Puolukkapullat
- Taikina:
- 5 dl maitoa tai vettä
- 1 pala tuorehiivaa
- 1 muna
- 2 tl suolaa
- 1,5 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 15-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita vehnäjauhoja
- 150 g voita
- Puolukkatäyte:
- 2 dl sokeria
- 200 g voita
- 2 rkl inkiväärijauhetta
- 4 dl puolukoita
- 2 dl mantelirouhetta koristeluun
- 1 kananmuna voiteluun
Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Kylmät aineet jäähdyttävät taikinan ja hidastavat nostatusta. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna tuorehiiva kulhoon. Lisää osa maidosta ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta, muna ja mausteet. Sekoita maitoon osa jauhoista niin, että taikinasta muodostuu vellimäinen seos. Lisää loput jauhot ja alusta taikinaa käsin kimmoisaksi. Lopuksi taikinaan lisätään huoneenlämpöinen voi. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Voit tarvittaessa lisätä taikinaan jauhoa, jos taikina tuntuu liian tahmealta. Jätä vähän jauhoja leivontaan. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Taikinan on hyvä antaa nousta ainakin 20 minuuttia.