Von der Leyen Lappeenrannassa: "Meillä on paljon opittavaa Suomelta"

Von der Leyen ja Orpo vierailevat itärajalla 12:19
Katso Von der Leyenin ja Orpon mediatilaisuus Lappeenrannasta

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapasivat tänään Lappeenrannassa.

Ursula Von der Leyen ja pääministeri Petteri Orpo keskustelevat tavoista, joilla Suomi ja EU torjuvat välineellistettyä maahantuloa Suomen itärajalla.

He vierailivat myös Suomen itärajalla. Matkan tarkoituksena on perehdyttää komission puheenjohtajaa Suomeen kohdistettuun välineellistettyyn maahantuloon.

Von der Leyen ja Orpo saapuivat Lappeenrantaan yhdessä Brysselin huippukokouksesta.

Aluksi pääministeri Orpo kiitti Von der Leyeniä vierailustaan Suomessa ja itärajalla. 

– Olemme tehneet muutoksia lainsäädäntöömme, mutta tarvitsemme myös EU:n apua, Orpo totesi.

Von der Leyen puolestaan totesi, että Venäjä käyttää maahanmuuttoa hybridiuhkana, johon on puututtava.

– Vierailuni itärajalla oli todella oivaltava. Olen sanonut usein, että meidän pitäisi olla enemmän suomalaisia, mitä tulee turvallisuuteen, hän sanoi.

– Meillä on paljon opittavaa Suomelta ja Suomen turvallisuusvalmiudesta.

Von der Leyen sanoi EU:n tukevan Suomea ja hän totesi ulkorajan suojelun olevan hyvin tärkeää. 

– Nyt Putin keskittyy Suomeen ja se johtuu epäilemättä vahvasta tuestanne Ukrainalle, sekä Nato-jäsenyydestänne.

Von der Leyen totesi, ettei kyse ole vain Suomen turvallisuudesta vaan koko EU:n. Hän kertoi, että EU tarjoaa Suomelle rahallista tukea 230 miljoonaa euroa.

Loppuun Von der Leyen sanoi EU:n tukevan vielä 61 miljoonalla eurolla itärajan seutua. Hän lupasi EU:n tukevan Suomea jatkossakin.

Molemmat ottivat kantaa myös Lähi-Idän tilanteeseen kehottamalla Irania ja Israelia pidättäytymään tilanteen eskaloitumisesta. Von der Leyenin mukaan on täysin välttämätöntä, että alue pysyy vakaana.

Orpo sanoi olevansa hyvin huolestunut tilanteesta ja toivovansa, että molemmat osapuolet pidättäytyvät kostoiskuista.

Keskusteluissa olivat myös esillä muun muassa Venäjän hyökkäyssodasta seuranneet Itä-Suomen elinvoimaisuuden kasvaneet haasteet.

Orpo haluaa EU:lta huomiota raja-alueille

Orpo on jo aiemmin nostanut esille, että EU:n lainsäädäntöä olisi syytä arvioida sen osalta, onko se riittävän vahva vastaamaan välineellistetyn maahantulon kaltaisiin ilmiöihin. Hän mainitsi asian maaliskuussa EU-parlamentissa pitämässään puheessa.

– Jos sen (lain) vahvuus ei riitä, meidän on harkittava sen päivittämistä, jotta se vastaisi nykypäivän haasteita, Orpo sanoi puheessaan.

Hän sanoi tuolloin myös toivovansa EU-tason linjauksia raja-alueiden elinvoiman parantamiseksi. Venäjän hyökkäyssota on rapauttanut raja-alueiden talouden pohjaa, Orpo sanoi.

– Näin jatkuessaan kehitys johtaa väestökatoon ja muodostaa vakavan uhan unionimme turvallisuudelle ja vakaudelle. On tärkeää, että toimeenpanemme EU-tason linjauksia raja-alueiden elinvoiman palauttamiseksi ja niiden lujittamiseksi ulkoisia uhkia vastaan, Orpo sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat