Mainos

Yli miljoona kuuria Tamifluta vanhenemassa

Suuri osa Suomen pandemian varalle hankkimista influenssalääkkeistä uhkaa vanhentua. Pääosa näistä lääkkeistä hankittiin sveitsiläiseltä lääkeyhtiö Rochelta lintuinfluenssauhan aikana, vuosina 2005 ja 2006. Tuolloin hankittujen 1,3 miljoonan Tamiflu-kuurin viimeiset käyttöpäivät umpeutuvat tänä ja ensi vuonna.

Suomi on varastoinut pandemian varalle kaikkiaan yhteensä 2,5 miljoonaa kuuria influenssalääkkeitä. Kahdesta lääkevalmisteesta koostetun varaston arvo on 37 miljoonaa euroa.

Tilanne on sama muillakin lintuinfluenssauhan alla Tamifluta varastoineilla valtioilla. Kaikkiaan hallitukset eri puolilla maailmaa hankkivat miljardeilla dollareilla Tamifluta maailman terveysjärjestön suosituksesta.

Tamifluta valmistava sveitsiläinen Roche on ilmoittanut, että Tamifluta uskaltaa käyttää vielä pari vuotta pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Lääketeollisuuden mukaan tässä ei ole mitään kummallista.

Sikainfluenssaan Suomi varautui myös Relenzalla. Valmistaja GlaxoSmithKline ei osaa kertoa varmasti kuinka kauan toukokuussa varastoidut 800 000 kuuria ovat käyttökelpoisia.

Lääkevalvontaviranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet, voiko influenssalääkkeitä käyttää vielä päiväyksen umpeuduttua.

Katso Tuula Malinin juttu (Seitsemän uutiset 30.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.