Yrttien kasvattamisesta

MTV Oy, All rights reserved

Ostimme siirtolapuutarhamökin viime vuoden juhannuksena. Laitoimme töpinäksi ja pian oli jonkinlainen kasvimaa valmis. Moni asia sujui hämmästyttävän hyvin, mutta tämän vuotinen kesä on palauttanut hiukan maan pinnalle. Tässä nippu havaintoja, joista kokeneemmat puutarhurit saavat heittää vastakommenttia tai lohdutuksen sanoja.

Havaintoja yrteistä:

Timjami on, vastoin kirjoja, monivuotinen.

Mintun leviämiselle ei ole rajoja. Ja se on mukavaa. Mojito-iltaa odotellessa (?)...

Rakuuna kasvaa parimetriseksi toisin kuin olen lukenut (50-100 cm). Sen pistokas lähti naapurissa hurjaan kasvuun.

Basilika kasvaa järkyttävän hitaasti tällaisena kesänä.

Salaatteja täytyy viljellä maltilla. Siihen hukkuu jo ennen juhannusta.

Kirvat (tai vastaavat) rakastavat rucolaa. Koko kesä reikäistä syöneenä.

Rosmariini menestyy kesällä pihalla, mutta kotona onnistun tappamaan sen kuukaudessa. Olen yrittänyt puolen tusinaa erilaista kastelutapaa.

Oreganolla on kaunis kukka, mutta kasvin ei saisi antaa kukkia, koska maku kärsii. En tehnyt niin viime enkä tänä vuonna. Ihan hyvää se on nytkin ja saa kauniita kukkia pöytään. Mehiläiset rakastavat oreganon kukintoja.

Tilli on yllättävän helppo kasvatettava. Pärjännyt hyvin ilman suurempaa huomiota.

Kirveli räjähti penkissä viime vuonna, mutta kuoli nopeasti tänä kesänä. Ostin taimena, joten sen laatu ja kesän luonne toki merkitsevät paljon.

Pinaatti lähti hyvin kasvuun ja niitimme sadon juhannuksena. Toinen erä ei sitten lähtenyt käyntiin oikein mitenkään.

Lipstikka on monivuotinen ja valtasi alkukesästä melkein koko kasvulaatikkonsa. Siirtopaikassa se liki kuoli viikossa, mutta toisessa paikassa alkoi virota. Saa nähdä, mikä tilanne on ensi vuonna.

Iisoppia en ole osannut käyttää vielä lainkaan. Olisiko jollain vinkkejä sen hyödyntämiseen? Silläkin on kauniit kukat.

Älä kasvata yrttejä kesäkurpitsan kanssa. Ne eivät saa tarpeeksi valoa. Paitsi mizuna-salaatti. Se villiintyi. Portulakka kärsi senkin edestä varjojen valtakunnassa.

Ellei se ole itsestäänselvää, niin sanotaan kuitenkin, että yrttejä kannattaa pakastaa ja kuivattaa.

Jos et keksi, miten hyödyntää kasvimaata, niin tässä nippu ehdotuksia.

Basilikaa, kanelibasilikaa, sidesalaattia

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!