Zelenskyi: "Johdan Ukrainaa, en Mini-Ukrainaa" – Venäjän vetäytyminen on rauhan ehto, mutta Krimiä ei mainittu

Vieläkö Venäjällä ja Putinilla riittää ystäviä? 10:18
Vieläkö Venäjällä ja Putinilla riittää ystäviä?

Ukraina ei tee rauhaa Venäjän kanssa ennen kuin Kremlin sotilaat ovat vetäytyneet helmikuun hyökkäystä edeltäville rajalinjoille, toteaa presidentti Volodymyr Zelenskyi BBC:n mukaan.

Zelenskyi sanoi, että johtaa "Ukrainaa, ei Mini-Ukrainaa". Venäjän armeija miehittää tällä hetkellä merkittäviä osia Itä- ja Etelä-Ukrainasta.

– Helmikuun 23. päivänä vallinnut tilanne tulisi palauttaa, Zelenskyi vastasi BBC:n kysymykseen.

– Ukrainalaiset valitsivat minut Ukrainan presidentiksi, eivät jonkinlaisen Mini-Ukrainan presidentiksi. Tämä on erittäin tärkeää, Zelenskyi korosti.

Huomionarvoista on, ettei Zelenskyi maininnut sen enempää brittiläiselle ajatushautomo Chatham Houselle pitämässään puheessaan kuin rajoja koskevassa vastauksessaan Krimin niemimaata. 

Tämän pohjalta on esitetty arvioita, että osana rauhansopimusta Ukraina voisi olla valmis luopumaan Venäjän vuonna 2014 miehittämästä niemimaasta. Toisaalta Zelenskyi ei myöskään sanonut, että olisi valmis luopumaan Krimistä.

Zelenskyi vaikutti olevan toiveikas sen suhteen, että rauha Venäjän ja Ukrainan välillä on mahdollinen.

– Siitä huolimatta, että he ovat tuhonneet kaikki siltamme, niin en usko, että kaikkia kuvainnollisia siltoja on vielä tuhottu, Zelenskyi sanoi.

Venäjän mukaan rauhanneuvottelut ovat pysähtyneet.

Lue myös:

    Uusimmat