Kommentti: Toivo on tasapelissä, mutta entä jos Israelin mieto isku olikin vasta koston alkusoitto?

MTV Israelissa: Israelin iskun laajuus on yllättävä, koska se on kovin pieni 4:27
MTV Israelissa: Israelin iskun laajuus on yllättävä, koska se on kovin pieni.

Israel teki kostoiskun kostoiskulle, mutta maltillisemmin kuin Iran tai israelilainen yleisö uskalsivat odottaa. Nyt olisi loistava mahdollisuus tyytyä tasapeliin ja lopettaa eskalaatiokierre, kirjoittaa Ramallahissa oleva MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Niko Nurminen.

Israel näyttää vastanneen Iranin viikonloppuna tekemään ohjus- ja lennokki-iskuun niin vaimeasti kuin mahdollista. Keskisessä Iranissa sijaitsevan Isfahanin tienoille iskeytyi varhaisaamulla lentäviä esineitä. Iran sanoo ampuneensa alas kolme lennokkia, yhdysvaltalaislähteet puhuvat ohjuksista.

Isfahan on iranilaisen aseteollisuuden ja -tutkimuksen keskuspaikkoja. Siellä on ydinlaitoksia, sotilastukikohtia, sotilaslentokenttä ja muun muassa lennokkitehtaita. 

Iran näyttää liputtavan tilanteen rauhoittamisen puolesta. Sen mukaan varsinaisia vahinkoja ei tullut, eikä kukaan kuollut. Israel olisi pystynyt paljon mittavampaan tuhoon Iranin vajavaisen ilmapuolustuksen läpi.

Iran ei siis syytä Israelia aamun iskusta. Jos se niin tekisi, olisi uusi aalto ohjuksia ja lennokkeja jo tällä hetkellä matkalla kohti Israelia. Tämä siksi, että Iran näyttävästi julisti viime viikonlopun ilmaoperaationsa jälkeen, että Israelin vastaiskuun vastaus olisi välitön ja tuhoisa. Sitä ei ole tullut, ja lisäksi Iran puhuu sen omien rajojen sisältä tulleista lennokeista, ei Israelista lähetetyistä.

Virallinen Israel on tapojensa mukaan pysynyt vaiti tapahtumista, lukuunottamatta turvallisuusministeri Itamar Ben-Gvirin lyhytviestiä X:ssä, missä laitaoikeistolainen näyttää kommentoivan iskua veltoksi. Ja sitä se olikin, mikäli Iranin kertomat vahinkotiedot pitävät paikkaansa.

Suurempi isku tulossa?

On täysin mahdollista, että tämä oli alkusoittoa Israelin varsinaiselle kostoiskulle lähitulevaisuudessa. Tämänaamuisen hyökkäyksen saattoi olla tarkoitus testata Iranin reaktioita, sen ilmapuolustuksen kyvykkyyttä tai vaikka tuhota joitain tutkajärjestelmiä.

Täällä palestiinalaisalueilla Israelin ja Iranin uhittelua seurataan lähinnä sen vaikutusten kautta Gazaan ja koko ajan tulehtuneemmalle Länsirannalle. Gazan suhteen yleinen pelko on, että Israelin pidättäytyminen laajemmasta iskusta Iraniin helpottaa sen valmistelemaa maaoperaatioita Rafahissa.

Laaja kansainvälinen yhteisö, johdossaan Yhdysvallat, on poikkeuksellisen yhtenäisesti vaatinut Rafahin maahyökkäyksestä luopumista, sillä alueelle suojaan hakeutuneet palestiinalaiset olisivat väistämättä tulilinjalla.

Israel ei Rafahiin jyräämisestä ole suostunut luopumaan, sillä sen mukaan Hamasin taistelijat ja tukikohdat ovat sieltä vielä liian suurelta osin tuhoamatta. Iranin miedompi kohtelu voi tarjota Israelille vapaammat kädet Rafahissa.

Israelissa mittavat kansalaispiirit näkisivät mieluummin sodanjohdon keskittyvän Hamasin panttivankeina yhä olevien 133 siviilin vapauttamiseen.

Nyt olisi loistava mahdollisuus jättää voimaan tasapeli. Iran kosti oman vallankumouskaartinsa tappamisen Syyriassa massiivisella ilmahyökkäyksellä, jota Israel kommentoi pidättyvällä tyrkkäyksellä. Tasapeliin on vain valitettavasti vaikea uskoa. 

Israelin sotakabinetissa ja kansalaismielipiteessä moni näkee, että ydinteknologian kanssa puuhaavalle Iranille on nyt mahdollisuus antaa lamauttava isku ja pitää pelotetta yllä joka suuntaan. Usein haukat ovat voittaneet.

Iranille mieluisinta on ollut aseistaa Israeliin iskeviä varjojoukkoja kuten Hizbollah, Hamas ja huthit. Suorassa sodassa huippuvarustautuneen Israelin rinnalla olisi myös Iranin kannalta aivan liian kyvykkäitä liittolaisia. Siihen taisteluun Iranin sisäpoliittisestikin haurastuva pappishallinto ei halua joutua.

Lue myös:

    Uusimmat