Rooman ravintoloita - osa 1
Ainahan se on mielessä
Italialainen päivärytmi alkaa pienellä makealla aamupalalla. Tähän asti se on tarkoittanut jokaisessa hotellissamme suurin piirtein makeaa cornettoa (croissant), korppuja, hilloa, tuoremehua, hedelmiä ja cappuccinoa. Aamiainen on kevyt, jotta lounaalla jaksaa syödä hyvin. Käytännössä se tarkoittaa antipastoja ja perään primi eli pastaa, risottoa tai salaattia. Pelkkä pastakin toimii kaiken aikaa nopeutuvassa maailmassa. Mikään ei toki estä secondin eli lihan ottamista vielä päälle. Menköön samalla dolci, jälkkärikin, kun kerran siestalla on aikaa. Usein se on tosin vain hedelmää. Illallinen nautitaan suomalaisittain myöhään klo 19-22.30 aikoihin. Ravintoloihin saa parhaiten varattua pöydän heti niiden avatessa klo 19 tai sitten klo 21.30 jälkeen. Illallinen kestää pitkään, koska se on päivän ehdoton huipentuma ja sisältää useampia ruokalajeja.
Esivalmisteluja
Olin tehnyt jossain määrin esitutkintaa Rooman ravintoloista, koska olin aiemmissa reissuissa tympääntynyt liki jokaiseen sattumankaupalla valittuun raflaan. Ärsyttää maksaa 80 euroa keskinkertaisesta ruoasta, kun samalla rahalla voisi Italiassa saada huikean hyvääkin.
Esitutkinta paljasti, että hotellimme lähettyviltä löytyy useampikin mielenkiintoinen paikka. Ensimmäinen lounaspaikka olikin heti 50 metrin päässä. Taverna Romana on hyvin tyypillinen pienehkö ravintola, jossa on saman sisältöinen ja hintainen menu kuten kaikissa muissakin. Erityiseksi kunkin paikan tekee päivän spesiaalit, jotka on yleensä esillä, mutta ei aina. Valitsemme suositellun tomaattisen pecorino-pastan sekä päivän spesiaalina olevan katkarapu-raviolin roomalaisittain haudutetun artisokan kera - onhan artisokkasesonki ja roomalaiset sen suurimpia kuluttajia. Kylkeen otimme paistettua pinaattia. Jälkkäriksi päärynä-saksanpähkinä-pinjansiemen piirakkaa. Ruoka ja palvelu olivat yksiä reissun parhaita. Kahvit päälle ja lasku 33 euroa. Suosittelen vahvasti. Oho, huomasin juuri, että olivat unohtaneet laskuttaa viinistä!
Taverna Romana
Via Rodi 16
Heti hotellin ovea vastapäätä oli TripAdvisorissa mielettömästi kehuja saanut La Taverna dei Fori Imperiali. Menin heti aamupäivästä kysymään illaksi pöytää ja se järjestyi klo 21.30. TDFI on tyypillinen perheravintola, mutta kokkivastuussa on nonnan sijaan isä. Lapset hoitavat tarjoilun. Ja hyvin hoitavatkin, se oli ensiluokkaista. Isä tosin vahtii salia haukan katseella kaiken aikaa keittiöstä (kts. kuva). Kysyimme päivän erikoisuuksia ja niitä tuli roppakaupalla. Otimme artisokkaa juutalaisittain, munakoisopaistosta, pavuilla ja artisokalla vauhditettua pasta carbonaraa, paistettua scamorza-juustoa, vasikanleikettä tryffelikastikkeella sekä porsaankyljystä marjakastikkeella. Jälkkäriksi omenapiirakkaa kirsikkakastikkeella sekä mansikoilla varustettua päärynäpiirakkaa. Viinit, kahvit ja grappat päälle ja laskua kertyi 125 euroa. Oikein mainio kokemus, vaikka ruoat olivat rustiikkisempia kuin olin kuvitellut. Jos seinillä on valokuvia syömässä käyneistä staroista kuten Al Pacinosta ja Dustin Hoffmanista, kelpaa tämä minullekin todella hyvin.
La Taverna dei Fori Imperiali via Madonna dei Monti 9
La Cabana Via del Mancino 7/9
Nipotino del Solitario Via San Martino ai monti 43
Osteria del Sostegno Via delle Colonnelle 5
Alle Carrette Via Madonna dei Monte 95
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan