Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Olutpullojen ja -tölkkien räjähtely aiheuttanut vakavia vammoja – VTT keksi, miten vaarallinen poksahtelu estetään

Olutpullot voivat räjähdellä pilaantumista aiheuttavien hiivojen takia.
Olutpullot voivat räjähdellä pilaantumista aiheuttavien hiivojen takia.Shutterstock
Julkaistu 19.08.2019 07:47

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

VTT:n tutkijat ovat kehitelleet menetelmän, jonka avulla pystytään estämään vaaratilanteita aiheuttava olutpullojen ja -tölkkien räjähtely. 

Olutpullot ja -tölkit saattavat hajota räjähtäen tiettyjen pilaantumista aiheuttavien hiivojen takia. Kuluttajille aiheutuvien vaaratilanteiden lisäksi nämä niin kutsutut diastaattiset hiivat pilaavat oluteriä makuvirheiden, liiallisen alkoholimäärän ja ylikuohumisen takia.

VTT:n tutkijat kehittivät geenitestin, jonka avulla panimot pystyvät havaitsemaan hyvissä ajoin ongelmia aiheuttavat hiivakannat.

Pilaantuneiden oluterien määrä kasvanut

Diastaattiset hiivat ovat yksi merkittävimmistä ja ongelmallisimmista pilaantumista aiheuttavista tekijöistä panimoteollisuudessa. Pilaantuneiden oluterien määrä on viime vuosina kasvanut erityisesti pienissä panimoissa.

Diastaattiset hiivat aiheuttavat panimoteollisuudessa ongelmia, koska ne tuottavat entsyymiä, joka muuttaa oluen tärkkelyksen sokeriksi, joka puolestaan muuttuu käymisprosessissa alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Normaali panimohiiva ei tätä aiheuta. Pahimmillaan pulloja ja tölkkejä on räjähtänyt voimistuneen paineen takia, ja mediassa on kerrottu niiden aiheuttamista vakavista vammoista. Tapaukset ovat yleistyneet viime vuosina.

Sekä tavallinen panimohiiva että ongelmallinen diastaattinen hiiva kuuluvat Saccharomyces cerevisiae -lajiin, minkä takia niitä on vaikea erottaa toisistaan. Diastaattisessa hiivassa on kuitenkin diastaattisen entsyymin tuottava ylimääräinen geeni STA1, jota voidaan hyödyntää erottamisessa.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Videolla näytetään, miten olut kaadetaan oikeaoppisesti lasiin. 

Uusi toimiva geenitesti säästää panimoiden aikaa

Pilaantumista aiheuttava hiiva on perinteisesti havaittu testaamalla STA1-geenin olemassaolo. Kaikki geenin sisältävät kannat eivät kuitenkaan aiheuta ongelmia. Näin ollen panimot saattavat saada testistä positiivisen tuloksen, vaikka hiivan aiheuttama riski on pieni. Sen seurauksena panimot saattavat turhaan hävittää olutta, joka olisi voitu myydä.

– Olemme selvittäneet, miksi jotkin geenin sisältävät kannat ovat aktiivisia ja siksi ongelmallisia, kun taas toiset eivät. Eron aiheuttaa poisto STA1-geenin promoottorissa eli geenin edessä olevassa geenisekvenssissä, joka hallitsee geenin ilmentymisen määrää, kertoo VTT:n tutkija Kristoffer Krogerus.

VTT:n tutkijat kehittivät uuden geenitestin, jota käytetään samalla tavalla kuin alalla käytettyä nykyistä testiä, mutta joka pystyy erottamaan ongelmalliset, aktiivisen STA1-geenin sisältämät kannat niistä, joissa on geenin passiivinen muoto.

Perinteinen testi pystyy ainoastaan määrittämään, sisältääkö kanta STA1-geenin vai ei. Se ei pysty erottamaan pilaantuneita hiivoja pilaantumattomista hiivoista. Aiemmin geenitestin ohella on jouduttu tekemään mikrobiologinen testi, jossa hiivaa kasvatetaan useita päiviä agarmaljoissa.

Uusi menetelmä säästää panimoiden aikaa, sillä tulokset saadaan tunneissa viikkojen sijaan. Lisäksi menetelmä tuo kustannussäästöjä ja luotettavamman laadunvalvonnan. Se myös vähentää tarpeettomia oluterien takaisinvetoja kaupoista ja niiden hävittämistä.

Tutkimustulokset on julkaistu Journal of Applied Microbiology and Biotechnology -julkaisussa.

Lähde: VTT

Lisää aiheesta:

Miksi punaviini aiheuttaa joillekin kamalaa päänsärkyä? Tutkijat uskovat ratkaisseensa mysteerin"Himohormoni" vähensi alkoholistiapinoiden juopottelua puolella – apua myös ihmisille?Aliarvioitu tekijä lihomisen taustalla? Norjalaistutkijat syyttävät arjen esineitäSuomalaistutkijoilta mullistava havainto: Haitallisen LDL-kolesterolin nousuun voivat vaikuttaa myös lääkkeet, torjunta-aineet, muovi ja saasteetMies humaltui jopa hedelmämehusta – auttoi ulosteellaan selvittämään yleisen sairauden syntyä: "Nämä bakteerit tuhoavat maksaa alkoholin tavoin"Alkoholin ja syövän yhteys vahvistuu – pelottava vaikutus DNA:han
AlkoholiAlkoholijuomatOlutMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi
  • 11.9.09:01
    Päihteet

    Johanna oli 2 784 päivää alkoholistin puoliso: "Sitten mittari vain tuli täyteen"

  • 8.9.14:19
    Raskaus

    Alkoholin myynti viivästyy tiistaiaamuna – tässä syy

  • 8.9.09:49
    Juomat

    Alkoholin vaikuttajamarkkinointia ei ollakaan kieltämässä

  • 8.9.06:00
    Asian ytimessä.doc

    Pohjoiskorealaisten rötökset Suomessa jatkuivat ison karkotuksen jälkeen – käsikähmä viranomaisten kanssa vei putkaan

  • 7.9.08:33
    Sienet

    Älä juo alkoholia, jos syöt tätä sientä – seuraukset voivat olla rajut