11.10. Puolukkapullat ja -piirakka

Puolukkapullat

  • Taikina:
  • 5 dl maitoa tai vettä
  • 1 pala tuorehiivaa
  • 1 muna
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 15-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • Puolukkatäyte:
  • 2 dl sokeria
  • 200 g voita
  • 2 rkl inkiväärijauhetta
  • 4 dl puolukoita
  • 2 dl mantelirouhetta koristeluun
  • 1 kananmuna voiteluun

Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Kylmät aineet jäähdyttävät taikinan ja hidastavat nostatusta. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna tuorehiiva kulhoon. Lisää osa maidosta ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta, muna ja mausteet. Sekoita maitoon osa jauhoista niin, että taikinasta muodostuu vellimäinen seos. Lisää loput jauhot ja alusta taikinaa käsin kimmoisaksi. Lopuksi taikinaan lisätään huoneenlämpöinen voi. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Voit tarvittaessa lisätä taikinaan jauhoa, jos taikina tuntuu liian tahmealta. Jätä vähän jauhoja leivontaan. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Taikinan on hyvä antaa nousta ainakin 20 minuuttia.

Puolukkatäyte:
Kuumenna sokeria pannulla hetki niin, että se saa hieman väriä. Lisää voi ja sekoita hetki. Lisää puolukat ja inkivääriraaste ja anna kiehua miedolla lämmöllä pari minuuttia. Kauli pullataikina isoksi levyksi. Kaada karamellisoituneet puolukat taikinalevyn päälle ja kieritä rullaksi. Leikkaa rullasta 2-3 cm paksuja viipaleita ja nosta ne muffinssivuokiin uunipellille. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle vielä mantelirouhetta ja paista 200 asteessa noin 15 min.

Puolukkapiirakka

  • 2 dl fariinisokeria
  • 200 g voita
  • 4 dl kookoshiutaleita
  • 4 dl puolukoita

Kuumenna fariinisokeria pannulla ja lisää joukkoon voi. Anna voin sulaa. Lisää joukkoon kookoshiutaleet ja paahda hetki. Lisää puolukat ja kuumenna nopeasti. Painele pullataikina piirakkavuoan pohjalle ja levitä täyte sen päälle. Paista 200 asteessa noin 20 min.

Reseptit: Sanna Miettunen

Lue myös:

    Uusimmat