Mainos

Ympäristörikosten määrä hienoisessa nousussa

Poliisille ympäristörikoksista ilmoittavat useimmiten yksityiset ihmiset, jotka ovat huomanneet jonkun jättävän jätteitä väärään paikkaan.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna noin 500 rikoslain mukaista ympäristörikosta. Määrä kasvoi edellisestä vuodesta kymmenisen prosenttia.

Poliisin mukaan ympäristöön ja luontoon kohdistuvista rikoksista vain osa tulee tietoon. Poliisille ympäristörikoksista ilmoittavat useimmiten yksityiset ihmiset, jotka ovat huomanneet jonkun jättävän jätteitä väärään paikkaan. Kuntien ja ympäristökeskusten tekemät ilmoitukset ovat vähentyneet viime vuoden aikana.

Valtaosa poliisin tietoon tulleista ympäristörikoksista on lieviä. Viime vuonna suunnilleen 85 prosenttia kaikista ympäristörikoksista kirjattiin ympäristön turmelemisena ja ympäristörikkomuksina. Useimmiten romuja, jätteitä tai ympäristölle haitallisia nesteitä oli jätetty metsään.

Törkeitä ympäristörikoksia kirjattiin viime vuonna vain kaksi. Toisessa laskettiin polttoöljyä maahan, ja toisessa epäillään olevan kyseessä ongelmajätteen väärä käsittely. Törkeiden rikosten määrä ei kasvanut vuodesta 2003.

Ympäristörikkomusten määrä kasvoi noin 50 tapauksen verran vuonna 2004. Monien rikkomusten määrä kuitenkin laski. Esimerkiksi jäterikkomuksia tehtiin viime vuonna lähes 200 vähemmän kuin vuonna 2003.

Ympäristörikoksista vain 20-30 prosenttia siirtyy syyteharkintaan. Viime vuonna syyttäjälle siirrettiin 98 tapausta. Eniten syyteharkintaan siirrettiin juttuja Länsi- ja Itä-Suomen lääneissä.

Tiedot ilmenevät Suomen kansallisen ympäristörikosten seurantatyöryhmän raportista. Työryhmä toimii keskusrikospoliisin yhteydessä, ja se tekee raportin vuosittain kansainväliselle rikospoliisijärjestölle Interpolille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.