Zelenskyi: Kumppanimaamme alkaneet ymmärtää paremmin tarpeitamme

Tämä on Ukrainan viimeinen linnake Mariupolissa – terästehtaassa piileskelee yli tuhat siviiliä:"Lapset eivät saa auringonpaistetta" 2:05
Tämä on Ukrainan viimeinen linnake Mariupolissa – terästehtaassa piileskelee yli tuhat siviiliä: "Lapset eivät saa auringonpaistetta".

Ukrainan neuvotteluryhmän jäsen ehdottaa neuvottelujen järjestämistä Mariupolissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan kumppanimaat ovat alkaneet ymmärtää paremmin maan akuutteja tarpeita. Zelenskyi kertoi myöhään keskiviikkoiltana julkaistussa puheessaan, että Ukraina pyrkii käyttämään sekä virallisia että epävirallisia väyliä nopeuttaakseen maahan toimitettavien avustusten saapumista.

Zelenskyin mukaan tilanne Itä- ja Etelä-Ukrainassa on edelleen äärimmäisen vakava.

–  Miehittäjät pyrkivät saamaan ainakin jonkinlaisen voiton uudella suurhyökkäyksellään. Jotakin, mitä he voivat syöttää progandisteilleen, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Zelenskyin mukaan lähes tuhat Venäjän joukkojen aiemmin miehittämää asutusaluetta on nyt Ukrainan hallussa, mutta alueilla suurimman uhkan muodostavat venäläisjoukkojen asettamat miinat ja räjähdeansat.

–  Kehotan kansalaisia varovaisuuteen vapautetuille alueille palattaessa. Älkää menkö alueille, joita ei ole vielä tarkastettu, Zelenskyi sanoi.

Ukraina ehdottaa neuvotteluja Mariupolissa

Zelenskyin neuvonantaja ja Ukrainan neuvotteluryhmän edustaja Myhailo Podoljak ehdottaa Twitter-tilillään neuvottelujen järjestämistä Venäjän joukkojen piirittämässä Mariupolin kaupungissa.

–  Kyllä. Ilman mitään ehtoja. Olemme valmiita järjestämään "erikoisneuvottelukierroksen" Mariupolissa, hän kirjoitti tviitissään.

Podoljakin mukaan neuvottelujen tarkoituksena olisi pelastaa Mariupolissa olevat elävät sekä haavoittuneet siviilit ja sotilaat.

Viikkokausia piiritettyä Mariupolia puolustaneet ukrainalaissotilaat ovat vetäytyneet Azovstalin tehdaskompleksin alueelle, missä on ukrainalaislähteiden mukaan loukussa myös tuhansia siviilejä.

Venäjä on vaatinut useaan otteeseen kaupunkia puolustavia joukkoja antautumaan.

Mariupolin siviilien evakuoimista varten avattiin keskiviikkona humanitaarinen käytävä, mutta Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan evakuointi ei sujunut suunnitellusti. Hän syytti Telegram-viestipalvelussa Venäjää siitä, etteivät sen joukot kunnioittaneet sovittua väliaikaista tulitaukoa.

Mariupol on sivuuttanut Venäjän kolmannen uhkavaatimuksen antautumisesta - taistelut jatkuvat Ukrainan itäosissa 2:01
Mariupol on sivuuttanut Venäjän kolmannen uhkavaatimuksen antautumisesta - taistelut jatkuvat Ukrainan itäosissa.

Lue myös:

    Uusimmat