Gluteenittomassa leivonnassa ohjeiden noudattaminen on erityisen tärkeää. Lue vinkit parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
Gluteenittomaan leivontaan sopivia jauhoja ovat gluteenittomat ja luontaisesti gluteenittomat jauhot. Keliaakikolle soveltuvia viljoja ovat esimerkiksi hirssi, maissi, riisi ja tattari, ja useimmille keliaakikoille sopii hyvin myös kaura.
Mittaa tarkasti
Käytä tarkkoja mittoja, ja käytä taikinaan aina ohjeiden mukainen määrää jauhoa. Gluteenittomien leivonnaisten taikinan kuuluu olla löysää. Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla, sillä eri jauhot turpoavat eri tavalla. Parhaimman lopputuloksen saat käyttämällä leivonnassa aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita.
Sekoita hyvin
Gluteenittomista taikinoista puuttuu sitko, jonka vuoksi taikina on vehnäleivontaa löysempää ja tarttuvampaa. Leivottavuus paranee, kun vatkaat taikinaa voimakkaasti esimerkiksi sähkövatkaimella tai monitoimikoneella. Näin saat taikinaan ilmakuplia, ja lopputulos on kuohkeampi ja taikina on helpommin käsiteltävää. Taikinan muotoilua helpottaa myös käsien kasteleminen tai öljyäminen. Taikinan saa helpoiten irrotettua vuoasta kostutetulla nuolijalla.
Hiivataikinalle lyhyt kohotus
Hiivataikina kannattaa alustaa sähkövatkaimella viiden minuutin ajan, ja jättää taikina tarpeeksi pehmeäksi. Hiivataikinaleivonnaisille riittää usein yksi lyhyt kohotus. Kohota leivonnaiset vasta valmiiksi muotoiltuina, ja siirrä varovasti uuniin, jotta ne eivät pääsisi laskemaan. Gluteenittomat jauhoseokset sisältävät usein pienen määrän sokeria, jotta taikina kohoasi hyvin. Jos et käytä valmista jauhoseosta, lisää taikinaan itse hieman sokeria.
Lisää mehevyyttä
Leivonnaisten mehevyyttä, väriä ja leivottavuutta voi parantaa monin eri keinoin. Kokeile lisätä mehevyyttä käyttämällä taikinaan esimerkiksi porkkanaraastetta, banaanisurvosta tai juustoa. Käytä myös useampia erilaisia jauhoja, hiutaleita, rouheita ja siemeniä, jolloin taikinoiden leivottavuus paranee ja lopputulos on mehevämpi. Myös rasvan ja maitotuotteiden lisääminen taikinaan säilyttää leivonnaiset tuoreemman makuisina.

