Ystävien saaminen riippuu usein maahanmuuttajan omasta aktiivisuudesta – palveluissa isoja alueellisia eroja

Sotaa paennut Dmitryn perhe joutui jättämään lemmikkinsä Ukrainaan – Vapaaehtoiset järjestivät hellyyttävän jälleennäkemisen 1:50
Sotaa paennut Dmitryn perhe joutui jättämään lemmikkinsä Ukrainaan – Vapaaehtoiset järjestivät hellyyttävän jälleennäkemisen

Suomeen saapuvien maahanmuuttajien verkostoituminen, eli esimerkiksi ystävien etsiminen, jää usein maahanmuuttajan omalle vastuulle. Tämä taas edellyttää riittäviä sosiaalisia taitoja, voimavaroja ja aktiivisuutta, sanotaan maahan muuttaneita naisia auttavasta Monika-Naiset liitosta.

Suomeen tullaan hyvin erilaisista olosuhteista ja erilaisin verkostoin. Heikoimmassa asemassa ovat ne turvapaikanhakijat ja kiintiöpakolaiset, jotka tulevat Suomeen yksin ilman perhettä.

Erilaiset maahanmuuttajia tukevat yhdistykset ja järjestöt ovat lisääntyneet Suomessa merkittävästi 2000-luvulla, ja maahanmuuttajilla on jo hyvät mahdollisuudet löytää Suomesta omalla äidinkielellään toimivia ryhmiä. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria, ja suurissa kaupungeissa verkostoituminen on helpompaa kuin maaseudulla.

Lue myös:

    Uusimmat