Mainos

12-vuotiaalta löydettiin aivoja syövä ameeba – tartunta yleensä kohtalokas

Yhdysvalloissa Arkansasissa 12-vuotias tyttö on kriittisessä kunnossa saatuaan harvinaisen loistartunnan. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusten (CDC) mukaan tytön aivoista on löytynyt Naegleria fowleri -ameeban aiheuttama tartunta. Valtaosa tartunnoista johtaa kuolemaan.

Tyttö joutui sairaalahoitoon tartunnan vuoksi kahdeksan päivää sitten, kertoo CNN.

Ameebatartunnan voi saada lämpimästä luonnonvedestä, kuten järvi-, lampi- tai jokivesistä tai kuumista lähteistä. Ameeba tunkeutuu vedessä kehoon nenän kautta, josta se jatkaa kulkuaan aivoihin.

Tartunta ei leviä ihmisestä toiseen. Suolavedestä tai juomalla saastunutta vettä tartuntaa ei voi CDC:n mukaan saada.

– Tämä on yksi vakavimmista tartunnoista jonka tiedämme. 99 prosenttia sen saaneista ihmisistä menehtyy, Arkansasin terveysvirastoa edustava Dirk Haselof kertoi CNN:n yhteistyökanava WMCTV:n haastattelussa.

Tytön epäillään saaneen tartunnan Willow Springs -vesipuistosta. Vastaavanlainen tartunta on yhdistetty vesipuistoon myös vuonna 2010 .

Arkansasin terveysvirasto on pyytänyt tapausten vuoksi vesipuiston omistajaa sulkemaan puiston vapaaehtoisesti.

Naegleria fowleri -loisen aiheuttamat oireet ilmenevät ensimmäisen kerran noin viikon kuluttua tartunnan saamisesta. CDC:n mukaan oireita ovat muun muassa päänsärky, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja niskajäykkyys.

Myöhempiin oireisiin kuuluvat muun muassa sekavuus, huomiointikyvyn heikkeneminen, tasapainohäiriöt ja hallusinaatiot.

Ensioireiden jälkeen tartunta etenee yleensä nopeasti ja aiheuttaa yleensä kuoleman noin 1–12 päivän sisällä, CDC kertoo.

Naegleria fowleri -loistartunnat ovat äärimmäisen harvinaisia. CDC:n mukaan Yhdysvalloissa on todettu vuosien 2001 ja 2010 välillä 33 tartuntaa.

Wikipediassaon listattu maailmanlaajuisesti kaikkiaan alle sata tartuntaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.