Kokeilussa Fiskars Kitchen Garden

MTV Oy, All rights reserved

Näin syksyllä mainoksen Fiskarsin Kitchen Gardenista, valon voimaan luottavasta yrttien kasvatuslaitteesta. Kiinnostuin kunnolla ja kävin googlaamassa lisätietoja. 150-250 euron hinta hieman arvelutti ja halusin kuulla kokemuksia. Uutuuslaitteesta niitä ei tietenkään vielä ollut saatavilla. Viikon päästä minulle tarjottiin sattumalta laitetta ihan ilmaiseksi kokeiluun Maikkarin kautta. Jee! 

Olin haaveillut jo pitkään yrttimasiinoista, mutta hinta ja pumpusta kuuluva meluhaitta olivat pitäneet meitä erossa. Kitchen Gardenissa ei kierrä vesi, joten laite on täysin hiljainen. Katselin huolestuneena pimeneviä iltoja ja helmikuussa kylvämiäni lyhyitä chilin varsia, jotka vain odottivat lakoamista pimeyden edessä. Koin sen edellisenä talvena vehreän chilipuskan kohdalla. Laitteen saavuttua kotiin, iskin chilit heti sisään. Ruukut olivat hiukan turhan suuret ja kupu jäi koholleen. Sillä ei ollut sen suurempaa merkitystä ja ajattelin etsiä sopivan kokoiset ruukut tilalle. Laitteen mukana tuli kaksi aihiota kaupan yrteille. Ne mahtuivat juuri hyvin mukaan kolmen chiliruukun kera. Chilien kastelu on kohtuullisen tarkkaa. Parhaimmillaan multa on koko ajan hiukan kosteana, ei koskaan kuivana eikä mielellään läpimärkänä. Melko helppoa hoivattavaa silti. Nuupahtaneet lehdet nousevat terhakkaana ylös parissa tunnissa kastelun jälkeen.

KAUPAN YRTEISTÄ

Jäin ensi näkemällä kaipaamaan kunnollisia ruukkuja, joihin yrttejä ja chilejä olisi voinut istuttaa kunnon multaan. Aihiot ovat vain tukia, joten kaupan yrtit on säilytettävä omissa ruukuissaan. Ongelmaksi tulee istutusmulta, josta ei riitä ravinteita ja voimaa pitämään yrttiä pitkään voimissaan. Olen yrittänyt samaa aiemmin jos jonkinlaisilla kikoilla, mutta kaupan yrtit on tarkoitettu käytettäväksi korkeintaan viikon sisään ja parhaana säilytyspaikkana pidän jääkaappia, vaikka sitä monta vuotta yritinkin vastustaa. Kunnon multaan istutettuna ne kyllä pärjäävät ja voivat alkaa kukoistaa. Nyt ei sellaista mahdollisuutta ollut. Pidän muutenkin kaupan yrttejä kertakäyttökamana. On tuskaista kasvatella hellien yrttipuskaa, jonka leikkaa kokonaan kerralla ruokaan. Romanttiselta kuulostava yrttien kasvatus ei ainakaan meidän kahden hengen taloudessa onnistuisi, ellei laitteita olisi lukuisia. Vaikeimpana säilytettävänä pidän kaupan timjamia. En ole onnistunut pitämään sitä millään elossa paitsi iskemällä sen kesällä mökillä multaan. Olen ylikastellut, alikastellut ja kaikkea siltä väliltä. Ei onnistunut tälläkään laitteella. Basilika on yrteistä helpoin hengissä pidettävä. Minulla on kesästä ylijäänyt puska ollut ikkunalaudalla ruukussa ilman extravaloakin ja hyvin se sinnittelee. Lehtien väri on hiukan kulahtanut. Kaupan ruukku pärjäsi Kitchen Gardenin äärellä hyvin. Tärkeintä on runsas kastelu. Persilja nuupahti kastelusta huolimatta päivässä. Sama rucolan kohdalla. Kesältä säilynyt rosmariini kasvoi 70-senttiseksi, joten se ei valitettavasti mahtunut laitteen sisään. En anna sille siksi liiemmin toivoa nähdä kevättä. Toinen vastaava talvehtii koemielessä mökissä, jossa on talven ajan 5-10 astetta.

HYVIÄ KOKEMUKSIA

Olen mielenkiinnolla seurannut chef Sasu Laukkosen voittokulkua Kitchen Gardenin kanssa. Miehellä on niitä kolme ja kehuja satelee Instagramissa koko ajan. Viimeisin postaus hehkutti siemenestä idätetyn yrtin nousukiitoa. Sitä kokeilen vasta keväällä. En näe siinä järkeä keskellä pimeintä kautta. Uskonkin, että laite pääsee oikeuksiinsa juuri kevään korvalla, kun isken kaikki ikkunalaudat täyteen kasvulaatikoita. Laitteen valon punaisella ja sinisellä värivaihtoehdolla on omat vahvuutensa. Sininen spektrivalo pitäisi nopeuttaa varren kasvua ja lisäävän lehtien vihreyttä. Punainen spektrivalo puolestaan nopeuttaa kasvien ylöspäin suuntautuvaa kasvua ja jopa käynnistää tehokkaammin siementen itämistä. Odotan mielenkiinnolla.

PLUSSAT MIINUKSET

Merkittävin heikkous on kuitenkin ledivalo. Meillä pimeä talviaika on kynttilän juhlaa. Kunnon valaistus on päällä vain siivotessa. Avokeittiöstä pursuva kylmä ledivalo oli järkytys. Pähkäilimme aikamme, minne laitteen voisi jemmata. Mieleen tuli suojahuppu, mutta sähkövalon sisältävää masiinaa ei saa peittää. Vaatehuoneessa ei ollut pistoketta. Siedettävä paikka löytyi keittiötason pöydän alta, jossa valon kajastus säilyi kohtuullisena. Tässä Premium-mallissa on mukana ajastin, jolla valon saa päälle 16 tunniksi kerrallaan, koska kasvikin tarvii säädylliset 8 h lepoa. Jossain määrin se helpottaa ylimääräistä valohoitoa, mutta rytmi ei silti oikein meillä tunnu toimivan.

Merkittävin vahvuus oli chilien kohdalla. Ne alkoivat melkeinpä kukoistaa. Parhaillaan kukkivat. Kukat tarkoittavat hedelmän syntymistä. Joulukuussa. Muutoin olisin kuvitellut kasvien kuihtuvan talven aikana kuoliaaksi. Tämän avulla saan kuukausien etumatkan ensi kesän kasvukauteen. Chilit kun tuottavat normaalisti hedelmää vasta loppukesästä, mikäli kesä on ollut lämmin.

Toivoisin tuotekehitykseltä kahta olennaista lisävarustetta. Kunnollisia, muottiin sopivia ruukkuja, joihin kaupan yrttejä voisi istuttaa. Se on ainoa tapa pitää niitä hengissä. Toiseksi jonkinlainen, ehkä jopa tyylikäs, paloturvallinen huppu laitteen päälle pitämään kylmä tunnelmantappajavalo poissa näkyvistä ja vain kasvien ilona.

Lisäinfoa Kitchen Gardenista Fiskarsin sivuilla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.