Voiko Ruotsin myrkkyomenoita olla myynnissä myös Suomessa? Evira: "Tieto tulee nopeasti"

Eviralla ei ole tietoa minkä verran Suomessa myydään puolalaisia omenoita.
Shutterstock

Ruotsissa myynnissä ollut puolalainen Paula Red -omenaerä on sisältänyt kahdeksan kertaa enemmän tuholaismyrkkyjä kuin on sallittua. Voiko myrkkyomenaa olla myynnissä myös Suomen kaupoissa?

Ruotsissa on vedetty pois markkinoilta 20 000 kappaleen erä Paula Red -omenaa, jossa on havaittu yli kahdeksankertainen määrä tuholaismyrkkyjä kuin on sallittua. Eviran ylitarkastaja Mika Varjonen ei olisi kuitenkaan tilanteesta huolissaan suomalaisten osalta. 

– Ei ole tullut viranomaistietoa, että erää olisi myytävänä Suomessa, eivätkä yrityksetkään ole ilmoittaneet asiasta meille. Myöskään nopean hälytysjärjestelmän kautta ei ole tullut asiasta ilmoitusta. Eriä liikkuu ympäri maailmaa, eivätkä kaikki välttämättä tule tänne meille, Varjonen sanoo. 

Viranomaisten nopea hälytysjärjestelmä toimii muutaman päivän viiveellä. 

– Jos tänään todetaan Euroopan maassa virheellinen erä ja tieto ilmoitetaan viranomaisille, niin yleensä seuraavana päivänä tieto on jo koko Euroopassa. Myös Tulli painottaa maahantuotavien elintarvikkeiden pistotarkastuksissa sellaisia elintarvikkeita, joissa on tavattu määräystenvastaisuuksia.

Eviralla ei ole tietoa, minkä verran Puolasta saapuu Suomeen omenaa.

– Ketjut tuovat, mitä tuovat, eikä meillä ole tietoa siitä, miltä alueilta sitä tulee tai minkä verran. En kuitenkaan olisi huolissaan asiasta sen enempää kuin koskaan ennenkään, omenaa voi käyttää ihan normaalisti. 


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja