11.4.2004 Perinteinen parveke kesäkuntoon

Parvekepuutarhan parhaita puolia on sen joustavuus ja muunneltavuus: kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Käytettäväksi sopivat kesäkukkien lisäksi niin pienet koriste- ja hedelmäpuut, pensaat, perennat, heinät, saniaiset, mehikasvit kuin sipulikasvitkin.

Koska esimerkkiparvekkeemme parveke on mitoiltaan tyypillinen - pitkä, mutta kapea; vain 120 cm - on tässäkin paras aloittaa suunnittelusta. Mitataan parveke, piirretään kuva isolle ruutupaperille, istutaan keittiön pöydän ääreen ja annetaan mielikuvituksen saada siivet. (Pyyhekumiakin on tässä vaiheessa lupa käyttää.)

Sisustettavalle parvekkeellemme halutaan vesiaihe, tilaan käyvät kalusteet sekä tietenkin ruukkukasveja. Näiden sijoitteluun vaikuttaa valon määrä ja tulosuunta. Samalla parvekkeellakin on aina sekä valoisampia että varjoisampia paikkoja, joten asioita kannattaa puntaroida monelta kantilta. Erittäin tärkeää on tietysti parvekepuutarhan näkyminen sisätiloista - ja se, ettei se peitä muuta näköalaa!

Viherkasvit voidaan yleensä luontevasti tuoda lähelle ikkunaa. Ruukut on parempi asetella ryhmiin kuin sirotella sinne tänne ympäri parveketta. Väreiksi toivottiin pirteitä, kuitenkin maanläheisiä värejä betoniseinien vastapainoksi. Sisustamisessa käytetäänkin pajua ja tekstiileissä raikasta oranssia, punaista ja keltaista. Ruukut ja istutusastiat ovat materiaaleiltaan neutraaleja: pajua ja sinkkiä. Niihin istutetaan hopea- ja valkolehtisiä sekä keltaisin kukin kukkivia kasveja; syvyyttä asetelmiin tuo nukenkauluksen lila kukinto.

Parvekkeen kalusteet rakennettiin kestopuusta mittojen mukaan, jotta tila saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti. Parvekkeen toiseen laitaan ripustetaan ilmava, tyyliltään rustiikki pajuverho, joka suojaa keskipäivän kuumimmalta auringon paahteelta. Kasvien värimaailma suunniteltiin hopean valkokeltaiseksi, höysteenä ripaus lilaa.

Lasittamattomalle parvekkeelle kevät saapuu samaan aikaan kuin avomaalle, joten ensimmäiset istutukset tehdään hallaa kestävistä kasveista: narsisseista, orvokeista ja murateista. Näiden kukittua päästäänkin istutuksissa jo kesäkukkien, perennojen ja pikkuhavujen väri- ja muotorikkaaseen maailmaan. Syksyllä taas koristekaalit, kanervat, erikat ja pikkuhavut pehmentävät pimenevää iltaa lyhtyjen luodessa kotoista tunnelmaa. Jos mahdollista, ruukkuihin istutetut perennat ja muut monivuotiset kasvit kannattaa syksyllä istuttaa ulos avomaalle talvehtimaan. Vaihtoehtoisesti ne voi siirtää viileään talvehtimistilaan.

Myös parvekkeelle sijoitettavien ns. somistustavaroiden valikoima on ilahduttavasti lisääntynyt. Erilaisilla elementeillä ja oikeilla valinnoilla saadaankin vahvistettua haluttua tunnelmaa. Maltillisuus ja yksinkertainen selkeys somistustarvikkeita valittaessa on kuitenkin hyvästä, muutoin kokonaisuudesta saattaa tulla hyvinkin sekava ja rauhaton. Katseenvangitsijoissa niin kuin muissakin elementeissä kannattaa poikkeuksetta suosia luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita.

Ruukut ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Ruukkupuutarhan perustamiseen käyvät periaatteessa kaiken kokoiset ja näköiset ruukut, mutta kasvien hyvinvoinnin kannalta suuremmat ruukut ovat aina pienempää parempi vaihtoehto. Suuressa ruukussa on juuristolle enemmän multatilaa, joka vaikuttaa suoraan kasvien hyvinvointiin. Kasvualustaksi valmis kukkamulta sopii mainiosti, mutta se vaihdetaan joka vuosi uuteen. Kukkaloiston kanssa harmittavasti kilpailevia, räikeän värikkäitä astioita kannattaa myös välttää, sillä ne vievät tehon niin kukinnalta kuin lehdistöltäkin. Neutraalimman värisessä ruukussa kasvi pääsee paremmin oikeuksiinsa, kun sen ei tarvitse kilpailla ruukun värityksen kanssa.

Vesiaihe

Parvekkeelle valitaan pieni, helposti koottava valmis paketti. Vesiaihe sijoitettiin tiiliskivistä ladotun tason päälle ja ympärille sijoitettiin luonnonkiviä sekä muutama ruukkukasvi. Itse vesiaiheessa on tilaa kahdelle kasville ja sinne valittiin kuunlilja (Hosta) sekä tarhapäivänlilja (Hemerocallis Hybr.). Mikäli allas limoittuu, se on pienen kokonsa ansiosta helppo pestä. Muuten sen hoidoksi riittää huolehtiminen siitä, että haihtunut vesi tulee korvattua uudella.

Mehitähtipallo

Mehitähtipallo vaatii sekä kärsivällisyyttä tekijältään että aikamoisen määrän mehikasveja, mutta lopputulos on viehättävä. Mehitähdet sidotaan sidontalangalla yksitellen kahteen metalliseen amppelikehikkoon, jotka muodostavat pallolle rungon. Kun mehitähdet täyttävät metallikehikon, työ vuorataan huolellisesti sammaleella, jotta seuraavaksi laitettava multa ei valu pois mehitähtien väliin jäävistä raoista. Lopuksi pallon puoliskot sidotaan rautalangalla toisiinsa ja amppelin mukana tullut ripustusketju laitetaan paikoilleen.

Mehitähden hoito

Mehitähdet ovat erittäin vähään tyytyviä kasveja, jotka viihtyvät parhaiten aurinkoisella, paahteisella ja kuivalla sekä kivisellä ja niukkaravinteisella kasvualustalla. Ne eivät yleensä kaipaa hoitoa, mutta palloon sidottuina ne ovat veden saannin suhteen hoitajastaan riippuvaisia. Hoidoksi riittää kastelu.

Tomaatit

Koska parvekkeella tapahtuva viljely jää pienimuotoiseksi, on tomaatit huolettominta ostaa valmiina taimina ilman mainittavia kuluja. Parhaiten parvekkeelle käyvät pienet marjatomaatit sekä rentoversoiset amppelitomaatit. Enemmän vaivaa näkevä aloittaa tomaattien viljelyn reilun kuukauden mittaisella taimikasvatuksella: siemenet kylvetään 5 cm ruukkuihin, jotka sijoitetaan valoisaan paikkaan, jossa lämpötila pysyy 20-25 asteessa.

Tomaattien hoito ja tukien valmistus

Parvekkeella samoin kuin kasvihuoneessa veden ja ravinteiden saanti on hoitajan käsissä. Niinpä tomaatintaimia kastellaan paahteisella parvekkeella päivittäin. Tasaisen kosteuden varmistamiseksi voidaan käyttää altakastelevia ruukkuja ja kasvualustaan sekoitettavia kastelurakeita. Kerran viikossa annettava laimea lannoitusliuos takaa ravinteiden saannin.

Rustiikit tuet valmistetaan sopivan mittaisista, mahdollisimman suorista pajukepeistä, jotka sidotaan yläpäästään yhteen esimerkiksi niinellä. Keppejä voi olla mieltymyksistä riippuen kolmesta kuuteen tukea kohden.

Sinkkiastiat ovat saavuttamassa suosiotaan ja monen iloksi niitä löytyy jo useita eri näköisiä ja kokoisia. Sinkkiastia ja siihen sijoitettu pajusta valmistettu tuki tekevät yhdessä erinomaisen kontrastin kokonaisuuteen.

Mansikat

Tavalliset puutarhamansikat sekä juhannuksesta pitkälle syksyyn satoa tuottava kuukasimansikka viihtyvät hyvin ruukkuihin, turvesäkkeihin sekä parvekelaatikkoihin istutettuina.

Ruukkujen kasvualusta kannattaa vaihtaa vuosittain uuteen. Tällöin mansikan taimet eivät vaadi kovin voimakasta lannoitusta mutta kastelua sitäkin enemmän! Taimet kannattaa kastella suoraan kasvualustaan; ei taimien päälle, sillä märkiin marjoihin iskee helposti home.

Asetelmat

Parvekkeelle tehdään neljä erilaista asetelmaa. Viehättävien istutusastioiden lisäksi hankitaan valikoima kokonaisuuteen sopivia kasveja. Valintoja tehdessä on tärkeää ottaa huomioon se, että kaikilla ryhmään valituilla kasveilla on samat vaatimukset varjon, auringon, veden ja lannoitteiden suhteen. Kasvien on oltava myös kasvutahdiltaan toistensa kaltaisia: muuten voimakkaampikasvuiset tukahduttavat heikommat alleen, eikä istutuksista tule toivotun näköisiä.

Kun nämä asiat ovat kunnossa syvennytään ruukkuistutusten väri- ja muotomaailmaan, joka syntyy yhdistelemällä niin kesäkukkia kuin monivuotisia kasveja käyttämällä hyväksi niiden kasvu- ja lehtimuotoja, sekä tietysti kukintojen ja lehtien värejä.

Näin keväisin, ennen kuin hallan vaara on ohi, varmimpia valintoja ruukkuihin ovat orvokit, kevätsipulikukat sekä muratit. Kevään edetessä ne saavat sitten antaa tilaa muille viehättäville istutuksille. Kasveiksi asetelmiin valittiin tupakkakukka, viiruhelpi, huovinkukka, petunia, muratti, nukenkaulushopeakäpälä, petunia ja mustasilmäsusanna

Pieniin sinkkiastioihin valitaan kuunliljoja ja viiruhelpiä - molemmat monivuotisia - sekä yksivuotista huovinkukkaa.

Amppeliin istutus

Amppeliin istutetaan viiruhelpiä, murattia, nukenkaulusta, huovinkukkaa sekä jänönkäpälää, joka kasvaessaan laskeutuu muratin kanssa ihastuttavasti amppelin reunoja pitkin. Kun amppelissa olevia kasveja kastellaan on oltava tarkkana siitä, ettei kastelee liikaa: amppeliastioissa on harvemmin reikiä, joista ylimääräinen vesi pääsisi valumaan pois. Kori-istutuksia tehdessä pitää muistaa varmistaa, että kori on vuorattu muovilla.

Eijan ohjeita onnistuneeseen parvekekasvien ryhmään

· Valitse mieluiten luonnonmateriaaleista valmistettuja ruukkuja ja astioita.

· Ruukkukasvien ravinteiden saantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Niitä on kasteltava - ja kastelu huuhtoo ravinteita pois kasvualustasta. Lisäravinteita siis tarvitaan. Lannoitus on hyvä aloittaa kahden, kolmen viikon kuluttua istutuksesta.

· Vältä myös liikakastelua. Ruukussa seisova vesi tukahduttaa juuriston. Vaara on suuri etenkin lasitetuissa ja pohjareiättömissä ruukuissa.

· Kasvualustaa ei tule käyttää uudelleen. Kun vaihdetaan kasvi, vaihdetaan myös kasvualusta. Sen laadusta ei todellakaan kannata tinkiä! Käytä ruukkuistutuksissa vain parhaita aineita.

· Hoitoa helpottavassa kasvualustassa on kastelukiteitä, jotka sitovat kosteutta pidempään kasvien hyväksi.

· Jos ruukussa ei ole valmiina reikää liikaveden poistumiselle, se on täytettävä puoliksi lekasoralla. Reiällisen ruukun alle on muistettava laittaa aluslautanen. Altakasteleva ruukku säästää vaivaa ja voipa kasvin viereen sijoittaa vesiastiankin, josta se itse imee vettä letkun kautta.

· Sopiva ruukun koko on 1,5 - 2 litraa per taimi; vaativille kasveille kannattaa käyttää jopa 3 litraa.

· Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa heti. Silloin kasvi kehittää nopeammin ja enemmän uusia nuppuja.

· Älä kiirehdi liikaa - yöpakkaset ovat kesäkukille kohtalokkaita.

Ruukutuspöytä

Ruukutuspöydän ääressä on erinomaista työskennellä. Selkä ei väsy tuntienkaan työskentelyn jälkeen! Pöydän korkeus mitoitetaan aina käyttäjän mukaan. Pöydän voi rakentaa yhtälailla kestopuusta kuin käsittelemättömästä puutavarasta. Lopuksi pöydän voi sävyttää kyllästysaineella paikkaan sopivaksi. Kyllästämistä ei kuitenkaan saa tehdä ennen kuin puu on varmasti aivan kuivaa!

Hintoja:

tekstiilit ja somisteet 91 €

pajuverho 60 €

istutusastiat ja korit n. 90 €

kasvit n. 300 €

puutavara n. 130 €

vesiaihe 235 €

yhteensä: 906 €

Tämä sisältö on esitetty tv:ssä 11.4.2004. Huom. mainitut hinnat ja yhteystiedot ovat esitysajankohdan mukaisia.

Lue myös:

    Uusimmat