WHO: Lintuinfluenssa H9N2 on tarttunut ihmiseen

Vietnamissa havaittu lintuinfluenssan tarttuminen ihmiseen todettiin 9. huhtikuuta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Maailman terveysjärjestö WHO on saanut tiedon, jonka mukaan influenssa A:n alatyyppi H9N2 on tarttunut ihmiseen Vietnamissa. H9N2 on lintuinfluenssa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan H9N2-viruksen aiheuttamia tartuntoja on aikaisemmin todettu yksittäisillä ihmisillä.

Tartunnat ovat olleet pääosin lieviä, THL kertoo. Valtaosa niistä on todettu Kiinassa, joka on Vietnamin pohjoinen naapuri.

Viime kesänä Suomessa havaittiin poikkeuksellisen suuria luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia lintuinfluenssan vuoksi. Tuolloin kyse oli kuitenkin Influenssa A H5N1-virusinfektiosta.

Lintuinfluenssaa havaittu maidossa

Lintuinfluenssavirusta on havaittu suuria määriä raakamaidossa, joka on peräisin virustartunnan saaneilta eläimiltä. Asiasta kertoi Maailman terveysjärjestö WHO perjantaina.

WHO:n mukaan asiantuntijat selvittävät, kauan virus elää maidossa.

Tapaukset havaittiin Yhdysvalloissa Texasin osavaltiossa, missä lehmät olivat altistuneet H5N1-virukselle sitä kantaneilta villilinnuilta. Osavaltion terveysviranomaisten mukaan virusta sisältävä maito ei aiheuta vaaraa kaupalliselle maitovarannolle, koska sairastuneista lehmistä tuleva maito pitää hävittää. Myös pastörointi tappaa viruksen.

Aiemmin osavaltiossa oli myös havaittu, että nautakarjalle altistunut ihminen oli sairastunut lintuinfluenssaan.

– Texasin tapaus on ensimmäinen, jossa ihminen on saanut lintuinfluenssan lehmältä, WHO:n globaalin influenssaohjelman johtaja Wenqing Zhang totesi Genevessä.

Ruokavirasto: lintuinfluenssa edelleen lintujen virus, mutta tartuntariski lemmikkeihin olemassa 1:18

Ruokavirasto elokuussa 2023: lintuinfluenssa edelleen lintujen virus, mutta tartuntariski lemmikkeihin olemassa.

Lue myös:

    Uusimmat