Ylösen kiekkoperheeseen toinen maailmanmestaruus: "Jessellä ollut pienestä pitäen hurja halu pelata"

Juha Ylönen oli voittamassa Leijonien paidassa Suomen ensimmäistä aikuisten MM-kultaa vuonna 1995. Poika Jesse Ylönen toi perheeseen toisen maailmanmestaruuden, kun Nuoret Leijonat kukisti nuorten MM-kisojen finaalissa Yhdysvallat. Isän ei ole tarvinnut potkia poikaansa väkisin eteenpäin uralla, sillä intohimo kiekolla kikkailuun on aina tullut nuoresta pelimiehestä itsestään. 

Juha Ylönen otti ansaitut aamupäiväunet valvotun finaaliyön jälkeen. Onnellinen isä kommentoi mielellään tunnelmiaan, kun silmät olivat taas avautuneet. 

Kaiken lisäksi Jesse Ylönen teki finaalissa maalin, jolla Suomi meni 1–0-johtoon. 

– Suomi pelasi hyvin, vaikka ajoittain he olivatkin vähän pulassa. Kovan pelin saivat pelattua vielä siihen loppuun, Ylönen kertasi.

Juha Ylönen, 46, lopetti pelaajauransa Bluesin liigajoukkueessa 2004. Tunnollisena ja vahvana sentterinä tunnettu Ylönen pelasi NHL:ssäkin 341 ottelua. 

Poika on vasta uransa alussa, mutta hyvässä sellaisessa. Montreal Canadiens varasi hänet jo viime kesänä toisella kierroksella (35. pelaaja), joten MM-kisoihin hän saattoi lähteä vailla paineita. 

– Jesse on mennyt eteenpäin sarjaporras kerrallaan. SM-liigaa hän on jo päässyt pelaamaan, mutta näissä peleissä panos oli vielä isompi. 


Finaali synnyinmaata vastaan

Jesse Ylönen pääsi pelaamaan MM-finaalissa omaa synnyinmaataan vastaan. Hän syntyi vuonna 1999 Arizonan Scottsdalessa, kun isä Juha pelasi NHL:ää Phoenix Coyotesin rivessä. 

Juha Ylönen pelasi vielä kaudel 2001–02 Tampa Bay Lightningissä ja Ottawa Senatorsissa, kunnes perhe muutti takaisin Suomeen ja Juha siirtyi pelaamaan Bluesin riveihin. 

– Jessellä on kaksoiskansalaisuus, mikä on hieno juttu. Yhdysvaltojen passi helpottaa matkustamista, tai jos haluaa muuten tehdä jotain siellä. 

Se haluttu tekeminen on varmasti jääkiekon pelaamista. Ylönen sanoo, ettei hänen ole koskaan tarvinnut motivoida poikaansa pelaamiseen ja treenaamiseen. 

– Hänellä on ollut pienestä pitäen halu pelata ja treenata varsinkin taitoa. Jesse on aina halunnut riplailla kiekon ja pallon kanssa. 

Ylönen muistuttaa kuitenkin, että vaikka pelaaminen alkoi pelkkänä hauskanpitona, fysiikkapuolella Jesse on tehnyt jo monta vuotta totista työtä. 

– Hänen kohdallaan tavoitteet eivät ole jääneet pelkiksi puheiksi. Jesse on elänyt jo pitkään 24/7 todellista urheilijan elämää. 

Isä-Ylönen naureskelee, että poika on paljon valmiimpi urheilija kuin hän itse saman ikäisenä. 

– Jesseä ei ole tarvinnut patistaa hoitamaan ravinto- ja lepopuolta. Enemmänkin pitää muistuttaa, että hän muistaisi huilata ja huoltaa kropppaa. 

Oman poikansa agentti

Toisen polven kiekkoilijalla on ollut esikuva lähellä. Juha Ylönen valmensikin poikaansa C-nuoriin asti. 

Ylönen oli pelityyliltään paljon poikaansa fyysisempi jyrä. Toki pelityylikin on hänen ajoistaan muuttunut. Jesse Ylösen vahvuuksia ovat liukas luistelu, mailatekniikka ja pelinäkemys – eli juuri niitä ominaisuuksia, joilla tätä nykyä tehdään hyvä ura. 

– On hän kovasti janonnut tietoa ja aika ajoin ilmeisesti kuunnellutkin minua, Ylönen naurahtaa. 

Ylönen työskentelee agenttitoimisto WSG Finlandissa, ja oma poika on luonnollisesti heidän listoillaan. Juha antaa pojan ja muiden asiakkaiden sopimuksien teot agenttifirman muille työntekijöille, ja hän keskittyy itse pelaajien urheilulliseen puoleen. 

– Aika paljon tulee katsottua halleilla pelejä ja juteltua pelaajien kanssa. 

Juha Ylönen aikoo mennä poikaansa vastaan, kun Nuoret Leijonat saapuvat maanantaina illalla yhdeksän ajoissa Helsinki-Vantaan lentokentälle. Suurempiin juhlallisuuksiin kotona ei ole aikaa, sillä Ville Nieminen kaappaa Jesse Ylösen palveluksiinsa Pelicansin liigajoukkueeseen. 

– Villellä on ollut pelisilmää tähänkin asti. Ei siinäkään ole mitään järkeä ottaa väsyneitä miehiä heti täysillä mukaan. 


Lue myös:

    Uusimmat