Punajuuri on minulle yksi tärkeimmistä syksyn mauista. Se on monikäyttöisyydessään loistava raaka-aine ja tuo ruokaan lisäksi upeaa väriä suurena pintana tai väriläiskänä. Se on paahdettuna koristanut aiemmin risottoani, mutta nyt se pääsi sadonkorjuun myötä pääosaan. Rapsakat parmesaanilastut antavat lisäväriä, makupommeja suupaloihin sekä hienoa rakennetta. Risottoriisin sijaan käytin tapani mukaan kotimaista vaihtoehtoa, tällä kertaa ohraa. Itse käytän punajuurien kanssa usein kumihanskoja, ettei käsiä tarvitse hingata niin paljoa kesken kokkailun.
Punajuuririsotto
neljälle pääruoaksi
500 g punajuuria
2 tl balsamicoa
4 dl risottoriisiä tai ohrasuurimoita
1 salottisipuli hienonnettuna (keltasipulikin käy)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 varsisellerin varsi hienonnettuna
1 lasi kuivaa valkoviiniä
7-10 dl kanalientä
2 nokaretta voita

