VTT:n tutkijat ovat kehitelleet menetelmän, jonka avulla pystytään estämään vaaratilanteita aiheuttava olutpullojen ja -tölkkien räjähtely.
Olutpullot ja -tölkit saattavat hajota räjähtäen tiettyjen pilaantumista aiheuttavien hiivojen takia. Kuluttajille aiheutuvien vaaratilanteiden lisäksi nämä niin kutsutut diastaattiset hiivat pilaavat oluteriä makuvirheiden, liiallisen alkoholimäärän ja ylikuohumisen takia.
VTT:n tutkijat kehittivät geenitestin, jonka avulla panimot pystyvät havaitsemaan hyvissä ajoin ongelmia aiheuttavat hiivakannat.
Pilaantuneiden oluterien määrä kasvanut
Diastaattiset hiivat ovat yksi merkittävimmistä ja ongelmallisimmista pilaantumista aiheuttavista tekijöistä panimoteollisuudessa. Pilaantuneiden oluterien määrä on viime vuosina kasvanut erityisesti pienissä panimoissa.
Diastaattiset hiivat aiheuttavat panimoteollisuudessa ongelmia, koska ne tuottavat entsyymiä, joka muuttaa oluen tärkkelyksen sokeriksi, joka puolestaan muuttuu käymisprosessissa alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Normaali panimohiiva ei tätä aiheuta. Pahimmillaan pulloja ja tölkkejä on räjähtänyt voimistuneen paineen takia, ja mediassa on kerrottu niiden aiheuttamista vakavista vammoista. Tapaukset ovat yleistyneet viime vuosina.
Sekä tavallinen panimohiiva että ongelmallinen diastaattinen hiiva kuuluvat Saccharomyces cerevisiae -lajiin, minkä takia niitä on vaikea erottaa toisistaan. Diastaattisessa hiivassa on kuitenkin diastaattisen entsyymin tuottava ylimääräinen geeni STA1, jota voidaan hyödyntää erottamisessa.
