Ystävätoiminta kolahtaa suomalaisiin

RAY:n tuella välitetään suomalaisille joka vuosi lukuisia ystäviä. Taloudellisia resursseja tarvitaan ystävätoiminnan organisointiin, vapaaehtoisten kouluttamiseen, ohjaukseen ja jaksamisen tukemiseen.

Ystävätoiminta on vapaaehtoistoiminnan muoto, joka näyttää uppoavan hyvin suomalaisiin, niin saajiin kuin antajiinkin. Punainen Risti on kouluttanut ja välittänyt ystäviä jo 50 vuotta. Vuoden alussa Punainen Risti sai mittavan uuden RAY-avustuksen vanhusten ystävätoiminnan kehittämiseen pääkaupunkiseudulla.

– Tavoitteenamme on edistää yhteyksiä ja yhteisöllisyyttä ihmisten välillä niin, että ihmiset yli sukupolvi- ja kansallisuusrajojen olisivat ihmisiä toisilleen. Myös vapaaehtoistyöntekijä löytää toiminnasta itselleen yhteisön ja sosiaalisia kontakteja, kertoo suunnittelija Anita Hartikka Punaisesta Rististä.

Punaisen Ristin ystävätoiminta lähti liikkeelle pitkäaikaispotilaiden ystäväntarpeesta, mutta on nyt laajentunut lähes kaikkiin sosiaali- ja ikäryhmiin.

– Ystävätoiminnasta ihmiset hakevat syvällisempää pohjaa elämälleen. Osa vapaaehtoistyöntekijöistä on ollut mukana toiminnassa vuosikymmeniä, Hartikka kertoo.

Eritoten ikääntyminen ja kunnon heikkeneminen vähentävät mahdollisuuksia sosiaalisiin kontakteihin. Nuorempia voivat rajoittaa ujous ja pelko, ettei tule hyväksytyksi.

Toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön

Ystävätoiminta on korvauksetonta ja vastavuoroista. Taloudellisia resursseja tarvitaan kuitenkin toiminnan organisointiin, vapaaehtoisten kouluttamiseen, ohjaukseen ja jaksamisen tukemiseen.

– Koulutuksessa selvitetään toiminnan periaatteet ja perehdytetään ystävyyteen eli toisen kunnioittamiseen, läsnä ja lähellä olemiseen sekä kuuntelemiseen, Hartikka kertoo.

RAY:n kehittämispäällikkö Elina Varjonen sanoo, että ystävätoiminnassa järjestöt toteuttavat lähiyhteisön roolia.

– Aikaisemmin ystävyys oli osa henkilökohtaista elämää. Suku ja naapurit olivat kantavia voimia ja tiiviisti läsnä ihmisen elämässä niin hyvässä kuin pahassa. Nyt elämä on pirstaleisempaa ja esimerkiksi muuttoliikkeen takia ei kaikilla ole enää luontevaa lähiyhteisöä. Silloin järjestöt vapaaehtoisineen voivat auttaa.

Tämän artikkelin tarjoaa:
Ray

Tämän artikkelin tarjoaa:
Ray

Teksti: Pirjo Kupila
Kuvat: Ray

Lue myös:

    Uusimmat