11.12.2002 Hildegard Bingeniläisen piparit, ropsahdukset, nekkumuistot, marmeladit ja joululeipä

275 g voita
2,5 - 3 dl ruskeaa tai fariinisokeria
1 iso muna
1 tl neilikkaa
2 tl kanelia
0,5 - 1 tl muskottia
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl rouhittuja manteleita
5 -6 dl spelttijauhoja (puolikarkeita tai karkeita +hienoja)

munaa

mantelilastuja

1. Sekoita pehmeä rasva ja sokeri.Vatkaa muna joukkoon.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
3. Jaa taikina kahdelle kelmunpalalle tai muovipussiin ja muotoile tangoiksi.
4. Sulje muovipussiin ja pidä jääkaapissa seuraavaan päivään.
5. Pyöritä tanko tasaiseksi (halkaisija n. 3 cm) ja leikkaa siitä 0,5-1 cm:n viipaleita. Paista koepipari.
6. Nosta viipaleet pellille leivinpaperin päälle. Pienemmällä jauhomäärällä piparit leviävät vähän enemmän, mutta niistä tulee mureampia. Jätä tarpeeksi leviämisvaraa.
7. Voitele pikkuleivät munalla ja ripottele päälle mantelilastuja tai jos et halua voidella, paina lastut kiinni pintaan.
8. Paista 175 asteessa noin 15 min.
9. Anna jäähtyä leivinpaperin päällä ennen purkkiin nostamista. Piparit maistuvat herkulliselta myös lämpiminä: leikkaa piparin päälle pala vuohenjuustoa ja pidä hetki kuumassa uunissa. Tarjoa esim. glögin kanssa.

Allergialiitto ja yhdistykset eri puolilla Suomea antavat neuvoja allergia-asioissa. Joulumenu allergiakodissa on tarkkaa työtä. Monet mausteet kuten kaneli, inkivääri, kardemumma, sinappi jne aiheuttavat oireita, joten ne kannattaa jättää suosiolla pois.Pähkinät ja suklaa ovat kiellettyjä useimmilta allergikoilta. Maitoallergisen puuro valmistuu riisimaidosta. Riisimaito sopii myös laatikkoruokiin. Pullan voi leipoa riisimaitoon tai veteen, joulutorttujen ja pullien voiteluun sopii vesi tai mieto siirappivesi. Pikkuleipätaikinassa munan voi korvata vesitilkalla. Kuivakakun nesteenä voi olla myös mehu. Kaakaon asemesta esim. makeisiin sopii carob jauhe johanneksen leipäpuusta. Kokeilemalla selviää paljon, mikä sopii yhdelle ei sovikaan toiselle! Alla olevat ohjeet ovat Allergia- ja astmayhdistys - Espoo ja Länsi-Uusimaa Ry:n kokeilemia ja hyviksi havaitsemia.

Ropsahdukset

100 g kookosrasvaa
1 dl tomusokeria
1/2 dl carob jauhetta
5 dl riisimuroja

1. Sulata kookosrasva miedolla lämmöllä. Nosta pois levyltä.
2. Sekoita joukkoon muut aineet.
3. Nosta lusikalla nokareita pieniin alumiinivuokiin tai isompiin paperivuokiin. Säilytä jääkaapissa. Ne, jotka eivät ole allergisia suklaalle, voivat käyttää kaakaota sekä mausteeksi esim. vaniljasokeria.

Nekkumuistot

2 dl siirappia
2 dl sokeria
2 tl soodaa

1. Keitä pannulla siirappia ja sokeria n. 20 min.
2. Lisää sooda, sekoita ja kaada leivinpaperin päälle.
3. Tee vähän jäähtyneenä leikkupalaviivat.

Marmeladit


1 l marjamehua
40 g agaragaria
1 kg sokeria
2 tl viinihappoa

1. Keitä mehua ja agaragaria n. 40 min.
2. Lisää sokeri, keitä vielä hetken aikaa. Jäähdytä.
3. Dekoita joukkoon viinihappo ja kaada seos uunivuokaan. Leikkaa jähmettyneenä paloiksi. Agaragaria ja viinihappoa saa parhaiten apteekista.

Joululeipä

3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl
1 dl porkkanaraastetta tai keitettyä porkkanaa
1 dl keitettyä perunaa raastettuna
2 dl Semperin karkeaa jauhoseosta
1 1/2 dl riisijauhoja
1 1/2 dl maissijauhoja
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi, porkkana- sekä perunaraaste. Lisää lopuksi kaikki jauhot.
2. Voitele n. 1 1/2 litran pikänomainen kakkuvuoka. Vuoraa vuoka hirssihiutaleilla.
3. Kaada taikina vuokaan ja anna kohota n. 20 min. Paista n. 40 min. 175 asteessa.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat