Yrtit parvekkeelta pataan

– Kaupan ruukkuyrtit ovat nykyään nopeasti kasvatettuja ja vetisiä. Kun niihin koskee, ne lössähtävät saman tien, puuskahtaa ruokatoimittaja Kati Nappa.

Onneksi yrttejä voi kasvattaa menestyksekkäästi parvekkeellakin. Silloin ne ovat parilla harppauksella padassa! Katin kaksi kertaa kolme metriä laajalla parvekkeella viihtyvät myös pelargonit ja sukulaiselta saatu valtavaksi kasvanut kliivia.

Ruokatoimittaja Kati Nappa huomasi peukalonsa vihertävän jo lapsena.

– Lapsuudenkodissani oli iso puutarha, eikä se saanut ketään meistä sisaruksista inhoamaan puutarhanhoitoa.

Kun Katin oli reilut kolme vuotta sitten muutettava uuteen kerrostaloasuntoon, hänen ykköskriteerinään oli laaja parveke. Kati ihmettelee, miten ihmiset eivät hyödynnä isoja parvekkeitaan.

– Usein parvekkeet ovat vain rojuisia varastoja. Jos ei jaksa hoitaa kasveja, niin parvekkeestahan saa muovikukillakin viihtyisän!

Espoosta Kati Nappa löysi kodin, jonka parveketta hemmottelee aamu- ja päiväaurinko.

– Aamuaurinko on tärkeää kasveille, hän tietää.

Betonista hohkaavaa kylmyyttä Kati torjuu puuritilöillä, joiden päällä on ihmisen mukava tallustaa ja ruukkukasvin kukoistaa.

Osa parvekkeen viheriöivistä asukeista on päässyt sisäkäyttöön liian kuluneiden kukkapöytien päälle. Kierrätystietoinen Kati Nappa löysi osan niistä roskiksesta.

Yrtit pitävät auringosta

Yrtit muodostavat Kati Napan parvekkeen aateliston: yli puolimetrinen lehtipersilja, minttu, oregano, kirjavalehtinen salvia, viinisuolaheinä… Timjamintaimi odottaa istutustaan isompaan ruukkuun.

– Joka vuosi ostan tutulta rouvalta Hakaniemen torilta niin monta yrttiä kun parvekkeelle mahtuu ja kokeilen jotakin jännää erikoisuutta, Kati Nappa kertoo.

Kati tietää, että lähes kaikki yrtit pitävät auringosta. Saksankirveli osoittautui niin henkeen ja vereen ulkokasviksi, ettei se menestynyt parvekkeella.

– Kaikkiin pehmeisiin yrtteihin, kuten basilikaan, tulee helposti ötököitä, mutta kreikkalainen pienilehtinen basilika menestyy parvekkeella hyvin. Tilli viihtyy huonosti, Kati harmittelee.

– Parvekkeelta voin hakea yrtit suoraan ruokaan, eikä ruuanlaittokuvauksiin tarvitse ostaa erikseen yrttejä, hän hymyilee.

Parveke palvelee ruoan ystävää myös pienenä ruokasalina. Kati Nappa syö siellä aina kun sää sallii. Loppusyksyllä Nappa herkuttelee parvekkeella villasukat jalassa!

– Kylmänä aikana parveke on verraton ”jääkaappina”! Pakkasella kylmäkassit estävät ruoan jäätymisen.

Välimeren tunnelmaa

Parvekkeellaan Kati Nappa hoivaa maaliskuusta alkaen orvokkeja ja narsisseja ja antaa ne myöhemmin keväällä tyttärelleen maahan pantavaksi. Kesällä katosta roikkuu viehättävästi pelargoneja. Lattialla varjossa viihtyvät punaiset syklaamit ovat kukkineet jo kohta kaksi vuotta.

Talvisiin parvekekoristuksiin kuuluvat ikivihreät kasvit, kanervat ja kynttilät.

– Muratti muuten viihtyy nykyään yllättävän hyvin suojaisessa paikassa ulkonakin, varmaan ilmastonmuutoksen takia, Kati vinkkaa.

– Kliivian toin parvekkeelle häpeämään, kun se ei talvella kukkinut ollenkaan. Viime kesänä se kyllä teki uskomattomat oranssit kukat, Kati kehuu.

Kasvien ohella parvekkeen viihtyisyyttä lisäävät matkamuistot: välimerellistä tunnelmaa luova keramiikka ja simpukat suuressa lasipurkissa. Lasituksen Kati uusi hiljattain, koska edellistä oli vaikea saada liikkumaan. Verho siivilöi pistävän auringonvalon. Ilmanpaineen paljastaa lasinen puntari, josta suihkuaa matalapaineella vettä.

– Eihän tälle parvekkeelle ihmiset mahdukaan, Kati nauraa.

Teksti ja kuvat: Natalia Laurila / Mediafocus

Lue myös:

    Uusimmat