Yli tuhannella poliisilla ase määräysten vastaisesti

Joka viides poliisimies kantaa virka-asetta, vaikka määräysten mukaan siihen ei olisi oikeutta. Noin 1 500 poliisia ei ole suorittanut sisäministeriön määräyksen vaatimaan pakollista asekoetta. Poliisi joutuu harvoin turvautumaan aseeseen virkatehtävissä

Toiset poliisilaitokset noudattavat määrystä pilkulleen, mutta toisissa tilannetta katsotaan läpi sormien.

Asekokeessa testataan poliisimiehen taito käsitellä asetta ja ampua. Sisäministeriö antoi käskyn tasokokeista vajaa kolme vuotta sitten.

- Säännöksen tarkoitus on tietysti estää se, että aseita pääsisi sellaisille poliisimiehille, jotka eivät ole saaneet riittävää koulutusta tai kokemusta aseen käyttöön, oikeusturvavaliokunnan puheenjohtaja Markku Fredman Asianajajaliitosta kertoo.

Turussa tilanne on se, että runsaasta 300 poliisista 18 ei ole suorittanut tasokoetta. - Me olemme täällä turussa ottaneet heiltä virka-aseen haltuun ja toimivat sellaisissa tehtävissä, missä he eivät tarvitse. He ovat poissa kenttätehtävistä, komisario Ari-Pekka Lehtinen Turun poliisista kertoo.

Määräys on yksiselitteinen. Asetta ei saa kantaa jos tasokoetta ei ole läpäisty. Silti näitä sääntöjä katsotaan läpi sormien.

Suomen noin 7 500:sta virka-asetta kantavasta poliisista 20 prosenttia eli noin 1 500 polisia ei ole suorittanut tasokoetta. - Näin on tilanne tällä hetkellä. Näistä, jotka eivät ole suorittaneet suurin osa palvelee sellaisissa tehtävissä, etteivät käytännössä kulje aseen kanssa kansalaisten parissa. He ovat tutkinnassa, hälytyskeskuksissa tai vastaavassa, ylikomisario Reijo Tuovinen Sisäministeriön poliisiosastolta kertoo

Määräys ei tätä erottele. Syksyllä 2000 voimaan tullut käsky koskee nimenomaan kaikkia poliiseja. Turun lisäksi aseita on otettu pois myös mm. Vantaalla.

Näin siis vain periaatteessa. Esimerkiksi Helsingissä 1 400:sta virka-asetta katavasta poliisista noin 350 ei ole suorittanut tasokoetta. Sen sijaan että sisäministeriössä oltaisiin huolissaan asiasta, helsinkiä puolustellaan.

Helsingissä noin 70 % on suorittanut tasokokeen, Helsingillä on omat vaikeutensa. Suomen suurin kihlakunta ja lisäksi ampumarata Malmilla on ollut käyttökiellossa vuoden 2002 alusta.

- Niillä esimiehillä jotka aseita antavat alaistensa käyttöön niin heillä on vastuu siitä, että he ovat laiminlyöneet oman velvollisuutensa valvoa aseenkäyttötaitoa, Fredman muistuttaa.

Poliisi turvautuu harvoin aseeseen

Viimeisen kuuden vuoden aikana on poliisi virantoimituksessa joutunut turvautumaan aseenkäyttöön sata kertaa. Aseenkäsittelyä opiskellaan Poliisikoulun peruskurssista alkaen, eivätkä uudet poliisit pääse kenttätyöhön ilman vaaditun tason hallitsemista.

Poliisin kaksi ja puolivuotiseen peruskoulutukseen kuuluu olennaisena osana voimankäytön opetus. Fyysisen voimankäytön lisäksi tähän luetaan taktiikka sekä aseen käsittely.

Viimeisen kuuden vuoden aikana on poliisi virantoimituksessaan ampunut sata kertaa. Näistä 12 laukausta on ammuttu kohti ihmistä, loput laukaukset on ammuttu esineisiin, maahan tai ilmaan. Aseenkäsittelyn tasokoe on nykyään osa poliisikoulutusta.

Kokeen suorittamatta jättäneet ovat usein iäkkäämpiä poliiseja, joiden koulutus ja kokemus aseen käytöstä on vaillinainen

(MTV3)

Joka viides poliisimies kantaa virka-asetta, vaikka määräysten mukaan siihen ei olisi oikeutta.
(Kymmenen uutiset 14.05.2003)

Viimeisen kuuden vuoden aikana on poliisi virantoimituksessaan ampunut sata kertaa. Uusia poliiseja ei päästetä kenttätyöhön, elleivät he ole läpäisseet aseenkäsittelyn tasokoetta.
(Kymmenen uutiset 14.05.2003)

Lue myös:

    Uusimmat