Mainos

Jari Aarnio voi olla Suomen kallein poliisi ja rikollinen – rikosvyyhdin selvittely on maksanut jo noin kymmenen miljoonaa

Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion rikosvyyhtien pitkä ja kivinen selvittely on STT:n laskujen mukaan maksanut vähintään 9,8 miljoonaa euroa. STT laski yhteen poliisin ja tuomioistuinten kulut, syyttäjien palkat ja asianajajien palkkiot.

Summa on varovainen arvio laskettuna niistä kuluista, jotka tiedetään varmaksi ja niistä kuluista, joista eri viranomaiset ovat pystyneet antamaan arvion. Selvästi suurin osa kaikista jutun kuluista on langennut veronmaksajien maksettavaksi.

Oikeusministeriön hallinto-osaston ylijohtaja Kari Kiesiläinen ja suunnittelupäällikkö Raimo Ahola arvioivat, että Aarnio-prosessi on vähintäänkin yksi Suomen kalleimmista oikeudenkäynneistä ellei jopa kaikista kallein. Vertailu ei ole helppoa, sillä kalleimpiin kuuluvien oikeudenkäyntien kuluja on eri aikoina laskettu hieman eri tavoin.

– Muistinvaraisesti äkkiä tulee mieleen Ruanda-oikeudenkäynti, Jippii, Ulvila ja Wincapita, Kiesiläinen pohtii.

– Taitaa nyt olla kyllä isoin tähän mennessä, Bodomin tapauksessakin tutkintakulut olivat varmaankin suuret, Ahola sanoo.

Jari Aarnio on vaatinut häneen kohdistuvien syytteiden kumoamista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:02

Hinta noin 1 700-kertainen keskimääräiseen juttuun verrattuna

Pelkästään tuomioistuinten kuluihin, esimerkiksi tuomareiden palkkoihin ja hallinto- ja tilakuluihin, on mennyt Aarnio-vyyhdissä jo noin 1,7 miljoonaa.

Kaikkiaan tuomioistuimissa käsitellään Aholan mukaan vuosittain noin 55  000 rikosasiaa. Keskimääräisen jutun kustannukset ovat tuomioistuimelle noin tuhat euroa. Toisin sanoen Aarnio-vyyhti on tuomioistuimille maksanut jo 1  700 kertaa enemmän kuin keskimääräinen rikosjuttu.

–  Keskimääräisen jutun kustannusten keskiarvoa alentaa se, että valtaosa asioista on pienehköjä rikosasioita, Ahola kertoo.

Jari Aarnion huumejutun käsittelylle on varattu yli 100 päivää. Tapauksen kritisoidaan olevan vain käräjäoikeuden käsittelyn uusinta. Hovioikeuden käsittelyn alkaessa tapauksen käsittely oli maksanut jolukuisia miljoonia. Juttu jatkuu videon jälkeen.

4:00

Helsingin käräjäoikeudesta kerrotaan, että Aarnion Trevoc- ja huumetynnyrijuttujen tuomareiden ja käräjäsihteerien palkat sivukuluineen olivat reilut 760  000 euroa. Hovioikeus arvioi joulukuussa, että siihen mennessä sen kulut olivat lähes 420  000 euroa. Tämä tekee yhteensä lähes 1,2 miljoonaa. Kulut sisältävät sivukuluja, lomarahoja ja muutamia tuhansia euroja hallinnollisia kuluja.

Kiesiläinen ja Ahola kertovat, että näiden kulujen päälle voi turvallisesti laskea noin 40 prosenttia lisää.

–  Siellä on vartijoita, turvakameroita, ict-osastoa, tilavuokria ja niin edelleen. Nämä tulevat yhteishankintana, mutta on ihan perusteltua jyvittää niitä yksittäisille jutuille, jotka vievät resursseja, Kiesiläinen kertoo.

Näin laskettuna tuomioistuinkuluihin tulisi lisätä noin puoli miljoonaa.

Aarnion huumerikoshaaran hovioikeusvaihe jatkuu ainakin kesään saakka.

Jutun laskelmat eivät sisällä niin sanotun ensimmäisen tynnyrijutun kuluja, jossa Aarnio ei vielä ollut syytettynä. Kulut eivät kaikilta osiltaan sisällä myöskään niin sanotun tietolähdehaaran kuluja. Jutussa kertyneitä vankilapäiviä ei ole myöskään laskettu mukaan. Vankilapäivän hinta on keskimäärin noin 200 euroa.

Haastattelussa Aarnio kertoi tunnelmiaan vankilasta.

6:10

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.