Ylioppilaskirjoitukset alkoivat

Ylioppilaskirjoituksissa

Abiturientit ovat aloittaneet tämänvuotisen ylioppilaskirjoitusurakkansa äidinkielen tekstitaidon kokeella.

Nykymuodossaan tekstitaidon koe on mukana vasta kolmatta kertaa ja korvaa aikaisemman aineistopohjaisen kokeen.

Kokeen aiheet vaihtelivat Punahilkka-sadusta eduskunnan välikysymykseen. Valkealan lukion äidinkielen lehtori Seija Pylkön mukaan uudistettu äidinkielenkoe täyttää paljon paremmin lukiokurssien tavoitteet.

- Tämän tyyppisessä kokeessa on kaikki, mitä lukiokursseilla opiskellaan. Tällä kertaa oli satu ja sitten taas tällaista kuivaa välikysymystekstiä. Voi odottaa, että mitä tahansa on edessä. Aina pitää osata lukea tekstiä ja sieltä löytää sitten se keskeinen, Pylkkö sanoo.

Valkealan lukion abiturientilla Juhani Savolaisella on asiaan oma kantansa.

- Oppilaan näkökulmasta tämä ei varmaan ole kivempi systeemi, koska pitää opetella teoriaa enemmän verrattuna siihen aikaisempaan. Ehkä tämä mittaa paremmin, mitä on opiskeltu lukioaikana äidinkielestä. On opittu eri tekstityyppejä ja niiden tulkintaa ja minkälaisia tyyppejä on olemassa, Savolainen pohtii.

Susi oli esillä kokeen tehtävissä. Abiturientit saivat puntaroitavakseen Grimmin veljesten Punahilkka-sadun lisäksi Lars Huldénin runon, ympäristöfilosofi Leena Vilkan artikkelin Yliopisto-lehdestä sekä susiaiheisen eduskuntakysymyksen.

- Kaikki olivat vähän vaikeampia kuin aikaisemmissa kokeissa, joita on katseltu tai mitä preliminääri oli. Vähän jänniä kysymyksiä, Savolainen kuvailee kokeen aiheita.

Pylkön mukaan aiheista eniten kiinnostivat luultavasti artikkelityyppiset.

- Luulen, että kuitenkin lehtitekstilajit tuntuvat tutummilta oppilaista.

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat maanantaina pitkän kielen kuullunymmärtämiskokeella. Äidinkielen koe jatkuu seuraavaksi maaliskuun kymmenes päivä esseekokeella.

Lue tästä (pdf-tiedosto)

Lue myös:

    Uusimmat