Teetkö makkaralle näin ennen grillaamista? Lihayhdistys muistuttaa: "Ei kannata laittaa…"
Juhannusviikko on kesän kuuminta makkarasesonkia, kertoo Lihatiedotus ry tiedotteessaan. Makkaraa grillatessa kannattaa pitää mielessä muutama tärkeä valmistusniksi.
Makkara on suomalaisten juhannusruokien ykkösherkku. Lihatiedotusten jäsenyritysten mukaan kauppoihin toimitetaan juhannusviikolla peräti 1,5 miljoonaa kiloa grillimakkaroita.
Makkarat tirisevät suomalaisten grilleissä läpi kesän. Tilastojen perusteella hieman yli puolet grillimakkaroiden vuosimyynneistä kertyy perinteisesti kesäkaudella touko-elokuussa.
Atrian Markkinanäkemyksen mukaan suomalaiset söivät vuonna 2021 noin 20 miljoonaa kiloa grillimakkaraa. Grillimakkaroita kulutettiin siis noin 3,7 kiloa henkilöä kohden. Kulutus pysyi vuoden 2020 tasolla.
Miten valmistetaan täydellinen grillimakkara? Älä laita makkaraa kylmänä grilliin!
Grillimakkaroita on tarjolla kaupoissa moneen makuun ja makkaran paras valmistustapa riippuu toki tuotetyypistä. Tietyt perussäännöt pätevät kuitenkin lähes kaikkiin makkaroihin.
Lihatiedotuksesta neuvotaan, miten makkarat kannattaa grillata:
– Makkaraa ei kannata laittaa grilliin suoraan jääkaapista. Makkaran ja lihan grillaamiseen pätee sama sääntö: grillattavan tuotteen kannattaa olla huoneenlämpöistä, sillä siten makkara paistuu mehukkaaksi tasaisemmin ja halkeilematta.
Hiillosta kannattaa myös malttaa odottaa, eikä laittaa makkaroita suoraan liekkien päälle grillaantumaan. Kaasugrillissäkään ei kannata vetää tehoja täysille.
– Parhaan lopputuloksen saa paistamalla makkaraa keskilämmöllä rauhassa, ettei makkara pala.
Katso myös: Halpa vs. kallis: Voiko halpa grillimakkara päihittää lihaisan kyrsän?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka