Mainos

Zimbabwen oppositio julistaa vaalivoittoaan

Zimbabwen oppositio on julistanut ottaneensa kaksoisvoiton viikonvaihteessa järjestetyissä presidentinvaaleissa sekä parlamenttivaaleissa. Oppositiopuolue MDC sanoi, että sen ehdokkaasta Morgan Tsvangiraista tulee maan uusi presidentti.

Oppositio viestitti voitonvarmuudestaan huolimatta olevansa valmis presidentinvaalin kakkoskierrokseen, jos veteraanipresidentti Robert Mugabe ei tunnusta tappiotaan.

Opposition mukaan Tsvangirai sai 50,3 prosenttia äänistä ja Mugabe 43,8 prosenttia. Virallinen vaalitulos viipyi neljättä päivää.

Keskusvaalilautakunta vahvisti tänään oppositiorintaman voittaneen parlamenttivaalit. MDC ja siitä irronnut sirpaleryhmä oli saamassa 210-paikkaiseen parlamenttiin 105 edustajaa ja Zanu-PF 94 edustajaa, kun muutama paikka oli ratkaisematta.

Levottomuuksia pelätään

Mugaben leiri tyrmäsi ilmoituksen Tsvangirain voitosta toiveajatteluna. Hallitus ja oppositio kiistivät kilvan huhuja siitä, että Mugaben väistymistä syrjään valmisteltaisiin vaivihkaa. Diplomaattilähteet kertoivat Afrikan maiden johtajien osallistuvan Mugaben taivutteluun.

Internet kuhisi arvailuja siitä, olisiko Mugabe livahtanut maanpakoon.

- Mugabe ei ole menossa minnekään, varatiedotusministeri Bright Matonga toppuutteli.

Moni pelkää vaalijännityksen ryydittämän tyytymättömyyden kärjistyvän väkivaltaisuuksiksi kuten Kenian vaaleissa kävi alkuvuodesta. Maailmanennätysinflaatio on kurjistanut maan.

- Tilanne on tulenarka. Hyvin, hyvin monet ihmiset ovat vihaisia, varoitti Etelä-Afrikan Nobel-palkittu arkkipiispa Desmond Tutu. Hän ehdotti rauhanturvaajien lähettämistä Zimbabween verenvuodatuksen estämiseksi.

Moni uskoo virallisten vaalitulosten viipymisen johtuvan siitä, että Zimbabwen valtaeliitti puntaroi mitä tehdä vaalitappion edessä - tunnustaako se, väärentääkö vaalitulos vai kukistaako oppositio väkisin. Usko Mugaben jatkomahdollisuuksiin on tarkkailijoiden mukaan murenemassa hänen omassa Zanu-PF-puolueessakin.

Robert Mugaben tukena on yhä armeijan ja poliisin johtoon hänen rinnallaan 1980-luvulla noussut kaarti. Turvallisuusjohtajien on kuitenkin otettava lukuun sekin, että moni rivisotilas ja poliisi on kääntynyt opposition kannattajaksi kun palkka ei riitä perheen elättämiseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.