimenpiteistä sekä tarpeellisia ohjeita erityisesti veden keittokehotuksesta. Tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, että epidemia on päässyt leviämään, syyttäjä toteaa haastehakemuksessaan.

Syyttäjän mukaan terveystarkastaja ei myöskään ilmoittanut epidemiaepäilystä viipymättä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL), aluehallintovirastolle, Valviralle eikä ely-keskukselle. Myöskään seuraavaksi johtovastuun ottanut ympäristötoimenjohtaja ei syyttäjän mukaan tiedottanut viranomaisia ja hoiti huonosti vedenkäyttäjien tiedottamisen.

Jutussa on asianomistajana 42 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat