Mainos

Yli kolme miljoonaa euroa – näin paljon Aarnio-vyyhdin asianajajille on maksettu valtion kassasta

Aarnio-vyyhdin oikeudenkäynneissä on maksettu veronmaksajien piikistä asianajajille tähän mennessä 3,28 miljoonaa euroa palkkioita. Summa sisältää niin vastaajien kuin asianomistajien avustajien palkkiot.

Kaikkinensa Aarnio-juttu on Suomen kallein oikeudenkäynti. Kulut ovat MTV Uutisten keräämien tietojen ja arvioiden mukaan noin vajaa yhdeksän miljoonaa euroa. Summa kasvaa edelleen, kun huumejuttua ryhdytään ensi vuonna puimaan hovioikeudessa.

Aarnio-vyyhdissä on maksettu valtion puolesta kaikkiaan 21:n syytetyn ja asianomistajan kuluja. Maksuttoman oikeudenkäynnin saa, jos tulot ovat vähäiset. 

Asianajajista eniten on maksettu huumepoliisin ex-päällikköä avustaneille Riitta Leppiniemelle ja Heikki Uotilalle.

Trevoc-oikeudenkäynnissä käräjäoikeudessa palkkiot samassa asianajotoimistossa työskentelevälle kaksikolle olivat 436 000 euroa. Tämä sisältää myös tutkinnan aikaisia palkkioita.

Hovioikeudessa Trevoc-käsittelyn palkkiot olivat 182 000 euroa.

Asianajajajien palkkiot eri asia kuin palkka

Asianajajien osalta on huomautettava, että summa sisältää arvonlisäveron ja asianajajat maksavat palkkioistaan muun muassa toimistojensa henkilökunnan palkat ja vuokrat. Vain osa summasta on asianajajan palkkaa.

Tuoreimman tilaston eli vuoden 2015 verotietojen mukaan Aarnion asianajajan Riitta Leppiniemen palkkatulot olivat 126 766 euroa ja pääomatulot 1310 euroa. Hän on hoitanut muitakin isoja oikeudenkäyntejä Aarnion rinnalla.  

Vastikään päättyneen huumejutussa Aarnion avustajien palkkiot olivat 507 000 euroa.

Yhteensä palkkioita on Aarnion avustajille maksettu huhtikuusta 2014 alkaen 1,12 miljoonaa euroa.

Kokonaisarvio 8,6-8,8 miljoonaa

MTV Uutiset selvitti Aarnio-oikeudenkäynnin kuluja maaliskuussa 2016. Tuolloin summa oli 7,2-7,4 miljoonaa euroa.

Nyt summa on varovaisen arvion mukaan noussut 8,6-8,8 miljoonaan.

Esimerkiksi Ruandan sotarikosjutussa kulut olivat yhteensä noin 4,5 miljoonaa euroa. Ruandan kansanmurhaa selvitellessä suomalaiset tuomioistuimet matkasivat Afrikkaan puimaan juttua.

Keskusrikospoliisin maaliskuinen laskelma tutkintakuluista oli 3,3 miljoonaa euroa. Ne ovat pääasiassa poliisien palkka- ja matkakuluja. Se ei oletettavasti ole juurikaan muuttunut.

Syyttäjien kuluiksi valtakunnansyyttäjänvirasto arvioi aiemmin 0,8-1 miljoonaa euroa. Tätä on kasvattanut hovioikeuden Trevoc-käsittely, joten summa on noin 0,9-1,1 miljoonaa. 

Tuomareiden palkkakulut olit maaliskuisen arvion mukaan 0,6 miljoonaa. Nekin ovat kasvaneet, kun juttua on puitu hovioikeudessa ja käräjäoikeuden päätös viivästyi kuukausia. Juttuun sidottujen tuomareiden palkkakulut ovat olleet arviolta noin 0,9 miljoonaa euroa.

Vankiloistakin on kertynyt kuluja. Aarnio ja ex-jengipomo Keijo Vilhunen olivat pisimpään vangittuina, yhteensä 3,5 vuotta. Kun vankilapäivän hinta on reilut 200 euroa, niin näistä on kertyi noin parisataatuhatta euroa.

Jutussa on kertynyt myös erinäisiä turvatoimiin ja liittyviä kustannuksia, mutta niitä on mahdoton laskea.

Muutenkin on syytä korostaa sitä, että laskelmat ovat asianajajien palkkioita lukuun ottamatta arvioita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.