Ystävät ja kollegat: Tabermannin kuolema on valtava menetys

Kansanedustaja ja runoilija Tommy Tabermannin poismeno kosketti syvästi hänet läheisesti tunteneita kollegoita ja yhteistyökumppaneita.

Tabermannin pitkäaikainen ystävä, kirjailija Jari Tervo sai suruviestin Pariisiin.

- Se oli hirvittävä uutinen. Minun suruni on tietenkin pientä Tommyn vaimon ja poikien surun rinnalla. Tämä jättää valtavan aukon minun elämääni, Tervo sanoi.

- Kaipaan häntä varmaan joka päivä lopun elämääni.

Tabermann ehti olla useita vuosia Uutisvuoto-ohjelman kapteenina Tervon tavoin. Ohjelman entisen juontajan Peter Nymanin mukaan Tabermann vaikutti keskeisesti ohjelman menestykseen.

-Tommy toi ohjelmaan sellaisen rauhallisen älyllisyyden höystettynä huumorilla. Rehellisyyden nimissä minulla ei ole hänestä mitään muuta kuin hyvää sanottavaa, Nyman totesi.

Tuottajat Jussi Jokelainen ja Santtu Luoto jäävät kaipaamaan innoittajaa ja ystävää.

- Tabermann oli idearikas, suurisydäminen, kaavoihin kangistumaton ja älykäs mies, tuottaja Jussi Jokelainen sanoi.

- Tommyllahan oli maine napanöyhtärunoilijana. Hän oli myös raivokas huonon ja mustan huumorin ystävä, tuottaja Santtu Luoto luonnehti lämpimällä huumorilla edesmennyttä ystäväänsä.

Elämänmyönteisyys kantoi koko elämän

Toimittaja Juha Numminen vastasi lauantaiaamuna puhelimeen aamukävelyllään. Hän on kirjoittanut Tabermannista elämänkerran, joka ilmestyy syksyllä. Numminen ehti kirjoitustyönsä aikana nähdä Tabermannin hiipuvan. Usko paranemiseen oli kuitenkin säilynyt pitkään.

- Kyllä hän uskoi pitkälle kesään saakka, että sairaudesta voi toipua. Toivoa oli erityisesti vaimolla Tuijalla, Numminen kertoi.

Numminen haastatteli teokseensa lukuisia Tabermannille läheisiä henkilöitä. Haastattelujen kautta piirtyi kuva hienosta ja romanttisesta ihmisestä, jonka elämänmyönteinen asenne ei lakastunut edes sairauden aikana.

Huhtikuun lopussa Numminen toimitti käsikirjoituksen Tabermannille. Miehensä tukena sairauden aikana ollut Tuija Wuori-Tabermann oli lukenut käsikirjoituksen miehelleen, jolle lukeminen oli jo työlästä.

- He eivät tehneet mitään muutoksia, Numminen sanoi.

Kirjailija vaikuttaa edelleen kirjojensa kautta

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman mukaan Tommy Tabermannin kuolema on suuri menetys puolueelle.

Heinäluoma kuvaa Tabermannia poikkeuksellisen lahjakkaaksi ja uniikiksi ihmiseksi, joka otti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin kypsällä ja elämää ymmärtävällä tavalla.

- Hän kykeni yhdistämään suuren kulttuuripersoonan ajatukset ja yhteiskunnallisen vastuun toisiinsa. Hänelle olisi toivonut lisää päiviä viedä ajatuksiaan eteenpäin.

Tabermannin pitkäaikaisimman kustantajan, Gummeruksen, eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja Pekka Salojärvi muisteli tuottoisaa kirjailijaa sympaattisena henkilönä, joka osasi ottaa yleisön haltuunsa.

- Haikein mielin totean, että hänen elämäntyönsä on nyt päättynyt. Mutta niin kuin aina, kirjailijan teot jatkavat vaikuttamistaan kirjojen kautta, Salojärvi sanoi.

Tommy Tabermannia muistettiin tänään myös Sastamalassa Pirkanmaalla järjestetyillä Vanhan kirjallisuuden päivillä. Toimittaja Päivi Istala lausui Tabermannin muistosanat ja luki Tabermannin runon Pojilleni.

(MTV3 - STT)

Katso Nina Rahkolan juttu

Lue myös:

    Uusimmat