Mehukkaat munkit, rapsakat tippaleivät ja muut herkullisimmat piknik-eväät – katso vapun reseptikooste!

Vappuherkkuja (1)

Moni valmistautuu vappuun tekemällä itse keväiseen juhlaan sopivia herkkuja. Makuja.fi kokosi kätevästi yhteen vappureseptejä, joiden joukosta on helppo koota täydelliset eväät klassiselle vappupiknikille.

Tutustu vapun herkullisimpiin resepteihin ja varaudu keväiseen juhlaan hyvissä ajoin!

Rahka tuo munkkitaikinaan hyvän maun. Munkeista voi leipoa pyöreitä palloja, jolloin rahkatäyte tulee munkkien sisään. Kokeile myös ihanan rapeita ja kuohkeita simarosetteja!

Noin 30 kpl

Rahkamunkkitaikina

  • 2 dl vettä, simaa tai maitoa
  • 1 tlk maitorahkaa (250 g)
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 muna
  • n. 10 dl Puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 650 g)
  • 1 dl pullomargariinia tai voisulaa

Paistamiseen

  • kasviöljyä

Pinnalle

  • sokeria

Rahkatäyte

  • 1 tlk maitorahkaa (250 g)
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 muna
  • 150 g vadelmahilloa

Valmistusohje

Alusta taikina hyvin vaivaten, yleiskone tms. on oiva apu tähän. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi.

Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Paista munkit muutama kerrallaan, upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä. Mikäli haluat munkkirinkeleitä, tee sormin pullan keskelle reikä ja muodosta munkista näin rinkeli. Laita rinkelit paistumaan, paista molemmin puolin nämäkin.

Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa heti.

Sekoita täytteen ainekset ja pursota pursotinsuuttimella täytettä munkkien sisään. Hillon ja rahkaseoksen voi laittaa munkin sisään myös erikseen tai niistä voi käyttää vain toista täytettä.

Helpot munkit syntyvät käden käänteessä valmiista pakastepullataikinasta. Kuorutus ja koristeet kruunaavat munkit.

Ainekset

  • 1 pkt pakastepullataikinaa

Paistamiseen

  • Kookosrasvaa tai rypsiöljyä

Kuorrutus

  • 1 dl appelsiinilla maustettua tuorejuustoa
  • 2 dl tomusokeria
  • koristeita oman mielen mukaan

Valmistusohje

Anna jäähtyä. Kuorruta ja koristele haluamallasi tavalla.

Tarjoile klassisia omenamunkkeja!

25 kpl

  • 1 omena
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 5-6 dl vehnäjauhoja
  • 75 g huoneenlämpöistä voita
  • ½ dl kidesokeria
  • 1 tl kanelia

Valmistusohje

2. Sekoita munaseos taikinaan. Lisää loput jauhot ja sekoita löysäksi taikinaksi. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Pyörittele taikina rullaksi, paloittele 24 palaksi, pistä jokaiseen palaan omenapala ja pyörittele 24 munkiksi. Laita leivinpaperille ja anna kohota n. 1 tunti liinan alla.

3. Kuumenna öljy 180 asteeseen paksupohjaisessa kattilassa, jossa on korkeat reunat. Friteeraa 2-3 munkkia kerralla, käännä n. 1 minuutin jälkeen. Munkeista pitää tulla kullanruskeita. Valuta ritilällä ja pyörittele valmiit munkit sokeri-kaneliseoksessa.

Käytä valmista pakastepullataikinaa, niin saat tehtyä munkit kätevästi!

16 kpl

  • 1 pkt Myllyn Paras Pullataikinalevyjä (1 kg, pakaste)

Paistamiseen

  • kasviöljyä

Pinnalle

  • sokeria

Sisälle

  • mansikka- tai vadelmahilloa

Valmistusohje

- Ota taikina sulamaan ajoissa, mieluiten jo edellisenä päivänä jääkaappiin

- Kohota sulaneita taikinalevyjä levyt irralleen otettuina.

- Jaa jokainen levy kahtia ja leivo taikinapaloista pikkupullia.

- Pullien tulee antaa kohota oikein hyvin lämpimässä vedottomassa paikassa

- Paista munkit upporasvassa molemmin puolin

- Paina pyöreisiin kypsiin munkkeihin pursottimen pitkäkaulaisella tyllalla hilloa sisään

Sulata ja kohota taikinalevyt lämpimässä, vedottomassa paikassa esim. 40-asteisessa uunissa peitettyinä leivinliinalla. Kun taikinalevyt ovat kohonneet kaksinkertaisiksi, leikkaa jokainen levy kahdeksi neliöksi. Pyörittele neliöistä pikkupullia. Kohota niitä ainakin puoli tuntia peitettyinä lämpimässä paikassa.

Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen polttavan kuuman rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.

Paina kypsiin munkkeihin pursottimen pitkäkaulaisella tyllalla hilloa sisään.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Munkit, rosetit ja tippaleivät kuuluvat vappuun! Tässä ohjeessa tippaleivät on tehty simaan, eli resepti on maidoton. Tippaleipätaikina on helppo tehdä, mutta rasvassa paistamisen kanssa vaaditaan tarkkuutta!

Noin 10 kpl riippuen koosta

  • 4 munaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 dl simaa
  • 4 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½-1 tl suolaa

Paistamiseen

  • 1 plo ruokaöljyä (n. 1 litra)

Pinnalle

  • vaniljasokerilla maustettua tomusokeria

Valmistusohje

2. Upota rasvaan 2-3 tippaleipämuottia tai säilyketölkkejä (joista kansi ja pohja on poistettu) tai käytä isoja metallisia keittokauhoja muotteina. Kaada taikina muovipussiin ja leikkaa sen kärki poikki niin, että syntyy n. 2 mm:n reikä. Puserra pussista rasvassa oleviin muotteihin taikinaa ohuena nauhana ristiin rastiin, melko harvakseltaan ja hitaasti. Muotin /tölkin /kauhan reunat estävät taikinan leviämisen. Paista vaaleanruskeiksi molemmin puolin.

3. Nosta tippaleivät reikäkauhalla valumaan paksun talouspaperin päälle. Seulo jäähtyneille tippaleiville vaniljasokerilla maustettua tomusokeria. Säilytä tippaleivät kuivassa paikassa, etteivät ne sitkisty. Tarjoile siman kanssa.

Hellapoliisin kana-caesarsalaatti

Hellapoliisi

Kana-caesarsalaatti on helppotekoinen salaatti, joka sopii niin arkeen kuin juhlapöydän salaatiksi. Nauti myös kevyenä lounaana!

3–4 annosta

  • 2 rkl öljyä
  • 400 g broilerin sisäfileetä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa maun mukaan
  • mustapippuria myllystä
  • 1 kerä romainesalaattia

Kastike

  • 2–3 anjovisfileetä
  • mustapippuria myllystä
  • 2–3 dl luonnonjogurttia
  • 1 valkosipulinkynsi

Lisäksi

  • 2 rkl öljyä
  • 2 paahtoleipäviipaletta
  • 1–2 valkosipulinkynttä

Pinnalle

  • parmesaanijuustoa

Valmistusohje

Paista broilerin sisäfileet molemmin puolin.

Mausta hienonnetulla valkosipulilla, suolalla ja mustapippurilla.

Jäähdytä ja leikkaa sopiviksi suupaloiksi.

Leikkaa romainesalaatti reiluiksi suupaloiksi.

Laita kastikkeen ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku.

Laita romainesalaatti kulhoon yhdessä kanapalojen kanssa.

Sekoita joukkoon kastike.

Valmista seuraksi krutongit.

Leikkaa leivistä reunat ja kuutioi viipaleet.

Kuumenna öljy pannulla ja paista leipäviipaleet hienonnetun valkosipulin kanssa rapeiksi.

Lisää salaatin joukkoon.

Vedä perunankuorimaveitsellä parmesaanijuustosta lastuja salaatin päälle.

Tarjoa!

Hellapoliisi

8.1.2016 Hellapoliisin upea salaatti on helppotekoinen ja tyylikäs tarjottava vaikkapa illanistujaisissa.

4-6 annosta

  • 1 kg vihreää papaijaa
  • 3-4 keskikokoista porkkanaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 punaista pientä vahvaa chiliä
  • 1 ½ rkl sokeria
  • 1-2 limen mehu ja hedelmäliha
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 dl paahdettuja maapähkinöitä tai suolapähkinöitä
  • thai-basilikaa

Valmistusohje

Raasta mandoliinilla pitkää raastetta.

Kuori valkosipulinkynnet ja poista chileistä siemenet.

Hienonna molemmat.

Laita sokeri, kuorittu lime ja kalakastike huhmareeseen ja jauha tasaiseksi. Sekoita joukkoon valkosipuli ja chilipaprika. Sekoita kastike raasteen joukkoon.

Koristele salaatti paahdetuilla maapähkinöillä tai suolapähkinöillä ja thai-basilikalla.

Anna mielellään maustua hetki jääkaapissa.

Nopea ja helppo italialainen salaatti yhdistää näppärästi makean ja suolaisen.

4 hengelle

  • 4 appelsiinia
  • 20 mustaa oliivia
  • 60 ml neitsytoliiviöljyä
  • suolaa, pippuria ja kuivattua oreganoa

Valmistusohje

- Pilko appelsiinit

- Laita appelsiinit ja oliivit salaattikulhoon

- Mausta öljyllä, suolalla, pippurilla ja oreganolla

- Sekoita hyvin ja tarjoile

Salaatista saa ”ruokaisamman keittämällä sen nopeasti, eli kalttaamalla. Ellet löydä catalongasalaattia, käytä mangoldia tai tuoretta pinaattia.

Neljälle

  • n. 1 kg catalongasalaattia
  • 4 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • 12-16 viipaletta salamia

Kastike

  • 1 maustemitta italialaista salaattimaustetta
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 valkosipulinkynttä, puristettuna
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria
  • 1 dl oliiviöljyä

Valmistusohje

2. Asettele salaatti vadille. Kuori ja hienonna munat ja asettele vadille.

3. Sekoita kastike, kaada salaatin päälle. Tarjoile salamin kera.

Kuumat, kauniin väriset päärynät kruunataan sinihomejuustolla ja hasselpähkinällä.

Ainekset

  • 2–3 tuoretta päärynää
  • 50 g sinihomejuustoa
  • 1 dl paahdettuja hasselpähkinöitä
  • nokare voita
  • vihreää salaattia
  • Rajamäen Valkoista Balsamicokastiketta

Valmistusohje

Revi salaatti haarukkapaloiksi ja laita kulhoon tai vadille. Nostele päälle päärynät.

Ripottele päälle sinihomejuustomurut ja hasselpähkinät. Valuta salaatille Rajamäen valkoista Balsamicokastiketta ja tarjoile.

Tämä salaatti ei ainoastaan maistu hyvälle, vaan myös näyttää huokuttelevalle.

Ainekset

  • 1 (200g)fenkoli ohuina suikaleina tai raasteena
  • 2 appelsiinia viipaleina
  • 1 dl pekaani- tai saksanpähkinöitä
  • 2 dl versoja tai ituja
  • 2 rkl sitruunalla maustettua oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • 2 tl rosepippuria

Valmistusohje

Sopii alkupalaksi, välipalaksi ja lisäkkeeksi.

Ainekset

  • 500 g vaaleaa leipää kuutioina
  • oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria
  • 2 isoa salottisipulia kuutioina
  • ½ sitruunan mehu
  • 500 g punaisia kirsikka- tai luumutomaatteja puolikkaina
  • 2 keltaista tomaattia lohkoina
  • 2 pihvitomaattia kuutioina
  • nippu basilikaa
  • 100 g vuohenjuustoa

Kastike

  • valkosipulinkynsi
  • 1,5 rkl punaviinietikkaa
  • 3,5 rkl oliiviöljyä
  • vajaa tl Dijon-sinappia
  • suolaa, pippuria, sokeria

Valmistusohje

Sekoita salottisipulit ja sitruunamehu kulhossa.

Vispaa kastikeainekset voimakkaasti sekaisin. Sekoita tomaatit ja basilika (silppuna) isossa kulhossa, lisää salottisipulit ja sitruunamehu. Kaada kastike päälle ja sekoita kunnolla. Ripottele päälle vuohenjuusto ja krutongit ennen tarjoilua.

Tämä on oikein yksinkertainen salaatti, joka sopii hyvin varsinkin grilliruoan kera.

Neljälle

  • 1 iso, tuore kurkku
  • 3 dl maustamatonta jogurttia
  • valkosipulia
  • puristettua sitruunamehua
  • suolaa ja mustapippuria

Valmistusohje

2. Sekoita ja säilytä salaatti kylmässä. Koristele halutessasi suikaloidulla kurkunkuorella.

Viikko aloitetaan maukkaalla ja ruokaisalla pastasalaatilla. Tuore basilika kruuna maun.

Ainekset

  • 4 dl keitettyä sydänpastaa
  • 4 tomaattia
  • 200 g mozzarellaa
  • 1 punasipuli
  • 1 romainesalaatti
  • 2 valkosipulin kynttä
  • sokeria
  • basilikaa
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa

Valmistusohje

Viipaloi mozzarellajuusto Kuori ja siivuta punasipuli sekä revi salaatti. Mausta pasta oliiviöljyllä suolalla sekä mustapippurilla. Kokoa salaatti lautaselle.

Yllätä ystäväsi valmistamalla herkullista meloni-serranosalaattia ja valkosipuli-chilikastiketta. Tarjoa salaatti ruisleivän kanssa.

Neljälle hengelle

  • 300 g salaattia
  • 100 g parsaa
  • ½ cantaloupemeloni
  • 1 pkt (n.100 g) serrano-kinkkua

Valkosipuli-chilikastike

  • 1,5 dl oliiviöljyä
  • 1 dl tuoretta persiljaa
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • pala tuoretta chiliä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • roseepippuria

Valmistusohje

Kuori parsat, keitä ne napakan kypsiksi ja jäähdytä kylmässä vedessä. Leikkaa meloni paloiksi ja kääri kinkkusiivut palojen ympärille.

Asettele salaatti lautaselle ja nosta muut raaka-aineet joukkoon. Ripottele mausteöljyä pinnalle ja tarjoa ruisleivän kanssa.

Lisää mausteöljyä pinnalle ja tarjoa ruisleivän kanssa.

Yhden annoksen energiasisältö:

Energiaa 190 kcal

Proteiinia 9g (43 E%)

Hiilihydraatteja 3g (6 E%)

Kuitua 2g

Rasvaa 16g (76 E%)

josta tyydyttynyttä rasvaa 3g (19% kokonaisrasvasta, rasvan laatu on hyvä)

Suolaa 1,6g

Kokeile fetajuustoa lämpimänä raikkaan salaatin kanssa. Salaatti on parasta kesäaikana, joten tätä reseptiä kannattaa kokeilla.

Ainekset

  • 1 prk fetapalaa
  • 4 tomaattia
  • lehtisalaattia
  • lollo rosso- salaattia
  • vihreitä ja mustia oliiveja
  • 200 g kurkkua
  • 0,5 punasipulia
  • tuoretta oreganoa
  • viinietikkaa
  • öljyä
  • patonkia

Valmistusohje

Viipaloi juusto ja öljyä myös se.

Kuumenna grilli ja paista fetajuustot nopeasti parilalla ja tomaatinpuolikkaat grilliritilällä.

Revi lehtisalaatti ja lollo rosso kulhoon. Sekoita joukkoon kuutioitu kurkku ja viipaloitu punasipuli. Mausta salaattipohja tuoreella oreganolla ja viinietikalla.

Nosta kuumat tomaatit ja juustonpalat salaatin päälle ja tarjoa annos tuoreen patongin kera.

Haalea simpukkapastasalaatti lohen kera

Kun sinulla on vain vähän aikaa ruoanlaittoon, pasta on miltei nopeinta mahdollista ruokaa. Tämä salaatti ei ole vain maukas, se on myös terveellinen lohen ja herneiden ansiosta.

Neljälle

  • 4 annosta simpukkapastaa
  • 250 g pieniä herneitä
  • 500 g lämminsavulohta
  • 1 punainen paprika
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria

Tarjoiluun

  • parmesaaniraastetta

Valmistusohje

2. Paloittele lohi pienemmiksi paloiksi. Puhdista ja kuutioi paprika. Sekoita öljy, viinietikka, suola ja pippuri kastikkeeksi.

3. Kääntele lohi, paprika, herneet ja kastike lämpimään pastaan. Tarjoile heti parmesaanin kera.

MTV3 Huomenta Suomen tunnettu lihamies Akseli Herlevi hyppäsi taas äyriäisten maailmaan ja valmistaa studiokeittiössä tänään hieman latinomakuja, tällä kertaa paistettuja jättirapuja mango-avokadosalaatin kera. Raikasta syötävää vaikka kesäpäivän lounashetkeen.

Ainekset

  • 16 kpl jättirapuja, sulatettuna
  • 1 mango
  • 2 avokadoa
  • 1 ras vuonankaalisalaattia (maché, toiselta nimeltään), pestynä
  • 1/2 veriappelsiini tai greippi
  • 1 tl punaista chiliä, ohuina suikaleina
  • 2 limeä
  • 1 rkl tuoretta korianteria, hienonnettuna
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria

Valmistusohje

Laita salaatti kulhoon, suikaloi chiliä joukkoon ja purista päälle veriappelsiinin tai greipin mehu ja pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Poista jättiravuista mahdollinen suoli, mausta suolalla ja pippurilla. Paista kuumalla pannulla öljyssä pari minuutti kunnes ravut ovat kypsyneet.

Tarjoile salaatin kanssa ja ripottele päälle hieman tuoretta korianteria.

Ruispohjaan tehty kinkkupiirakka on maistuva suolainen tarjottava. Piirakka valmistuu helpolla ja maku on monien mieleen. Tämä ohje palkittiin Arjan Leivontanurkan reseptikilpailussa.

Pyöreä piirakkavuoallinen (halkisija n. 25-28 cm)

Pohja

  • 500 g ruistaikinaa

Täyte

  • n. 250 g savukinkkua suikaleina
  • 1-2 kpl paprikaa
  • 20-50 g purjoa (pieni pala)
  • 1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 2 dl kermaa
  • 2 munaa
  • ripaus suolaa, sitruunapippuria ja valkopippuria

Valmistusohje

Paista uunin keskitasolla 175-asteessa noin 30 minuuttia.

Resepti: Tuija Palin, Vahto.

MTV3 / Arjan Leivontanurkan Isäpäivä-reseptikilpailun parhaimmistoa vuonna 2006.

Päärynäinen kinkkupiirakka on maukas suolainen leivonnainen. Piirakka on helppo valmistaa ja sopii tarjottavaksi vaikka pikkujouluissa.

Pohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,25 dl oliiviöljyä
  • 0,5 dl kylmää vettä

Täyte

  • 4 – 5 päärynää
  • 1 dl pecanpähkinöitä
  • 150 g parmankinkkusiivuja
  • 2 dl kermaa
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl pecorino-raastetta
  • 0,25 tl muskottipähkinää
  • mustapippuria
  • salvianlehtiä

Valmistusohje

Kuori päärynät, puolita ja poista siemenet. Leikkaa siivuiksi. Asettele päärynäsiivut piirakan pohjalle. Murskaa pähkinöitä hieman ja ripottele ne päärynöille. Levitä päälle kinkkusiivut.

Sekoita keskenään kerma, kananmunat, juustoraaste ja kuivat mausteet. Kaada täytemassa piirakkaan.

Painele salvian lehdet piirakkamassaan, niin että ne jäävät juuri ja juuri pinnan alle.

Paista 180-asteisessa uunissa 35 – 40 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Leivo talven illanistujaisiin herkullinen kinkkupiirakka. Uutta makua piirakkaan saat lisäämällä siihen vuohenjuustoa. Voit tehdä piirakkapohjan valmiiseen pakaste ruistaikinaan tai leipoa pohjan itse.

Pohja

  • 4 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 125 g margariinia tai voita
  • 1 muna
  • 1 dl kevytkermaa tms.
  • tai 1 pkt Myllyn Paras Ruistaikinaa (400 g)

Vuokaan

  • Myllyn Paras Korppujauhoja

Täyte

  • 150 g savukinkkua suikaleina
  • 200 g vuohenjuustoa pikkukuutioina
  • 3 munaa
  • 1 tlk smetanaa (noin 1,2 dl)
  • 1 rkl persiljaa
  • ½ tl paprikajauhetta
  • 1/5 tl hienonnettua valkopippuria

Valmistusohje

Sekoita ensin leivinjauhe ja sen jälkeen rasva huolellisesti jauhoihin. Lisää sekaan muna ja kerma ja sekoita taikinaa sen verran, että se on tasaista.

Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan ((halkaisijaltaan noin 28-30 cm piirakkavuoka) pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin.

Kaada täyte päälle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Jos käytät pakastetaikinaa:

Ota ruistaikina sulamaan. Pohjan sulaessa sekoita täytteen ainekset. Levitä ruistaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte päälle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia.

VINKKI: Myös kalkkunaleike suikaleina tai tonnikala sopivat hyvin piirakkaan.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Tämä on loistava ruokalaji seisovaan pöytään!

Neljälle

Piirakkataikina

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 maustemitta suolaa
  • 150 g voita

Täyte

  • 250 g pakastettua lehtipinaattia
  • 6 säilöttyä, kuivattua tomaattia
  • 3 tuoretta tomaattia
  • 1 vihreä paprika
  • 1 ½ dl juustoraastetta

Munamaito

  • 4 kananmunaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 dl maitoa
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Valmistusohje

2. Anna pinaatin sulaa puoliksi. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kaulitse taikina ja vuoraa sillä piirakkavuoka. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Esipaista piiraskuori uunissa n. 15 minuuttia. Paloittele kuivatut ja tuoreet tomaatit.

3. Vatkaa munat, kerma ja maito, mausta suolalla ja pippurilla. Levitä pinaatti ja tomaatit piirakkakuoreen ja kaada munamaito päälle. Paista uunissa n. 10 minuuttia. Ota piirakka uunista, ripottele päälle paprikarenkaat. Peitä foliolla ja paista vielä 15 minuuttia. Tarjoile haaleana tai kylmänä.

Leivo kaunis piirakka tomaatilla ja sokeriherneenpaloilla.

n. 25-30 cm:n pyöreä piirakkavuoka

Pohja

  • 1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, suolainen (380 g)

Täyte

  • 150 g emmental-tyyppistä juustoraastetta
  • 2 munaa
  • 1 dl kermaviiliä
  • 100 g vuohenjuusto- tai tomaattipohjaista tuorejuustoa (tai vuohenjuusto-tomaatti)
  • 1 tl roseepippuria
  • 1 rasia minitomaatteja tai tomaatteja viipaleina
  • 200 g vuohenjuustoa
  • 100 g sokeriherneenpalkoja tms. vihreää

Valmistusohje

Vuohenjuusto tuo makua, mutta jos et pidä siitä, voit käyttää vaikka mieleistäsi tuorejuustoa tai sinihomejuustoa.

Levitä taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Sekoita juustoraaste, munat, kermaviili, tuorejuusto ja pippurit ja levitä seos piirakalle. Asettele päälle kauniisti minitomaatit ja vuohenjuusto siivuina sekä sokeriherneet. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 30 min kauniin väriseksi. Vuoan koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi vuoka, sitä pidempi paistoaika.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Ohuen kuoren alle piiloutuu herkullinen manteli-pähkinätäyte. Tarjoa piirakka jälkiruokana tai kahvin kera.

8 palaa

  • 3½ dl vehnäjauhoja
  • 175 g voita
  • 1 munankeltuainen
  • 1 rkl vettä
  • 200 g pähkinöitä ja manteleita
  • 2 munaa
  • 2 dl sokeria
  • tomusokeria koristeluun

Valmistusohje

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paahda mantelit ja pähkinät kuivalla paistinpannulla ja rouhi ne sitten. Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä, joista toinen on piirakan pohja ja toinen kansi.

3 Sekoita täytettä varten munat, manteli-pähkinärouhe ja sokeri. Nosta piirakan pohjalevy irtopohjavuokaan, lusikoi päälle manteli-pähkinätäyte ja peitä kannella. Nypi reunat huolellisesti yhteen. Paista 30 minuuttia. Ripottele jäähtyneen piirakan päälle tomusokeria.

Nämä piirakat ovat niin maukkaita, että näistä tulee suosikkeja myös ei-kasvissyöjille. Piirakat ovat täydellistä ruokaa retkille tai töihin.

Neljälle

  • 1 paketti pizzapohja-aineksia
  • 3 porkkanaa
  • 6 herkkusientä
  • 1 punasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 dl crème fraichea (ranskankermaa)
  • oliiviöljyä
  • 1 kananmuna
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Valmistusohje

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pizzapohja-ainekset pakkauksen ohjeen mukaan. Jaa valmis taikina 6 yhtä suureen osaan, kaulitse pyöreiksi. Laita iso ruokalusikallinen täytettä jokaiselle pohjalle ja taita piirakka kaksinkerroin. Paina reunat kiinni toisiinsa haarukalla.

3. Laita piirakat leivinpaperille pellille. Vatkaa muna ja penslaa piirakat. Paista uunissa 10-15 minuuttia. Vinkki: Jos haluat piirakoihin lisää ”aikuista makua”, lisää täytteeseen 1 tl garam masalaa tai juustokuminaa, niin koko keittiösi tuoksuu Intialta!

Helppo ja ruokaisa piirakka valmiilla ruistaikapohjalla! Kasvissyöjä voi korvata savukinkun soijarouheella. Piirakasta riittää 8 annosta. Energiapitoisuus: 217 kcal/annos. Resepti on Keventäjät-palvelun laajasta valikoimasta. Lisää maistuvia ja kevyitä reseptejä sekä tietoa painonhallinnasta löydät osoitteesta <a href="http://keventajat.fi/">keventajat.fi</a>.

Raaka-aineet

  • 250 g Myllyn Paras ruistaikinaa
  • 1 tlk GoGreen Salsa Original -sekoitusta
  • 100 g savukinkkua Esim. Snellmanin ohuen ohut savukinkku
  • 100 g herne-maissi-porkkana -sekoitusta
  • 2 dl Maustettu Ruokakerma 10 %, Kolme sipulia
  • 3 kpl kananmunaa
  • 3 rkl tuoretta persiljaa

Valmistusohje

Sekoita suikaloitu savukinkku, papusalsa ja sulanut herne-maissi-porkkana keskenään ja mausta yrteillä. Kaada seos vuokaan pohjataikinan päälle.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää sekaan 2 dl maustettu kerma. Kaada seos täytteen päälle ja ravistele kevyesti. Tai sekoita kaikki täytteen raaka-aineet keskenään ja kaada vuokaan.

Paista 200-225 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 35-45 minuuttia.

Anna piirakan levähtää hetken aikaa ennen vuoasta irrottamista ja leikkaamista.

Tämä on todella maukas lounaspiirakka, johon tulee parsakaalia, sipulia ja pekonia.

Neljälle-viidelle

Taikina

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 200 g voita
  • 1 dl kylmää vettä

Täyte

  • 2 pkt parsakaalia à 250 g
  • 2 keltasipulia
  • 200 g pekonia
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl kermaa
  • 100 g juustoraastetta
  • 1 vatkattu muna penslaukseen
  • suolaa ja pippuria

Valmistusohje

2. Ryöppää parsakaalit kevyesti suolatussa vedessä lähes pehmeiksi, valuta. Hienonna sipuli ja pekoni ja paista niitä pannussa kunnes sipuli on saanut väriä.

3. Kaulitse taikina ja vuoraa sillä piirakkavuoka. Säästä hieman taikinaa koristeluun. Painele taikina reunoille ja pistele pohja haarukalla. Lisää vuokaan parsakaali ja sipuli-pekonipaistos. Vatkaa munat, kerma ja juustoraaste, mausta kevyesti. Kaada seos piirakkaan. Ota taikinasta taikinapyörällä kaistaleita ja asettele ne piirakalle. Penslaa vatkatulla munalla, paista uunissa n. 30 minuuttia.

Juustopiirakka on perinteinen ja ajaton kahvipöydän herkku. Tarjoile juustopiirakka seuraavana päivänä, jolloin maut ovat parhaimmillaan. Marinoidut greippiviipaleet ja tuore marja- tai hedelmäsalaatti sopivat piirakan kanssa erinomaisesti.

Pohja

  • 0,75 dl mantelijauhetta
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • 1 muna
  • ripaus suolaa

Täyte

  • 250 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 250 g maitorahkaa
  • 3 dl sokeria
  • 2 dl ranskankermaa
  • 3 munankeltuaista
  • 0,75 dl vehnäjauhoja
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • 3 munanvalkuaista

Marinoidut greippiviipaleet

  • 2,5 dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • puolikkaan sitruunan mehu

Valmistusohje

Sekoita vehnäjauhot, pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmuna ja mantelijauhe ja sekoita taikina tasaiseksi massaksi.

Laita taikina kelmun väliin tai muovipussiin ja painele tasaiseksi levyksi. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään.

Voitele vuoka ja kauli jähmettynyt taikina vuokaan. Vuoraa taikina foliolla ennen paistamista, jotta taikina ei valu reunojen yli paistamisen aikana.

Esipaista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Vinkki taikinan valmistukseen: mikäli taikina on ennen kaulimista vielä kovin tarttuvaa, voit lisätä siihen mantelijauhetta tai vehnäjauhoja.

Täyte:

Sekoita kaikki muut aineet hyvin keskenään paitsi valkuaiset.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita varovasti muiden ainesten kanssa. Kaada massa valmiiseen piirakkapohjaan ja paista piirakka 175-asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia, kunnes piirakka on pinnalta kullanruskea ja täyte kiinteää.

Marinoidut greippiviipaleet:

Laita sokeri ja vesi kattilaan ja kiehauta noin minuutin verran. Lisää siivilöity sitruunamehu ja kiehauta.

Jäähdytä siirappi ja marinoi greippiviipaleet pyörittämällä ne siirapissa juuri ennen tarjoilua.

Koristele vadelmilla ja mintunlehdillä

Kalkkunapiirakka maistuu välipalana tai illanistujaisten suolaisena palana raikkaan salaatin kera.

Pohja

  • 75 g voita
  • 150 g juustoraastetta
  • 1 dl perunahiutaleita
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl maitorahkaa
  • 1 keltuainen
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • n. 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl kylmää vettä

Täyte

  • 300 g kalkkunaa
  • 1 prk ananasmurskaa
  • 1 päärynä (n. 250 g)
  • 125 g pieniä mozzarellapalloja
  • 125 g halloumijuustoa
  • n.125 g kirsikkatomaatteja (10-12 kpl)
  • 200 g kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  • 100 g juustoraastetta
  • mustapippuria
  • suolaa

Valmistusohje

Sekoita aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi ja painele vuoan pohjalle ja reunoille. Laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Täyte:

Leikkaa kalkkunaliha suikaleiksi. Paista ja anna jäähtyä. Siivuta päärynä ja puolita kirsikkatomaatit. Jaa täytteet tasaiseksi kerrokseksi piiraspohjan päälle. Sekoita kermaviili ja kananmuna keskenään ja mausta suolalla sekä pippurilla.Kaada seos täytteiden päälle ja lisää juustoraaste. Paista piirakkaa 180-190-asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia. Peitä piirakka kesken paiston jos pinta tummuu liikaa. Anna jäähtyä.

Maukas piirakka täytetään ihanan kermaisella perunatäytteellä. Kokeile Tinan helppoa ja herkullista reseptiä!

4 annosta

Piiraspohja

  • 50 g pehmeää voita
  • 4 dl jauhoja
  • 1,5 dl maitoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa

Täyte

  • 10 keitettyä keskikokoista perunaa
  • 1,5 dl hienonnettua persiljaa
  • 2 dl raastettua valkoista juustoa
  • 2 munaa
  • 2,5 dl vähärasvaista kermaa
  • suolaa ja pippuria

Valmistusohje

Täyte: Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kulhossa munat ja kerma. Sekoita massa tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kauli taikina ja painele se piirasvuoan pohjalle. Kauli taikinasta niin iso, että sen reunat roikkuvat hieman piirasvuoan reunojen yli. Näin voit ehkäistä täytteen valumisen vuoasta pois paistamisen aikana. Piirakan ulkonäkö on helppo viimeistellä paistamisen jälkeen, sillä ylimääräinen osa pohjaa on helppo poistaa.

Asettele piiraspohjalle perunaviipaleet, persilja, sipulit ja juusto ja kaada päälle kerma-munaseos. Paista 35-40 minuuttia.

Jäähdytä ja leikkaa viipaleiksi.

Valmista piirakka herkkusienistä tai tuoreista metsäsienistä. Piirakasta riittää 8 annosta. Energiapitoisuus: 281 kcal/annos. Resepti on Keventäjät-palvelun laajasta valikoimasta. Lisää maistuvia ja kevyitä reseptejä sekä tietoa painonhallinnasta löydät osoitteesta <a href="http://keventajat.fi/">keventajat.fi</a>.

Pohja

  • 1 pkt (400 g) ruisperunataikinaa

Täyte

  • 400 g herkku- tai metsäsieniä
  • 250 g kesäkurpitsaa
  • 100 g punasipulia
  • 4 kpl kananmunaa
  • 1 prk ruokakerma 10 %
  • 1 rkl yrttimaustetta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 tl mustapippuria

Valmistusohje

Viipaloi herkkusienet tai kesällä/syksyllä tuoreet metsäsienet ja paista ne omassa liemessään, niin että neste haihtuu. Kun käytät pakastesieniä, purista kevyesti nestettä pois, jos sitä on runsaasti.

Suikaloi sipuli ja viipaloi tai suikaloi kesäkurpitsa. Paahda niitä hetken aikaa omassa liemessään pannulla, niin neste haihtuu. Mausta yrttiseoksella ja anna jäähtyä hetki.

Levitä kasvikset ja sienet esipaistetun taikinan päälle.

Vatkaa munat ja ruoka 10 % hyvin keskenään ja mausta soijakastikkeella, yrttiseoksella ja pippurilla. Kaada seos kasvisten päälle ja ravista kevyesti.

Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia uunin alimmalla tasolla. Nosta vähän jäähtynyt piirakka leivinpaperin avulla leikkuulaudalle tai tarjoiluvadille.

VINKKI: Kun haluat piirakasta ruokaisamman, lisää täytteen joukkoon kypsää lihaa, kanaa tai leikkelettä suikaleina.

Loihdi ihana vappubooli hetkessä. Vadelma antaa juomalle pehmeyttä ja kivennäisvesi raikkautta. Maijan booli on takuuvarma vappujuoma.

Ainekset

  • 1 pullo maustettua makeaa kuohuviiniä
  • 0,5 l kivennäisvettä
  • 2 dl jäisiä vadelmia
  • 1 kiivi

Sitruksinen seljankukkabooli on täydellinen juoma rapujuhlien tervetulijaismaljaksi. Jättämällä boolista pois alkoholin, seljankukkajuoma on ihana pirskahteleva kesäpäivänraikastaja, jonka kruunaavat kauniit koristellut jääpalat.

Ainekset

  • 0,5 l seljankukka-mehutiivistettä
  • 0,5 l vodkaa
  • 1,5 l kirkasta sitruunalimua (esim. Sprite)
  • 1,5 l kivennäisvettä

Jääpaloihin

  • limeä
  • vadelmia
  • sitruunamelissaa

Valmistusohje

Laita jokaiseen jääpalamuottiin pala limeä, yksi vadelma ja sitruunamelissan lehti. Valuta päälle vesi ja jäädytä. Iso booli pysyy paremmin viileänä isoilla jääpaloilla, eikä booli silloin vetisty niin nopeasti. Ison jääpalan saat kokoamalla koristeet vaikkapa pestyyb jogurttipurkkiin ja jäädyttämällä sen.

Valmista booli juuri ennen tarjoilua isoon kannuun tai boolimaljaan.

Valkoviinipohjainen booli sopii hyvin kevään ja kesän juhliin! Raikas booli koristellaan tuoreilla mansikoilla ja limen sekä sitruunan kuorilla.

Ainekset

  • 2 limen mehu
  • 2 sitruunan mehu
  • 1/2dl sokerisiirappia
  • 1 dl mandariinilikööriä
  • 1 dl amarettoa
  • 1 pll valkoviiniä
  • 2-3 tlk ginger alea
  • 1 rasia mansikoita
  • 3 dl jäitä

Tämä on raikas ja virkistävä booli, joka sopii hyvin kesäjuhlan aloitukseksi.

12 lasilliseen

  • 1 ½ l kuohuviiniä
  • 12 dl päärynäsiideriä
  • 3 dl Calvadosta
  • 2 sitruunaa
  • 10 jääkuutiota

Virvoittava hedelmäinen booli tekee kauppansa elokuisissa illanistujaisissa.

Ainekset

  • 5 appelsiinia
  • 1 l mansikoita
  • 2 litraa roséviiniä (samppanja tai kuohuviinikin käy)
  • 2 l Pommac-virvoitusjuomaa
  • 3 sitruunan mehut
  • runsaasti jäitä
  • iso kourallinen mintunlehtiä

Valmistusohje

Poista mansikoista kannat ja puolita. Purista sitruunoista mehu.

Kaada juomat riittävän isoon boolimaljaan. Lisää appelsiinit, mansikat, sitruunamehu ja jäät. Viimeistele mintunlehdillä.

Halutessasi voit terästää boolin kirkkaalla viinalla: vodkalla, Koskenkorvalla, Bacardilla jne. Tarjoile jäiden kanssa.

Boolista tulee 1,35l eli noin 6 lasillista.

Ainekset

  • 1 plo Chambord likööriä
  • 1 dl Sitruunamehua
  • 1 plo Kuohuviini
  • Tuoretta minttua

Lasten juhlabooli on ihanan, höyryävän vihreä ja kummitusmainen. Se on suunniteltu Halloweenia varten, mutta kaikki aavemaiset tilaisuudet toki käyvät.

Booliin

  • 1 osa lime-sekamehua
  • 1 osa appelsiinimehua
  • 2 osaa hedelmälimua
  • vihreää elintarvikeväriä
  • pieniä, pakastettuja viinirypäleitä

Lisäksi tarvitset

  • hiilihappojäätä

Valmistusohje

2. Sekoita mehut ja limu, lisää varoen elintarvikeväriä kunnes booli on räväkänvihreä.

3. Lisää kulhoon hiilihappojäätä höyryefektiksi. Tarjoile heti! HUOM! Hiilihappojää on -78-asteista ja aiheuttaa vammoja ihokosketuksessa. Käytä käsineitä, äläkä anna lasten käsitellä jäätä. Boolia voi mainiosti juoda, koska nesteessä hiilihappojäästä tulee hiilihappoa. Hiilihappojäätä ei voi säilyttää pakkasessa pidempiä aikoja, n. 30 prosenttia siitä haihtuu vuorokaudessa, joten se on hankittava juuri ennen kutsuja.





Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat