Tiesitkö, että lihamaailmasta löytyy shampanjaan verrattava, huippuunsa tuotettu ja sertifioinnilla suojattu luokitus? Se on Kobe-liha. Kobe-nimen alla on myös harjoitettu vuosien ajan yhtä kulinaarisen maailman suurimmista huijauksista. Erityisesti Jenkeissä on tarjoiltu Kobe-pihvejä ja -burgereita jo pitkään. Totuus on kuitenkin, että tätä japanilaisten kansallisylpeyttä on saanut viedä ulkomaille vasta elokuusta 2012. Näin ollen jokainen sitä ennen Japanin ulkopuolella Kobea nauttinut ravintola-asiakas on joutunut kusetuksen kohteeksi. Olenpa itsekin nähnyt suomalaisessa lihatiskissä myytävän Kobe-nautaa 180 euron kilohintaan muutama vuosi takaperin.
Feikki-Kobe on ollut varmastikin hirmuhyvää, mutta virallisesti se on ollut todennäköisesti Kobe-tyylillä tuotettua Wagyu-rotunaudan lihaa, "Kobe-style". Vähän kuin shampanjatekniikalla (méthode traditionnelle) tuotettu skumppa. Shampanjan poikkeukselliseen makuun vaikuttaa kuitenkin sama, mitä tulee Kobe-lihaan eli tuotantoalue. Kobena myytävä nauta kasvaa aina Hyogon prefektuurissa, Honshūn saaren eteläosassa. Siksi missään muualla kasvatetun Wagyu-naudan liha ei maistu täysin autenttiselle Kobelle. Väännetään vielä rautalankaa. Kaikki shampanjat ovat kuohuviinejä, mutta kaikki kuohuviinit eivät ole shampanjoita. Kaikki Kobe-härät ovat Wagyu-härkiä, mutta kaikki Wagyu-härät eivät ole Kobe-härkiä. Japanin sana wagyu on suomeksi japanilainen nauta.
Mikä tekee Kobe-naudasta niin poikkeuksellista?
Vaatimuksia on paljon ja niiden taso on korkealla. Kobe-liha on aina Japanese Black -nautaa, tarkemmin sanoen Tajima-gyu -rotua. Se on kasvatettu Hyogon prefektuurin alueella. Nauta on joko kastroitua härkää tai neitsytlehmää. Nautoja ruokitaan ainoastaan paikallisella viljalla ja ruoholla. Liha on tuotettu alueen sertifoidussa teurastamossa. Lihan marmorointia arvioidaan BMS-asteikolla 1-12 ja Koben on oltava vähintään 6. Lihan toinen laatuluokitus on oltava järjestelmän huipputasoa A-4 tai A-5. Siinä huomioidaan lihan rakenne, kiinteys, rasvan väri ja yleislaatu. Nauta saa painaa korkeintaan 470 kg. Lihan aitouden todistaa sertifiointitodistus, jonka 10-numeroisen tunnistenumeron pohjalta lihan alkuperä pystytään tarkentamaan nautakohtaisesti. Pyydä aina todistus näytille, mikäli olet maksamassa pitkää penniä palasta lihaa!



