Ukrainan pääministeri varoittaa kolmannesta maailmansodasta

"Tykin jylinä oli jatkuvaa" – Suomalaiset vapaaehtoiset toimittivat Ukraina-apua etulinjan lähelle 2:21
"Tykin jylinä oli jatkuvaa" – Suomalaiset vapaaehtoiset toimittivat Ukraina-apua etulinjan lähelle

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan edessä voi olla kolmas maailmansota, jos Ukraina häviää sodan Venäjälle.

– Jos me emme suojele...Ukraina kaatuu. Sen jälkeen globaali turvallisuusjärjestelmä tuhoutuu ja maailmaan on löydettävä uusi turvallisuusjärjestelmä, Smyhal ennakoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

– Tai sitten seuraa monia konflikteja, monia tällaisia sotia, jotka lopulta voivat johtaa kolmanteen maailmansotaan, pääministeri jatkoi.

Shmyhal sanoi olevansa varovaisen optimistinen siitä, että Yhdysvaltain kongressi hyväksyy viimein kuukausikaupalla jumissa olleen Ukrainan apupaketin.

–Tarvitsimme nämä rahat eilen, emme tänään tai huomenna, pääministeri kuvasi turhautumistaan.

Ukrainan apupaletista on määrä äänestää lauantaina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi jo viime vuonna, että Venäjä voi seuraavaksi hyökätä Puolaan, jos Ukraina häviää sodan.

Venäjä on tyrmännyt väitteet lännen sodanlietsontana. Viime kuussa presidentti Vladimir Putin kutsui puheita Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä Itä-Eurooppaan "täydelliseksi hölynpölyksi".

Yellen: Avun viipyminen on anteeksiantamatonta

Shmyhalin kanssa Washingtonissa keskustellut Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen kuvaili maan Ukraina-avun viivästymistä kuukausilla anteeksiantamattomaksi.

Yellenin mukaan Yhdysvaltain apu Ukrainalle on kriittisempää kuin koskaan, sillä se vaikuttaa suoraan Ukrainan kykyyn taistella Venäjää vastaan ja ylläpitää maalle tärkeitä palveluja.

– Edustajainhuoneen republikaanien kykenemättömyys toimia Ukrainan avun puolesta tällä keskeisellä sodanhetkellä on anteeksiantamatonta. -- Ja se on haitallista kansalliselle turvallisuudellemme, Yellen sanoi.

Republikaanien oikeistosiipi on entisen presidentin Donald Trumpin taustatuella viivästyttänyt paketin käsittelyä jo kuukausia. Samalla Ukraina kärsii vakavasti ammuspulasta ja ilmatorjuntakaluston puutteesta. Yhtenä kiistan kohteena on paketin sitominen Yhdysvaltain omaan rajapolitiikkaan.

Yhdysvaltain talouskasvusta, ympäristöstä ja energiasta vastaava alivaltiosihteeri Jose Fernandez sanoi keskiviikkona hallinnon olevan vakuuttunut siitä, että kongressi saa apupaketin läpi kiistasta huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat