Mainos

Yökylässä Maria Veitola nähdään jälleen televisiossa – suosikkiohjelman taustalla vahvat arvot: "Tärkeintä on nähdä ihminen mielipiteiden takana"

0:07
Maria Veitola Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Kun Maria Veitola menee yökylään, hän haluaa ennen kaikkea tutustua ihmiseen – joskus tämän hyvinkin kyseenalaisista mielipiteistä huolimatta.

Yökylässä Maria Veitola -sarjaa luotsaava Maria Veitola seurasi ohjelmaa jo sen edellisen vetäjän Anna Perhon aikaan ja toivoi, että saisi joskus olla siinä mukana. Veitola innostui oitis, kun formaatin vastaava tuottaja tarjosi hänelle vetovastuuta. Rohkeaa toimittajaa on aina viehättänyt suoran talk show'n olemus, mutta muutaman minuutin haastattelussa ei synny syvällistä henkilökuvaa.

– Yökylässä ehtii tutustua haastateltavaan aivan eri tasolla. Ihmisen on turvallisessa ympäristössään helppo olla oma itsensä. Yhdessäolo haastateltavan kanssa on silloin luonnollista ja orgaanista, ei mitenkään teeskenneltyä, Veitola sanoo.

Veitola kokee, että ihmiset kutsuvat nykyään aivan lähipiiriä lukuun ottamatta enää harvoin toisiaan omaan kotiinsa. Yökylään pääseminen tuo tunteen, että kuvausryhmään todella luotetaan.

– Hassua on se, että ohjelman formaatista huolimatta monelle isännälle ja emännälle on ollut yllätys, että ihan oikeasti jään yökylään, Veitola nauraa.

Ohjelmaformaattiin kuuluu, että mukana olevat ihmiset muodostavat mahdollisimman monimuotoisen kokonaisuuden. Mukaan halutaan eri alojen vaikuttajia – monen ikäisiä pariskuntia, sinkkuja ja erilaisia perheitä. Aika ajoin tulee myös kieltäytymisiä.

– Ensimmäisellä kaudella oli vaikeampaa saada ihmisiä mukaan, kun kukaan ei tuntenut ohjelmaa. Joskus joku on saattanut sanoa ei, mutta myöhemmin on paljastunut, että hänellä oli silloin jokin hankala tilanne kuten eroprosessi meneillään, Veitola selittää.

Vaikka Veitola pyrkiikin ennen vierailua puhdistamaan mielensä kaikista ennakkoasenteista, hän huomaa niiden kuitenkin istuvan tiukassa. Joskus oletukset ihmisestä osoittautuvat täysin vääriksi.

– Sain itseni ennakkoasenteista kiinni esimerkiksi ensimmäisellä kaudella, kun menin kylään Jutta Gustafsbergin luo. Olin varma, ettei meillä olisi mitään puhuttavaa, sillä, no fitness. Mutta Jutta olikin aivan ihana – sydämellinen, lämmin ja syvällinen, Veitola muistelee.

Vierailu asettaa haasteita etenkin silloin, kun isännän tai emännän arvomaailma eroaa oleellisesti Veitolan arvomaailmasta. Toisaalta ammattitaitoinen toimittaja ei halua jättää kenenkään ajatuksia kuuntelematta ja kyseenalaistamatta vain siksi, että etukäteen kokee jakavansa haastateltavan kanssa erilaisen ajatusmaailman. Perimmäinen tarkoitus on aina tutustua ihmiseen mielipiteiden takana.

– Koen, että esimerkiksi joku oikeistopopulisti flirttailee todella vakavien asioiden kanssa, mutta kuitenkin myös näitä asioita pitää voida käsitellä. Kaikkein tärkeintä on yrittää nähdä ihminen – kuka hän on, miksi hänestä on tullut jonkinlainen, minkälaista elämää hän oikeasti elää, Veitola muistuttaa.

Joskus keskustelut vieraiden kanssa kääntyvät enemmän yksityisasioihin vasta sitten, kun kuvausryhmä poistuu paikalta.

– Ihmiset haluavat kuulla minun mielipiteeni jostakin tai jakaa asioita, joita ei haluta koko kansan edessä puida. Mutta sekin on ihan okei, Veitola sanoo.

Yökylässä Maria Veitola MTV3-kanavalla 24.1.2019 lähtien

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja