Mainos

Ympäristöjärjestöt haastoivat Kalifornian osavaltion oikeuteen

Yhdysvalloissa Kaliforniassa ympäristöjärjestöt ovat haastaneet osavaltion ja vedenjakelusta vastaavat viranomaiset oikeuteen.

Järjestöjen mielestä viranomaisten suunnitelmat taistella neljättä vuotta jatkuvaa kuivuutta vastaan johtavat useiden kalalajien sukupuuttoon. Kalifornia on rajoittanut veden kulutusta jopa kolmanneksella joillakin asuinalueilla.

Järjestöt pelkäävät, että kalavesiä aletaan siirtää vesipulassa kaupunkeihin ja maanviljelijöille, jotka ovat paljolti jätetty rajoitusten ulkopuolelle. Kalifornian veden kulutuksesta noin 80 prosenttia menee maatalouteen.

Rajoitukset ovat tuottaneet hiljattain yhä parempia tuloksia, vaikka Kalifornian kuvernöörin Jerry Brownin vaatimus neljäsosan pudotuksesta on vielä kaukana.

Huhtikuussa veden käyttö kuitenkin laski lähes 14 prosenttia verrattuna vuoteen 2013, jolloin viranomaistoimet kuivuutta vastaan aloitettiin. Toisaalta tietyillä alueilla vettä tuhlataan huomattavasti aiempaa enemmän.

– Tulokset ovat askel oikeaan suuntaan, mutta vielä on liikaa vehreitä maisemia, joiden kastelua pitää vähentää, sanoo Kalifornian vedenjakelusta vastaava johtaja Felicia Marcus.

Kaliforniassa, pääosin Central Valleyssa, kasvatetaan lähes puolet kaikista Yhdysvalloissa syötävistä hedelmistä ja vihanneksista. New York Times on laskenut, että amerikkalaiset kuluttavat keskimäärin yli 1100 litraa viikossa kalifornialaista vettä syömällä paikallisia tuoretuotteita.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.