11.4.2002 Kurkku-kalaleivät, kalkkunafileepihvit, sinihomejuustomuhennetut porkkanat ja päärynä-marjasorbetti

ruis-ja/tai maalaisleipää
pätkä kurkkua
1-2 kevätsipulia
tilliä
suolaa
mustapippuria
(valkosipulia)
(krassia tai muita versoja)
2-3 rkl jogurttia tai kermaviiliä
muutama haarukkapala
silliä, savu- tai graavikalaa tai säilykekalaa
retiisiä

1. Kuutioi kurkku pieneksi, silppua kevätsipuli ja sekoita ne keskenään. Lisää krassi tms.
2. Mausta ja lisää jogurttia niin, että saat kasassa pysyvän seoksen.
3. Leikkaa leivästä pieniä viipaleita. Valmista kullekin ruokailijalle 1-3 leipää koosta riippuen.
4. Jaa kurkkuseos leiville ja nosta päälle pieni pala kala ja/tai retiisiviipaleita.

Kalkkunafileepihvit

4 kalkkunafileepihviä
suolaa
viispippuria

paistamiseen: juoksevaa margariinia tai öljyä

1. Pidä kalkkunafileepihvejä huoneenlämmössä puolisen tuntia. Pyyhi pinta kuivaksi.
2. Paista miedohkolla lämmöllä pannussa 12-15 minuuttia välillä käännellen. Voit työntää lihaan halutessasi paistimittarin. Sopiva sisälämpötila on 71-74 astetta. Älä kypsennä liian pitkään ettei liha kuivu. Kalkkunan pitää olla mehevää, mutta lihasnesteen pitää olla kirkasta.
3. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa lisukkeeksi esim. sinihomejuustomuhennettuja porkkanoita ja perunaa tai riisiä. Mustaherukan maku sopii hyvin kalkkunalle, joten jos kaapista löytyy mustaherukkahilloa- tai hyytelöä, nosta se pöytään.

Sinihomejuustomuhennetut porkkanat


noin 0,5 kg porkkanoita
vettä

kastike:

1 1/2 rkl rasvaa
3 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl keitin- tai kasvislientä
mustapippuria
ripaus timjamia
50-100 g sinihomejuustoa
persiljaa tai tuoretta timjamia

1. Kuori porkkanat ja leikkaa ne penneiksi, kuutioiksi tai vinottain viipaleiksi. Keitä ne vähässä vedessä kypsiksi. Säästä keitinvesi.
2. Sulata rasva kasarissa, lisää jauhot ja kiehauta. Kaada joukkoon keitinliemi (+ vähän kasvisfondia) ja vatkaa hyvin. Anna hautua hiljalleen 5-10 minuuttia.
3. Lisää loppuvaiheessa joukkoon sinihomejuusto ja mausteet Sekä lopuksi kypsät porkkanat. Tarkista maku. Lisää joukkoon ennen tarjoilua hienonnettua persiljaa tai timjamia.

Päärynä-marjasorbetti

3-4 kypsää päärynää
1 -2 dl pakastemansikoita tai -puolukoita tai hilloa
sokeria
kylmää vettä

1. Kuori päärynät. Leikkaa ne pienehköiksi paloiksi ja poista siemenkota. Nosta palat muovipussiin, paina ilma pois ja laita pakastimeen 2-3 tunniksi. Jos käytät hilloa, pakasta myös sitä jonkin aikaa.
2. Kaada jäiset päärynät ja marjat tai hillo monitoimikoneeseen tai tehosekoittajaan ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa. Jos tuntuu ettei massa lähde liikkeelle, lisää vähän kylmää vettä.
3. Maista makeus ja lisää sokeria tarpeen mukaan ja anna koneen pyöräyttää se sekaisin.
4. Jaa sorbetti pakastimessa tai jääkaapissa kylmenneisiin annosmaljoihin ja tarjoa heti tai pidä hetki kylmässä aterian kulusta riippuen.

Lue myös:

    Uusimmat