Ympäristöongelmasta huippudesigniksi

Mikä yhdistää suomalaisen muotoilun, ympäristöongelmaksi muuttuneen ruokokasvin ja japanilaisen Hagin kaupungin? Inspired by Bamboo -näyttely, joka avattiin hiljattain Design Forum Finlandissa.

Suomalainen muotoilu on kansainvälisesti arvostettua sen funktionaalisuuden ja yksinkertaisen tyylikkyyden takia. Luonnonmateriaalit ovat myös vahva osa kansanperinnettämme. Siksi ei olekaan ihme, että historiallisen Hagin kaupungin kauppakamari halusi ”Inspired by bamboo” -projektiinsa mukaan suomalaisia muotoilijoita.

Nyt Suomessa nähtävä näyttely on esitelty aiempina vuosina Hagissa ja Tokiossa, joissa se on saanut paljon myönteistä huomiota. Yllä oleva kuva on Tokion näyttelystä vuodelta 2004.

Uutta käyttöä bambulle

Bambumetsien hyödyntäminen on ollut pitkään tärkeä elinkeino Hagin asukkaille. Viimeisten vuosikymmenien aikana tämä käsityöläiselinkeino on kärsinyt keinotekoisten materiaalien yleistymisestä ja muualta Aasiasta tulevasta halpatuotannosta.

Nopeasti kasvavista bambuista on tullut Hagille ongelma, koska levitessään ne syrjäyttävät muun kasvuston ja tunkeutuvat ihmisten takapihoille. Hagin kauppakamari yrittää nyt ratkaista ongelmaa suomalaisen ja japanilaisen huippumuotoilun avulla. Suomalaiset muotoilijat tarttuivat projektiin innokkaasti.

”Luonnon oma high tech -materiaali”

- Työ on ollut inspiroivaa ja haastavaa. Bambu on materiaalina yllättävän moniulotteista, sitä voidaankin pitää luonnon omana high tech -materiaalina sen keveyden, kovuuden, muokattavuuden ja kestävyyden takia, kuvailee Hannu Kähönen, suomalaisen muotoilun veteraani.

Kähönen teki bambusta mitä erilaisimpia esineitä. Hauska idea oli muun muassa valmistaa bambusta kertakäyttöastioita viilusta prässäämällä.

Kähönen kiinnostui projektista, koska siinä sai pohtia erilaisen materiaalin ominaisuuksia ja tuoda esille sen luonnetta.
- Harvoin suomalainen muotoilija pääsee mukaan tekemään designia alusta lähtien.

Kähönen kertoo lähestyneensä materiaalia kolmella eri tavalla.
- Käsittelin sitä puhtaana orgaanisena muotona, puusepän materiaalina ja pidemmälle jalostettuina suikaleina.

Alla on Kähösen bambusuikaleista kyhätty yksinkertaisen toimiva vati.

Kähösen yksinkertaisuuden tavoittelu tuo mieleen klassiset kuvanveistäjät.
- Haluan tuoda materiaalin olemuksen esiin vähentämällä ja poistamalla, en lisäämällä sen ympärille epäolennaista.

Kurinalainen suunnittelu ja kekseliäisyys tulevat esille ehkä parhaiten yksinkertaisessa bambukauhassa, jonka muoto on leikattu suoraan yksittäisestä bambuputkesta.

Bambusta taloksi

- Bambu on historiallinen materiaali ja sen ominaisuudet ovat erinomaisia muotoilun kannalta: se on joustavaa, lujaa ja johtaa lämpöä erinomaisesti, kertoo Helsingin Taideteollisen korkeakoulun koulima muotoilija Naoto Niidome.

Yllättävää onkin, että bambua voidaan työstää mitä erilaisimpiin tarkoituksiin, aina kankaista parkettilattioihin.
- Lämmönjohdon takia siitä ei voi rakentaa saunoja, mutta lattialämmitykseen se onkin sitten erinomainen rakennusmateriaali, Niidome lisää hymyillen.

Niidomen ja viiden muun nuoren suomalaisen suunnittelijan Bamboo House -projektissa pyrittiin rakentamaan kokonainen talo kaikkine kalusteineen bambusta. Monet ryhmän suunnittelijoista tosin joutuivat käyttämään muitakin materiaaleja bambun tukena.

Krista Kosonen onnistui suurella vaivalla ja perinpohjaisella kokeilulla työstämään pelkästä laminoidusta bambusta kauniin ja mukavan divaanin.

Bambu on hyvin perinteinen materiaali Japanissa, missä käsityötaiturit ovat valmistaneet siitä mitä kauneimpia esineitä sukupolvesta toiseen. Näyttely onkin saanut valtavasti huomiota Japanissa juuri sen takia, ettei siellä ole aiemmin edes ajateltu bambua modernien kalusteiden valmistusmateriaalina.

Mari Relanderin ja Anna-Katriina Tillin Ninja-naulakko edustaa tämän päivän kekseliästä pop-muotoilua ja tuo esiin bambun kulttuuriperinnön pilke silmäkulmassa.

Bambusta voidaan myös valmistaa osittain läpinäkyvää levyä, joka soveltuu erinomaisesti käytettäväksi lamppujen varjostimissa. Bambu antaa uniikin luonnonsävyn sähkövalolle. Bambutalon valaistuksesta huolehtii Mikko Paakkasen tyylitellyn yksinkertainen Kantava-kattolamppu.

Milloin nämä hienot esineet sitten saapuvat koteihin?

- Japanilaiset tuntuvat ottavat projektin erittäin tosissaan. Toisin kuin me suomalaiset, he myös osaavat nopeasti tehdä pelkistä ideoista konkreettisia tuotteita. Näyttelyn bambuesineitä valmistava tuotantolaitos on kuulemma valmis jo vuoden päästä, vaikka koko projektikin lähti liikkeelle vasta pari vuotta sitten, sanoo Paakkanen, jonka äänestä kuulee, että hän on samalla sekä ihmeissään että hieman huvittunut japanilaisesta tehokkuudesta.

Teksti: Sampo Jalasto / Mediafocus
Kuvat: Inspired by Bamboo –näyttely

Inspired by Bamboo –näyttely Design Forum Finlandissa
Erottajankatu 7, Helsinki.
19.8. - 11.9.2005
Ma-pe 10 -19, la 10 -18, su 12 -18
Vapaa pääsy

Lue myös:

    Uusimmat