10 vuoden tuomio taposta: Raivostunut mies ajoi tahallaan riitapukarinsa yli huomattavalla ylinopeudella – murhasyyte kaatui oikeudessa

0:35
Mies oli lähetellyt uhrille aggressiivisia viestejä ennen yliajoa. Hän oli myös etsinyt miestä eri paikoista. Auton puskurista löytyi uhrin verta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Hussein Adel Sheikh Al-Alamin taposta tämän ajettua parikymppisen lahtelaismiehen yli. Miehillä oli ollut aiemmin riitaa.

Mies oli tahallaan ajanut miehen ylitse. Yliajo aiheutti miehen kuoleman auton murskattua rintakehän sekä lantion ja olkaluun.

Kiisti tahallisuuden

Teosta tuomittu mies kiisti tahallisuuden. Hän kuitenkin muutti kertomustaan huomattavan monta kertaa asian edetessä, mikä heikensi hänen rikoksen kiistonsa uskottavuutta. Paikalla ei myöskään näkynyt auton jarrutusjälkiä, jotka olisivat puhuneet onnettomuuden puolesta.

Mies oli käyttäytynyt uhria kohtaan aggressiivisesti ja osin uhkaavastikin illan aikana. Tästä kertoi useampi todistaja. Mies oli erään todistajan mukaan lähtenyt varsin pian uhrin kanssa käymänsä tappelun jälkeen ajamaan kohti auton kulkusuuntaa. Törmäys tapahtui vastaantulevien kaistalla melko lähellä jalkakäytävää. Syyttäjän mukaan mies ajoi huomattavaa ylinopeutta ja tapahtuneen jälkeen poistui paikalta hälyttämättä apua.

Oikeuden mukaan miehen on täytynyt ymmärtää, että uhriin törmääminen on todennäköisempää kuin se, että uhri onnistuu väistämään auton. Lisäksi tämän on täytynyt ymmärtää, että yliajo aiheuttaa varsin todennäköisesti uhrin kuoleman.

Oikeus: Toimi hallitsemattomuuden suuttumuksen vallassa

Tekoa ei pidetty erityisen raakana tai julmana. Lisäksi todistajien kertomusten perusteella katsottiin, että teko liittyy pikemminkin hallitsemattomaan suuttumukseen kuin vakaaseen harkintaan. Tämän puolesta puhuvat miesten väliset erimielisyydet, riidat ja tappelut, joita ulkopuolisetkin yrittivät selvittää hieman ennen yliajoa. Tämän vuoksi teon katsottiin olevan tappo.

Miehen syytettiin yrittäneen tappaa uhrin jo aiemmin illalla ajamalla tämän ylitse, mutta oikeus katsoi, että tässä tapauksessa oli kyse korkeintaan pelottelusta.

Vuonna 1996 syntynyt Hussein Adel Sheikh Al-Alam tuomittiin tapon lisäksi järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta ja pahoinpitelystä 10 vuoden vankeusrangaistukseen. Kaksi muuta rikosnimikettä eivät liity kuolemaan johtaneeseen tapahtumasarjaan. Lisäksi tämä määrättiin korvaamaan uhrin omaisille teon aiheuttamasta kärsimyksestä yhteensä 32 000 euroa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja