Leivo gluteenitonta – näillä vinkeillä paras lopputulos

Shutterstock

Gluteenittomassa leivonnassa ohjeiden noudattaminen on erityisen tärkeää. Lue vinkit parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. 

Gluteenittomaan leivontaan sopivia jauhoja ovat gluteenittomat ja luontaisesti gluteenittomat jauhot. Keliaakikolle soveltuvia viljoja ovat esimerkiksi hirssi, maissi, riisi ja tattari, ja useimmille keliaakikoille sopii hyvin myös kaura.

Mittaa tarkasti

Käytä tarkkoja mittoja, ja käytä taikinaan aina ohjeiden mukainen määrää jauhoa. Gluteenittomien leivonnaisten taikinan kuuluu olla löysää. Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla, sillä eri jauhot turpoavat eri tavalla. Parhaimman lopputuloksen saat käyttämällä leivonnassa aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita. 

Sekoita hyvin

Gluteenittomista taikinoista puuttuu sitko, jonka vuoksi taikina on vehnäleivontaa löysempää ja tarttuvampaa. Leivottavuus paranee, kun vatkaat taikinaa voimakkaasti esimerkiksi sähkövatkaimella tai monitoimikoneella. Näin saat taikinaan ilmakuplia, ja lopputulos on kuohkeampi ja taikina on helpommin käsiteltävää. Taikinan muotoilua helpottaa myös käsien kasteleminen tai öljyäminen. Taikinan saa helpoiten irrotettua vuoasta kostutetulla nuolijalla.

Hiivataikinalle lyhyt kohotus

Hiivataikina kannattaa alustaa sähkövatkaimella viiden minuutin ajan, ja jättää taikina tarpeeksi pehmeäksi. Hiivataikinaleivonnaisille riittää usein yksi lyhyt kohotus. Kohota leivonnaiset vasta valmiiksi muotoiltuina, ja siirrä varovasti uuniin, jotta ne eivät pääsisi laskemaan. Gluteenittomat jauhoseokset sisältävät usein pienen määrän sokeria, jotta taikina kohoasi hyvin. Jos et käytä valmista jauhoseosta, lisää taikinaan itse hieman sokeria.

Lisää mehevyyttä

Leivonnaisten mehevyyttä, väriä ja leivottavuutta voi parantaa monin eri keinoin. Kokeile lisätä mehevyyttä käyttämällä taikinaan esimerkiksi porkkanaraastetta, banaanisurvosta tai juustoa. Käytä myös useampia erilaisia jauhoja, hiutaleita, rouheita ja siemeniä, jolloin taikinoiden leivottavuus paranee ja lopputulos on mehevämpi. Myös rasvan ja maitotuotteiden lisääminen taikinaan säilyttää leivonnaiset tuoreemman makuisina.

Makua yrteillä ja raasteilla

Helposti hyvää makua saat lisäämällä leivonnaisiin erilaisia mausteita, raasteita ja pähkinöitä. Lisää leipätaikinaan esimerkiksi yrttejä ja kuminaa, ja ripottele pinnalle erilaisia siemeniä. Käytä makeisiin leivonnaisiin sitruunaa ja kardemummaa, ja koristele raesokerilla tai mantelirouheella. Vain mielikuvitus on rajana.

Voitele ennen paistamista

Gluteenittomien leivonnaisten pinta halkeilee ja kovettuu helposti paistettaessa, joten tuotteet kannattaa voidella hyvin ennen paistamista. Voitelu lisää myös leivonnaisten väriä. Kokeile käyttää voitelemiseen esimerkiksi kahvia, siirappia tai appelsiinimehua. Leivonnaisten mehevyyttä voi lisätä myös uunissa. Laita vettä vuokaan uunin pohjalle, jolloin vesihöyry kosteuttaa levonnaiset meheviksi.

Säilytä pakastimessa

Gluteenittomat leivonnaiset kuivuvat nopeasti, joten paras keino niiden säilyttämiseen onkin pakastus. Pakasta tuotteet aina vastaleivottuina, ja mielellään annospakkauksissa. Viipaloitu leipä tai kuivakakku on helppo ottaa käyttöön pakastimesta tarpeen mukaan. Pakastetun leivonnaisen voi sulattaa hitaasti mikrossa tai leivänpaahtimessa. Leivonnaiset säilyvät myös pari päivää jääkaapissa, muovipussiin pakattuina.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja