Edesmennyt O.J. Simpson loi huippu-uran jalkapallokentillä ja tv:ssä, mutta jäi historiaan synkästä syystä – tällainen oli hänen tarinansa

Tähän juttuun on koottu keskiviikkona 10. huhtikuuta 2024 kuolleen O.J. Simpsonin elämän merkittävimmät käännekohdat.

Torstaina 11. huhtikuuta uutisoitiin, että entinen huippu-urheilija ja näyttelijä O.J. Simpsonon kuollut 76-vuotiaana. Simpsonin kuolemasta kerrottiin hänen X-tilillään julkaistussa postauksessa. Julkaisun on allekirjoittanut Simpsonin perhe.

– 10. huhtikuuta isämme Orenthal James Simpson antautui taistelussaan syöpää vastaan. Hän oli lastensa ja lastenlastensa ympäröimänä, julkaisussa kerrotaan ja pyydetään kunnioittamaan Simpsonin perheen yksityisyyttä suruaikana.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Orenthal James Simpson, tuttavallisemmin O.J. Simpson, syntyi 9. heinäkuuta vuonna 1947 San Franciscossa, Yhdysvalloissa. 

Nuoruudessaan Simpson pelasi amerikkalaista jalkapalloa Galileo High Schoolissa sekä City College of San Franciscossa.

Lahjakkuus amerikkalaisessa jalkapallossa avasi Simpsonille kehnoista kouluarvosanoista huolimatta ovet Etelä-Kalifornian yliopistoon, jossa hän pelasi vuosina 1967 ja 1968.

Simpson valikoitui keskushyökkääjäksi yliopistojen väliseen NCAA-sarjaan Etelä-Kalifornian yliopiston USC Trojansin riveihin, jossa hän rikkoi ennätyksiä ja pokkasi himoitun Heisman Trophy -palkinnon vuonna 1968. 

Kyseinen palkinto on annettu vuodesta 1935 lähtien vuoden parhaalle college-tason jalkapalloilijalle. 

Simpsonin ura ammattilaispelaajana alkoi vuonna 1969, kun hän liittyi NFL:n ammattilaisliigaan Buffalo Bills -joukkueeseen, jossa hän pelasi vuoteen 1977 saakka. 

Buffalo Billsin riveissä viettämiensä vuosien aikana The Juice -lempinimellä tunnettu Simpson saavutti vuoden parhaan ammattilaispelaajan tittelin kaksi kertaa, vuosina 1972 ja 1973.

Buffalo Billsin jälkeen Simpson siirtyi vuonna 1978 San Francisco 49ers -joukkueeseen, jonka riveissä hän pelasi kaksi kautta.

Tv- ja elokuvatähdeksi

Eläköidyttyään jalkapallokentiltä vuonna 1979 Simpson siirtyi urheiluselostajaksi ja näyttelijäksi. 

Simpson oli toki jo ottanut ensiaskeleitaan näyttelemisen parissa ollessaan vielä ammattiurheilija. 

Hän teki ensimmäisen roolinsa vuoden 1974 elokuvassa Verinen joukko.

Simpson tähditti näyttelijänuransa aikana lukuisia elokuvia ja tv-sarjoja. 

Hänen kenties tunnetuimmat roolisuorituksensa nähtiin Mies ja alaston ase -elokuvissa, joissa hän esitti etsivä Nordbergiä. 

Simpson nähtiin myös autovuokraamo Hertzin mainoksissa.

Rakkaus- ja perhe-elämä

Simpson oli elämänsä aikana naimisissa kaksi kertaa ja sai viisi lasta. 

Hän avioitui ensimmäisen vaimonsa Marguerite L. Whitleyn kanssa kesäkuussa 1967, ja parille syntyi kolme lasta: Arnelle, Jason ja Aaren.

Perhe kohtasi järkyttävän tragedian, kun Simpsonin ja Whitleyn vuonna 1977 syntynyt Aaren-tytär hukkui uima-altaaseen vain kuukautta ennen kaksivuotissyntymäpäiväänsä.

Simpson ja Whitley erosivat vuonna 1979.

Simpsonin ja Whitleyn ollessa vielä naimisissa Simpson tapasi teini-ikäisen tarjoilijan Nicole Brownin

Simpson ja Brown menivät naimisiin vuonna 1985, ja heille syntyi kaksi lasta, Justin ja Sydney.

Brown puhui avioliiton aikana ystävilleen ja perheelleen, että Simpson oli häntä kohtaan väkivaltainen. 

Brown haki avioeroa Simpsonista vuonna 1992.

Kohti oikeudenkäyntiä

Simpsonin ex-vaimo Nicole Brown ja tämän ystävä Ronald Goldman löydettiin kuolleina Brownin Los Angelesin Brentwoodissa sijaitsevan asunnon edustalta 12. kesäkuuta vuonna 1994. Todisteet saivat poliisin epäilemään Simpsonia murhista.

Simpson määrättiin antautumaan 17. kesäkuuta 1994 kello 11 mennessä, mutta sen sijaan hän teki katoamistempun. Simpson jäljitettiin myöhemmin samana päivänä, kun hän soitti matkapuhelimestaan ​​Santa Anan moottoritiellä.

Jäljitystä seurasi televisioitu takaa-ajo, jossa poliisi jahtasi Simpsonia kuljettanutta valkoista Ford Broncoa 90 minuutin ajan.

Independetin mukaan televisioitua takaa-ajoa seurasi jopa 95 miljoonaa amerikkalaista.

Lopulta Simpson antautui vapaaehtoisesti saman päivän iltana. Hän sanoi olevansa "ehdottomasti, positiivisesti, 100-prosenttisesti syytön" murhiin.

Vuosisadan oikeudenkäynti

Vuosisadan oikeudenkäynniksi luonnehdittu murhaoikeudenkäynti alkoi 24. tammikuuta 1995 ja päättyi 3. lokakuuta 1995. 

Miljoonat ja taas miljoonat televisiokatsojat seurasivat murhaoikeudenkäyntiä 134 käsittelypäivän ajan, sillä julkinen oikeudenkäynti oikeutti televisiokameroiden läsnäolon oikeussalissa.

Simpsonin tapausta on tituleerattu vuosisadan oikeusjutuksi sen saaman ennennäkemättömän suuren mediahuomion takia.

Simpsonin murhaoikeudenkäynnin valamiehistö oli eristettynä likipitäen yhdeksän kuukauden ajan, eli kauemmin kuin yksikään valamiehistö oli siihen mennessä ollut koko Kalifornian historiassa.

Motiivina mustasukkaisuus?

Syyttäjä uskoi, että kyseessä on mustasukkaisuusmurha. 

Mustasukkaisena pidetyn Simpsonin ei uskottu sallivan ex-vaimolleen uusia kumppaneita. 

Syyttäjän teoria tapahtumasta oli, että Goldman olisi saapunut sattumalta paikalle, kun mustasukkainen Simpson oli viiltämässä ex-vaimonsa kurkkua auki. Simpson ei halunnut murhatyölleen todistajia, joten hän tappoi myös Goldmanin.

Reilut kahdeksan kuukautta kestäneen oikeuskäsittelyn aikana istunnoissa oman lausuntonsa antoivat kaikkiaan 150 todistajaa, joiden joukossa oli muiden muassaan Brownin sisko Denise Brown, joka liikuttui kyyneliin muistellessaan kuinka Simpson kohteli hänen siskoaan.

Oikeudenkäynnissä todistettiin valokuvien ja Brownin soittaman 911-puhelun avulla Simpsonin pahoinpidelleen vaimoaan.

Vaikka oikeudenkäynti vei aikaa ja rahaa, sen osapuolet eivät kovasta yrityksestä huolimatta pystyneet polkemaan toisiaan maanrakoon.

Simpson ei säästellyt dollareita palkatessaan itselleen korkeatasoiset puolustusasianajajat, niin kutsutun "unelmatiimin". 

"Unelmatiimiä" johtiJohnnie Cochran, jonka lisäksi siihen kuuluivat Kourtney, Kim, Khloé ja Rob Kardashianin edesmennyt isä Robert Kardashian, Robert Shapiro, Barry Scheck, Alan Dershowitz sekä F. Lee Bailey.

Moni asia soti Simpsonin puolustusta vastaan: hänen autonkuljettajansa ei tavoittanut Simpsonia arvioituna murha-ajankohtana, ja kotitalon edestä löytyi verinen hansikas. 

Simpsonin teräksenkova puolustus piti kuitenkin pintansa loppuun asti ja väitti muun muassa Los Angelesin poliisin lavastaneen juhlitun urheilusankarin syylliseksi.

Syytön, mutta korvausvelvollinen

Lokakuun 3. päivä 1995 Simpson todettiin todisteiden puuttuessa syyttömäksi Brownin ja Goldmanin murhaan.

Vuonna 1997 Goldmanin perhe nosti siviilikanteen Simpsonia vastaan Goldmanin kuolemantuottamuksesta. 

Simpson tuomittiin maksamaan korvauksia Goldmanin ja Brownin perheille 33,5 miljoonan dollarin edestä. 

Simpson siis ikään kuin tuomittiin murhista, mutta häntä ei enää voitu laittaa kaltereiden taakse.

Vuonna 2006 Simpsonin oli tarkoitus julkaista If I Did It -nimeä kantava kirja, jossa hän kertoo, miten olisi oletettavasti hypoteettisesti suorittanut Brownin ja Goldmanin murhat. 

Kun Simpsonin julkaisusopimus kirjalle kuitenkin kaatui, määräsi liittovaltion tuomioistuimen tuomari kirjan oikeudet Goldmanin perheelle.

Goldmanin perhe lisäsi kirjaan kommentteja ja muutti sen nimeksi If I Did It: Confessions of the Killer. Kirja julkaistiin syyskuussa 2007.

Oikeudenkäyntien jälkeen Simpson pystyi ylläpitämään elämäntapaansa jotenkuten NFL:n muhkean eläkkeen turvin. 

Unelma näyttelemisestä oli kuitenkin kuopattava oikeuskäsittelyn aiheuttaman negatiivisen julkisuuden takia.

Vankilaan

Lokakuussa 2008 Simpson todettiin syylliseksi aseelliseen ryöstöön ja kidnappaukseen. Hän ja rikoskumppani Clarence "C.J." Stewart olivat ryöstäneet aseella uhaten kaksi urheilumuistoesineitä kaupannutta ihmistä Las Vegasissa sijaitsevassa hotellihuoneessa vuonna 2007.

Joulukuussa 2008 Simpson ja hänen rikoskumppaninsa tuomittiin 33 vuodeksi vankeuteen. Kaksikolle annettiin mahdollisuus hakea ehdonalaiseen yhdeksän vuoden jälkeen. 

Simpson pääsi ehdonalaiseen 1. lokakuuta vuonna 2017.

Simpson menehtyi alle vuosi sen jälkeen, kun hän kertoi syöpähoitojensa päättyneen. Hän ei tarkentanut, mistä syövästä oli kyse. 

Lehtitietojen mukaan Simpson asui elämänsä viimeiset vuodet Las Vegasissa.

Osa jutun kohdista on MTV Uutisten vuoden 2007 artikkelista O. J. Simpsonin tarina pelikentiltä oikeussaleihin.

Lue myös:

    Uusimmat