12 uskomatonta olutfaktaa – kärsitkö tyhjän olutlasin fobiasta?
Olut ei suinkaan ole merkityksetön juoma ihmiskunnan historiassa. Lue mielenkiintoiset faktat!
Tiesitkö, että olut korvasi keskiajalalla veden janojuomana? Olutta juotiin tuolloin päivässä litrakaupalla. Oluella onkin ollut uskomattoman suuri merkitys ihmiskunnan historiassa. Tässä häkellyttäviä faktoja suomalaisten suosikkijuomasta:
1. Olut aiheutti maanviljelyn vallankumouksen
Maanviljelyn vallankumous koettiin, koska ihmiset tarvitsivat keinoja valmistaa enemmän olutta. Tämä johti muun muassa kyntämisen ja keinokastelun kehittymiseen.
2. Olut korvasi ennen veden
Keskiajalla olut oli osa päivittäistä ruokavaliota. Ihmiset joivat olutta, koska se oli alkoholipitoisuutensa ansiosta turvallisempaa kuin vesi. Olutta juotiin päivittäin keskimäärin jopa 1-2 litraa henkeä kohden. Olutta tarjoiltiin myös lapsille.
3. Olut sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat mineraalit
Periaatteessa ihminen voisi elää pelkällä oluella. Olut sisältää nimittäin lähes kaikkia mineraaleja, joita ihminen tarvitsee selviytyäkseen. Tutkimusten mukaan olut voi muun muassa vahvistaa luustoa sekä estää munuaiskiviä. Joidenkin tutkimusten mukaan olut voi jopa parantaa kognitiivista älykkyyttä naisilla.
4. Ensimmäinen olutmainos tehtiin jo 4000 vuotta sitten
Maailman vanhin löydetty olutmainos tehtiin jo 4000 vuotta sitten, vuosien 2250-2500 eKr paikkeilla. Muinaisessa syyrialaisessa Eblan kaupungissa valmistettiin ilmeisesti kaupungin nimeä kantavaa olutta. Arkeologien löytämissä savitauluissa isorintainen nainen pitelee käsissään kahta oluttuoppia ja kuvatekstiksi on merkitty "Juo Ebla-olutta - olutta, jolla on leijonan sydän"
5. Olutbisneksen aloittivat kauniit naiset
Maailman ensimmäiset oluenpanija-ammattilaiset olivat naisia. Oluenpanemista pidettiin erittäin jalona ja tärkeänä tehtävänä naisille. Muinaisessa Perussa oluenpaneminen olikin varattu ainoastaan eliitille ja kauniille naisille.
6. Olut on maailman vanhin resepti
Maailman vanhimmat ihmisen löytämät reseptit liittyvät oluen valmistamiseen. Nämä yli 5000 vuotta vanhat olutreseptit kirjoitettiin laulujen muodossa savilaattoihin.
7. Inkakulttuurissa valmistettiin sylkiolutta
Muinaisessa inkakulttuurissa 8-10 -vuotiaat tytöt valmistivat olutta pureskelemalla suussaan maissia. Maissipallot syljettiin suusta lämpimään veteen joka sai käydä usean viikon ajan. Tästä seoksesta valmistettiin myöhemmin olutta.
8. Ensimmäinen rattijuoppo hurjasteli hevosvaunuilla
Päihtynyt hevosvaunun kuljettaja ajoi vahingossa palvotun jumalatar Hathorin vestan neitsyen päälle muinaisessa Egyptissä. Syyllinen ristiinnaulittiin oluen myyneen tavernan oveen.
9. Imettäville äideille suositeltiin ennen olutta
1800-luvun Saksassa imettävät äidit joivat jopa 7 tuoppia olutta päivässä. Sen uskottiin olevan tarpeellista imettämisen mahdollistamiseksi.
10. Pilaantuneesta oluesta syntyi uusi olutlaatu
Kun englantilaiset oluenpanijat lähettivät pale ale -oluitana Intiaan, saattoi juoma pilaantua pitkän merimatkan aikana. Säilyvyyden parantamiseksi oluenpanijat alkoivat lisätä olueen lisää alkoholia ja humalaa. Näin syntyi uudenlainen, erityisen katkera ja voimakas India Pale Ale (IPA) -olut
11. Olut on yksi maailman suosituimmista juomista
Maailmassa on yli 400 erityyppistä olutta. Belgiassa on eniten eri olutbrändejä. Belgialaiset oluet on myös nimetty maailman parhaiksi.
12. Pelkäätkö tyhjää olutlasia? Sinulla on tämä fobia
Englanninkielen sana "cenosillicaphobia" tarkoittaa tyhjän lasin pelkoa. Termiä käytetään erityisesti oluen yhteydessä.
Lähde: Foodbeast
(MTV LIFESTYLE)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan